AML düzenlemeleri, yasa dışı fonların aklanmasını engellemeyi amaçlamaktadır. Peki tam olarak Kripto da Kara Para Aklamayı Önleme (AML) Nedir ? AML ve KYC Arasındaki Fark Nedir ?
AML Nedir ?
AML düzenlemeleri, yasa dışı fonların aklanmasını engellemeyi amaçlar. FATF gibi çok uluslu organizasyonlar ve ulusal hükumetler kara para aklama faaliyetlerine karşı yasalar çıkarmıştır.
Para aklama, “kara” parayı alır ve temiz para haline getirir. Bunu yapmak için fonların kaynağı gizlenebilir, kara paralar meşru işlemlerle bir araya getirilebilir ya da fonlar yasal varlıklara yatırılabilir.
Kripto; gizliliği, fonları geri almanın zorluğu ve mevzuatın tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle kara para aklamanın cazip bir yoludur. El konulan büyük miktarda kripto para, suçluların çok yüksek meblağları aklamak için kriptoyu sıkça kullandığını göstermektedir.
AML, yasa dışı fonların aktarılmasını ve aklanmasını engelleyen düzenleme ve yasalardan oluşur. AML, 1989 yılında uluslararası iş birliğini teşvik etmek üzere kurulan Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) ile yakından ilişkilidir. Örneğin, AML önlemleri terörün finansmanını, vergi kaçakçılığını ve uluslararası kaçaklığı hedef alır. AML ülkeden ülkeye farklılıklar gösterir, fakat standartları eşitlemeye yönelik küresel bir çaba söz konusudur.
Teknolojiyle birlikte kara para aklama yöntemleri de gelişmiştir. Sonuç olarak,
AML yazılımları tipik olarak şüpheli gözükebilecek davranışları tespit eder. Bu tespitler ve önlemler arasında yüksek meblağlı para transferleri, bir hesaba sürekli fon akışı olması ve izleme listesindeki kullanıcılar için çapraz kontroller yer alır. AML yalnızca
kripto paralara yönelik değildir. Tüm varlıklar ve itibari paralar takip edilebilir ve AML düzenlemelerine tabi tutulabilir.
Yasal düzenlemelerin kripto paraları da kapsaması biraz zaman almıştır.
Blockchain teknolojisi sürekli yenilendiği için
AML prosedürleri de mevzuata uyum önlemleriyle birlikte düzenli olarak değişmektedir. Fakat bu her zaman olumlu algılanmayabilir. Kripto para sever birçok kişi, varlıkların anonimliğine ve merkeziyetsizliğine değer verir. Bu nedenle, yasal düzenlemelerdeki ve kullanıcı kimliklerinin tespitindeki artış kimi zaman kriptonun özüne aykırı olarak görülmektedir.
Önerilen Makaleler
Müşterini Tanı (
KYC) kontrolleri, finansal kurumlar ve hizmet sağlayıcılar için AML kanunları kapsamında zorunludur. KYC, kullanıcının kişisel bilgilerini göndererek kimliğini doğrulamasını gerektirir. Bu süreç, kullanıcı tarafından yapılan tüm finansal işlemler için hesap verilebilmesini sağlar.
KYC,
AML‘nin proaktif bir öğesidir ve müşterinin ayrıntılı incelenmesi kapsamına girer. Bu da şüpheli davranışları reaktif olarak inceleyen diğer AML uygulamalarıyla tezat oluşturur.
[table id=45 /]
[table id=46 /]
[…] Group’un başkanı Andrew Forest’ın Facebook’un sahibi Meta Platforms’a kara para aklama karşıtı yasaları ihlal ettiğini ve imajını kripto para planlarını desteklemek için […]