2020/21 yılları arasında , yaklaşık 100 Milyon doların üstünde kripto para dolandırıcılığı gerçekleştiğini biliyor muydunuz ? ABD Federal Ticaret Komisyonu (The US Federal Trade Commission; FTC), Ekim 2020’den Mayıs 2021’e kadar , yatırımcıların kripto para dolandırıcılarına 80 milyon dolardan fazla para kaybedildiğini bildirdi. 2023 yılında bu oran daha da arttı.
FTC ayrıca, kripto para dolandırıcılıklarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını belirtti. Kripto para ticaret işlemlerinde , kullanıcıların yaptığı birden fazla hata yada ihmalkarlıklar, kripto para dolandırıcıları için adeta bir davetiye şeklidir.
Kullanıcıların en fazla yaptığı hatalardan ilki ise , güvenilmeyen borsa seçimidir . Dünya’nın en büyük ve en güvenilir borsası konumunda olan Binance , çoklu güvenlik seçenekleri ile kripto para dolandırıcılığının önüne geçiyor ! Peki , Binance Hesabınızı Oltalama ve Dolandırıcılıklara Karşı Nasıl Korursunuz ?
Kripto Para Dolandırıcılarının Kullandığı Yöntemler
Kripto para ticaret işlemlerinde öncelikli olarak borsa seçimini doğru yapmak gerekir . Bildiğiniz üzere ülkemizde dahil birçok kripto para borsası kullanıcıları büyük bir zarara uğratarak ortadan kaybolmuşlardır.
Kullanıcıların kripto para ticaretinde güvenilir , kullanıcı odaklı , global borsa tercih etmesi ilk alacağı önlem olmalıdır. Coin Market Cap ve diğer borsa kıyaslama uygulamaları üzerinde, Binance borsası tüm global borsalar arasında, en güvenilir, en büyük ve en çok kripto fonksiyonuna sahip borsa konumundadır. Binance borsası kullanıcıların herhangi bir dolandırılma ihtimaline karşı çoğu borsada bulunmayan, çoklu güvenlik yöntemleri ile kullanıcılarını koruma altına almaktadır. Buna rağmen dolandırıcıların kullandığı bazı yöntemler, kullanıcıların dolandırılma ihtimalini hala mümkün kılmaktadır.
Kripto Para dolandırıcıları kullanıcıları dolandırmak adına birden fazla yöntem kullanmaktadır.
Dolandırıcıların Kullandığı Bazı Yöntemler
- Binance Çalışanlarını Taklit Etmek
- Oltalama Saldırıları
- Sosyal Mühendislik
- Yatırım ve İş Fırsatları Dolandırıcılığı
- Şantaj E-Postaları
- Sahte Borsalar
- Hediye Vaatleri
- Zararlı Yazılımlar
- Ponzi Sistemleri
Binance Çalışanlarını Taklit Etmek
Dünya’nın en büyük ve en güvenilir borsası konumunda bulunan Binance , kullanıcıların herhangi bir problem , sorun , şikayet , istek gibi cevaplarını çok hızlı bir şekilde cevaplamaktadır.
Binance borsası kullanıcılara sunduğu bu desteği , sosyal medya yöneticileri, destek ekipleri , gönüllü çalışanlar ve ekip üyeleri ile sağlamaktadır. Dolandırıcılar , Binance borsasının sunduğu bu hizmetleri taklit ederek , sizlerden bilgi almaya çalışabilirler . Kullanıcılar bazı sorunları Binance sosyal medya gruplarından belirtebiliyor.
Yukarıda görselde görüldüğü üzere , Grup içerisinde yer alan , bazı kötü niyetli kişiler ve dolandırıcılar , sizlere özelden mesaj yoluyla ulaşıp sizden özel bilgilerinizi talep edebilir . Binance sosyal medya çalışanları, grup yöneticileri sizden asla özel bilgilerinizi ve şifrelerinizi talep etmez. Bilmeniz gereken en önemli unsur, Binance sosyal medya yöneticileri ‘ Size Asla Özelden Mesaj Atmaz ‘ !
Oltalama Saldırıları
Oltalama saldırısı ( Phissing Attack ) , kimlik avı saldırıları olarak gerçekleştirilen , dijital tehdit ortamında en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir . Help Net Security firması , kimlik avı saldırılarının 2020 yılına kıyasla, 2021 yılında %22 artış sağladığını belirtti .
