Myanmar’ın ordu tarafından yönetilen hükümeti, sanal özel ağların (VPN) ve dijital para birimlerinin kullanıcılarının üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını sağlayacak yasalar çıkarmayı teklif ediyor. Ayrıca, suçlulara 2 bin 800 dolara kadar para cezası verilecek. Askeri Hükümet Kripto Para Kullanıcılarını Hapse Atmayı Önerdi ! Önerilen Kanuna Eleştiri !
Askeri Hükümet Kripto Para Kullanıcılarını Hapse Atmayı Önerdi !
The Register tarafından yayınlanan bir rapora göre , VPN kullanırken yakalanan kişiler bir ila üç yıl arasında olası bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ayrıca , suçlulardan 2.800 dolar veya beş milyon Myanmar Kyatı para cezası da istenebilir. Dijital para kullanıcıları ise en az altı ay ve en fazla bir yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. Ayrıca 2.800 dolara kadar para cezası ödemekle yükümlü olacaklar.
Askeri hükümetin önerdiği düzenlemeler, dijital para birimi ve VPN kullanıcılarını hedeflemenin yanı sıra, servis sağlayıcıları, yetkililer tarafından istendiğinde kullanıcıların kişisel bilgilerini sağlamaya zorlayacaktır.
Askeri Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı daimi sekreteri Soe Thein tarafından imzalanan bir yasa tasarısı şu anda görüşlere açık. Raporda önerildiği gibi, vatandaşların 28 Ocak’a kadar taslak hakkında yorum yapmasına izin verilecek.
Önerilen Makaleler
- Binance Acala’yı (ACA) Coin Listeleyecek ! ACA Coin Nedir ?
- Binance Hediye Kartı Nedir ? Hediye Kartı Gönderme Ve Alma !
- Shiba , Shiberse Metaverse Projesini Duyurdu !
Önerilen Kanuna Eleştiri !
Tekliflere tepki gösteren internet izleme şirketi Netblocks’un yöneticisi Alp Toker, askeri hükümetin daha önce sanayi ve sivil toplum tarafından reddedilen hükümleri dahil etme girişimlerini eleştiren raporda yer aldı. Yönetmen dedi ki:
”Önerilen tasarı, Burma [Myanmar] ordusunun standartlarına göre bile acımasız. Şubat 2021’de önerilen tasarının ilk versiyonu, sanayi ve sivil toplum geri adım atmak için birleştikten sonra düştü, ancak ordu yoluna girmeye başladı. ”
Toker, VPN’lerin Myanmar’ın Şubat 2021’de iktidara gelen askeri yöneticilerin Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını engellemesinden sonra dünyanın geri kalanıyla iletişimde kalma yollarından biri olduğunu savundu.
Myanmar askeri yöneticilerinin önerilen yasaları yürürlüğe koymada başarılı olmaları muhtemel olsa da Register raporu, Toker’in bu kararın hükümete geri tepme olasılığına ilişkin uyarısını aktarıyor.
“Bunların siyasi söylem ve insan hakları üzerinde caydırıcı bir etkisi olacağı kesin, ancak nihayetinde bu yalnızca kamuoyunun askeri yönetime karşı daha fazla karşı çıkmasına neden olacak.”
[table id=45 /]
[table id=46 /]