Saldırganlar bu yöntemde , sahte olduğunu anlamayacağınız bir şirket maili gönderebilir , Sosyal Medya hesaplarında , yüksek takipçiye sahip bir ünlüyü taklit edebilir ( Saldırganın Sosyal Medya Hesabında Mavi Tik Bulunabilir ! ) , Video içerik sitesinde önceden gerçekleşmiş şirket canlı yayınını taklit edebilir !
Oltalama saldırısının mantığı ; Kullanıcıya bir hediye , tehlike durumu yada büyük kazançlar sunarak , kullanıcıyı E-posta , Sosyal Medya , Video Açıklamalarında yer alan zararlı olan bir web siteye yada linke yönlendirmektir. Bu sayede dolandırıcı kullanıcı bilgilerine ulaşarak , kullanıcıyı ciddi zararlara uğratabilir.
Saldırganlar , hesap bilgilerinizi güncellemenizi, şifrenizi sıfırlamanızı ya da çeşitli belgeler yüklemenizi isteyebilirler. Çoğu durumda asıl amaçları, hesabınızı ele geçirmek için giriş bilgilerinize ulaşmaktır.
Oltalama Çeşitleri
- Oltalama E-postaları
- Sosyal Medya Oltalaması
- Video Oltalaması
- Vishing ( Arama , Çağrı Yolu İle Oltalama )
- Smishing ( SMS , Mesaj Yolu İle Oltalama )
Bilinen bazı oltalama yöntemleridir . Bu yöntemler ile dolandırıcılar kurbanların kimlik bilgilerine erişerek , tehdit , ödül , bedava kazanç gibi unsurları kullanarak , kullanıcıları ciddi zararlara uğratmaktadır .
Oltalama E-Postaları
Oltalama E-Postaları , Oltalama yöntemleri arasında en çok kullanılan bir dolandırıcılık yöntemidir. Saldırgan , kullanıcıların kişisel verilerini veya oturum açma kimlik bilgilerini çalmak için meşru bir şirket ( Borsa , Bankalar vb. ) kimliğine bürünür. Bu e-postalarda saldırganlar , tehditler ,aciliyet duygusu , hediyeler gibi gerçek olmayan unsurları kullanmaktadırlar.
Saldırganlar , kullanıcılara tehdit yolu ile Bitcoin ödenmesi , Bitcoin yada Kripto Para kazandığınıza dair sizlere gerçek olmayan veriler sunmaktadırlar .
- Meşru Linkler : Birçok saldırgan, aldatıcı kimlik avı e-postalarına meşru linkler ilave ederek e-posta filtrelerinden algılanmayı önlemeye çalışır. Sahtekarlık yapabilecekleri bir kuruluşun kontakt bilgilerini ilave ederek bunu yapabilirler.
- Kötü amaçlı Kod Harmanlaması : Kimlik avı açılış sayfaları oluşturmaktan görevli olanlar, Exchange Online Protection’ı (EOP) kandırmak için çoğu zaman fena amaçlı ve iyi huylu kodu bir araya getirir. Bu, kullananların hesap kimlik bilgilerini çalmak için bir teknoloji devinin giriş sayfasının CSS ve JavaScript’ini çoğaltma biçimini alabilir.
- Yönlendirmeler Ve Bağlantılar : Kötü niyetli aktörler, kurbanlarıyla herhangi bir tehlike işareti oluşturmak istemezler. Bu nedenle, Güvenli E-posta Ağ Geçitlerini (SEG’ler) kandırmak için kısaltılmış URL’ler kullanırlar. Ayrıca, kullanıcıları yalnızca e-posta teslim edildikten sonra bir kimlik avı açılış sayfasına yönlendirmek için “saatli bombalama” kullanırlar. Kurbanlar kimlik bilgilerini kaybettikten sonra, kampanya kurbanları meşru bir web sayfasına yönlendirir.
- Marka Taklitleri : Bazı e-posta filtreleri, kötü niyetli aktörler kuruluşların logolarını çaldığında ve bunları saldırı e-postalarına veya kimlik avı giriş sayfalarına dahil ettiğinde tespit edebilir. Bunu, logoların HTML niteliklerine bakarak yaparlar. Bu algılama araçlarını kandırmak için kötü niyetli kişiler, logonun rengi gibi bir HTML özelliğini değiştirir.
- Minimum E-posta içeriği : Dijital saldırganlar, saldırı e-postalarına minimum içerik ekleyerek algılamadan kurtulmaya çalışır. Örneğin, metin yerine bir resim ekleyerek bunu yapmayı seçebilirler.
Sosyal Medya Oltalaması
Yukarıdaki resimde yer alan Elon Musk , kripto para dünyasında yer alan popüler kişilerdendir . Saldırganlar Elon Musk ‘ın Twitter profilini taklit ederek , kullanıcılara Bitcoin kazancı sağlayacaklarını belirtiyor.
Saldırganlar, 1 Bitcoin karşılığında 10 Bitcoin alacağınıza dair bir Tweet paylaşarak , kurbanlarını oltaya takıyorlar . Sosyal Medya oltalaması , son zamanlar kullanıcıların en çok şikayet ettiği diğer kripto para dolandırıcılık yöntemidir . Bu yöntemde , saldırganlar kripto para sektöründe saygın bir kişiliği , kurumu , şirketi , finans hizmetini taklit ederek , kullanıcılara hediye kripto para vaatleri yada , 1 yatır 3 kazan mantığı güden çekilişler düzenlerler .
Saldırganlar, kripto para sektöründe yer alan , herhangi bir kurumun , kişinin yada şirketin hesabını da ele geçirebilir . Burada kullanıcıların en çok dikkat etmesi gereken unsur , kişilerin yada finans şirketlerinin gerçek kullanıcı olup olmadığı bir çok kez kontrol etmesidir . Bazı sosyal medya uygulamalarında (İnstagram, Twitter, Telegram, Youtube, Facebook vb. ) geniş kitleye sahip kripto para şirketlerinin yada kişilerinin yanında mavi tik işareti bulunmaktadır.
Mavi tik işareti her ne kadar bir önlem olsa da , saldırganlar bazı durumlarda bunu bile ayarlayabilmektedirler . Hesabın doğrulunu arama ekranlarında aratıp , önceki içeriklerini kontrol edip , güvenilir olup olmadığına bakmanız , siz değerli yatırımcılar için iyi bir önlem olacaktır .
Video Oltalaması
Saldırganlar, yukarıdaki örnek görselde global uzay endüstrisi üzerinde çalışan bir firmayı taklit ederek , video oltalama yöntemi ile dolandırıcılık yapmaktadırlar. Kullanıcılar videoda yer alan kanalın abone sayısına, video yer alan kişinin ününe aldanarak , saldırganların ağına takılmaktadır.
Bilmeniz gereken en önemli şey , video oltalama işlemlerinde , saldırganlar , sizden kripto para alabilmek için daha fazla kazanç vaadi , bedava kripto para gibi unsurlar sunar . Ayrıca saldırganlar , video oltalama yönteminde bot mesajlar kullanarak , kurbanları dolandırmaya çalışırlar.
Örneğin ; ‘1 Bitcoin yatırdım , 2 Bitcoin kazandım teşekkürler’ tarzında bot mesajları kullanarak , kurbanları kripto para yatırmaya teşvik etmeye çalışırlar . Bu tarz durumlarda alınabilecek en önlemler ;
- Kanalın doğrulunu kontrol etme
- Kanalın önceki içeriklerini kontrol etme
- Videoda yer alan , canlı sohbet mesajların tekrarlaması
- Kanal doğrulanmış bir hesap mı
Vishing (Arama , Çağrı Yolu İle Oltalama)
Merhabalar , ben Ahmet ! Sizi Kripto borsasından arıyorum , nasılsınız ? Vishing , Voice Phishing ( Sesli Kimlik Avı ) kelimesinden türeyen bir oltalama yöntemidir . Bu tür bir kimlik avı saldırısında saldırgan , kurban ile bir telefon görüşmesi yapmaya gider. Bir saldırgan, hassas verileri ve/veya fonları çalmak için çeşitli varlıkları taklit edecek bir İnternet Üzerinden Ses Protokolü (VoIP) sunucusu kurarak bir avlama kampanyası gerçekleştirebilir.
Saldırganlar , kurbanları kandırabilmek adına birden fazla taktik kullanılırlar . Saldırganlar , finans şirketinin , yada bir kripto para borsasını temsil eden müşteri hizmetleri gibi davranabilirler.
Daha önceden ellerine geçirdikleri kimlik bilgilerinizi kullanarak , tehdit yolu ile sizden kripto para transferi gerçekleştirmenizi isteyebilirler . Yada teknik bir jargon ile büyük bir ödül kazandığınızı belirterek, size ait kişisel bilgilerinizi alabilirler. Vishing yönteminde , kullanıcıların dikkat etmesi gereken unsurlar ;
- Binance Borsası çalışanları ve Kripto Para şirketleri sizleri arayarak , kişisel bilgilerinizi talep etmez !
- Bilinmeyen telefon numaralarından gelen aramaları cevaplamaktan kaçınmalı
- Telefonda asla kişisel bilgileri vermemeli ve bir arayan kimliği uygulaması kullanmalıdır.
Smishing ( SMS , Mesaj Yolu İle Oltalama )
Tebrikler, Bitcoinciler .xxx ‘den 100 Bitcoin kazandınız ! Bitcoin’lerinizi almak için linke tıklayınız ! Smishing adı verilen bu yöntem, kullanıcıları kötü niyetli bir bağlantıya tıklamaları veya kişisel bilgileri teslim etmeleri için kandırmak için kötü niyetli metin mesajlarından yararlanır.
Bu yöntemde saldırganlar , kötü amaçlı uygulamaların kurbanların mobil cihazlarına otomatik olarak indirilmesini tetiklemek için kötü amaçlı bağlantılar ( linkler ) kullanabilir. Bu uygulamalar daha sonra fidye yazılımı dağıtabilir veya kötü niyetli aktörlerin cihazlarını uzaktan kontrol etmelerini sağlayabilir.
Kampanya mesajları ile kurbanları kişisel bilgilerini çalmak için tasarlanmış bir web sitesine yönlendirebilir. Saldırganlar sizi gerçek olmayan müşteri hizmetlerine yönlendirmeye çalışarak kişisel bilgilerinizi alabilirler. Smishing yönteminde , kullanıcıların dikkat etmesi gereken unsurlar ;
- Kullanıcılar, bilinmeyen telefon numaralarını araştırarak ve herhangi bir şüpheleri varsa şüpheli SMS mesajlarında adı geçen şirketi arayarak smishing saldırılarına karşı savunmaya yardımcı olabilirler.
- Sms ve mesaj yolu ile gelen mesaj içeriklerinde yer alan her linke tıklamamalıdır.
- Mesajın doğruluğundan emin olamıyorsanız , ilgili gerçek kuruma yada şirkete ulaşarak mesajın doğrulu teyit edilmelidir.
Sosyal Mühendislik
Merhabalar , sendemi o borsayı kullanıyorsun ? Bende o borsadan işlem yapıyorum , geçen gün sende borsanın 1000 dolar hediyesinden aldın değil mi ? Günümüzde en çok rastlanılan bir diğer dolandırıcılık türü ise Sosyal Mühendisliktir.
İsmi bakımından ne kadar teknik gözükse de aslında durum sadece hedeflerinde yer alan kişiyi psikolojik ve manipülasyon altında aldatarak , istediği bilgileri ele geçirmesini sağlayan bir saldırı yöntemidir. İnsanlar doğası gereği hemen hemen her an hata yapabilir ve yapmaktadır. Saldırganlar insanların bu hata ve zafiyet anlarında onlara yardımcı olmak adına , kişisel bilgilerini ele geçirerek ciddi anlamda zarara uğratabilirler .
Saldırganlar bu yöntemde kurbanlardan kişisel bilgi çalmak adına senaryolar uydurabilir , arkadaş gibi davranabilirler . Sosyal mühendislik yöntemi kullanan saldırganların belirgin özellikleri ;
- İnsanların zayıflık , korku , endişe , panik gibi anlarını kullanarak manipüle ederler .
- Yüksek ikna kabiliyetine sahiptirler .
- Nazik olmaya ve yardımcı olmaya çalışırlar .
- Yardımsever davranırlar
- Sorunların çözümünde yardım eder iken , farklı sorunlar yaratarak sizden kişisel bilgiler almaya çalışır .
- Psikolojik yöntemler ile sizlerden veri alabilirler . ( Suçluluk duygusu , acındırma )
- Telefonları ve internet ortamını gelişmiş düzeyde kullanırlar .
- Giyimine ve konuşmasına dikkat ederler .
- Güven kazanma çabalarında bulunurlar . Bunu desteklemek adına size ait işlerinizi bile yapabilirler .
Sosyal mühendislik saldırılarından nasıl korunursunuz ?
Dijital ortamda bir kerede olsa , size yardım etmek için yazan birileri olmuştur . Bu saldırı yönteminden korunmanın ilk adımı , aniden ortaya çıkan ve sizinle tanışmak yardımlaşmak adına mesajlar gönderen kişilere dikkat etmektir. Unutmamanız gereken en önemli unsurlardan diğeri ise , insan doğasında yardım etme , saygı , destek gibi güdüler hepimizde vardır . Saldırganlar bu güdüleri kullanarak sizlerden bilgi almaya çalışmaktadırlar .
- Bilinmeyen ve tanınmayan kişilerden gelen yardım mesajlarına cevap vermemek
- Çağrı , mesaj , e-posta gibi dijital kanallardan gelen linklere tıklamamak
- Mesaj , mail filtreleme uygulamaları kullanmak
- Sanal ortamda sizinle irtibat kuran her kişi ile tanışmamak
Yatırım ve İş Fırsatları Dolandırıcılığı
İngiltere’de yaşayan 70’li yaşlardaki Joseph , kripto para yatırım dolandırıcılığının kurbanı oldu . Joseph açıklamasında , daha iyi bir hayat sürebilmek için , bana özel sunulan yatırım fırsatını değerlendirmek istedim.
Joseph her gün daha fazla kar ettiğini düşünerek , daha fazla para yatırma kısır döngüsüne girmişti . Daha sonra parasını çekmek isteyen Joseph ‘i bir sürpriz bekliyordu ! Dolandırıcılar, parasını geri alabilmesi için , Joseph’ten yüzde 10 komisyon talep etti. Yatırım dolandırıcıları , Joseph ‘den yatırdığı paranın %10 ‘u kadar komisyon ile tüm yatırımını dolandırmışlardı . Yatırım dolandırıcılığı döngüsünün sonunda Joseph 3.300.000 TL ‘ye tekabül eden bir parayı , yatırım dolandırıcılarına kaybetmişti .
Saldırganlar kurbanlarına , kripto para kazanç vaatleri , kripto para ve finans sektöründe iş fırsatı gibi argümanları kullanarak , mağdurlardan milyonlarca lira dolandırabiliyorlar. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken unsurlar ;
- Kripto para ve Finans sektöründe belirtilen yüksek kazanç vaatleri %99,9 gerçeği yansıtmamaktadır.
- Sosyal medya , mesaj , arama yada internet reklamlarında karşılaştığınız , ‘1000 TL yatırdım 100.000 TL kazandım ‘ gibi içerikler sadece tuzaklardan ibarettir.
- Sosyal medya , mesaj , arama yada internet reklamlarında yüksek kazanç vaat eden hesapların çoğu dolandırıcıdır .
- Görselde ki gibi mesajlar aldığınızda yada rastladığınızda , direk mevcut içerikten uzaklaşmalısınız .
Şantaj E-Postaları
Günümüzde en çok karşılaşılan diğer bir dolandırıcılık yöntemi ise , Şantaj E-postaları ! Şantaj e-postalarında , saldırgan genellikle size , kendi mail adresinizden bir mail atarak hesabınızı ele geçirdiğini ifade eder.
Mağdur kendi mail adresinden gelen bir maili görünce olayın gerçeklik boyutunu düşünmekten vazgeçebilir ve saldırganın ağına düşebilir . Şantaj mailleri , kimlik avcılığı ve kripto para dolandırıcılığı yapmak için tasarlanmış bir yöntemdir. Bu yöntemde iletiler büyük olasılıkla başka bir hesaptan gelmektedir, ancak sizin hesabınızdan gönderiliyormuş gibi algılanmaktadır.
Mail içeriğinde size ait görüntüler , videolar yada kişisel bilgiler içerdiğinden bahsedilir ve bunların silinmesi için sizden Bitcoin ödemesi talep edilir . Ödeme yapılmaması durumunda ise , tüm sosyal medya hesaplarından paylaşılacağı belirtilir . Hatta bazı dolandırıcılar nasıl Bitcoin göndereceğinize dair bir açıklama yazar . Şantaj E-postalarından nasıl korunma yöntemleri ;
- Sizin adınız ile gönderilen mail , aslında maskelenmiş bir mail adresidir. Bu gönderinin asıl kaynağını bulmak için , gelen maile sağ tıklayın , açılan listeden mesaj kaynağını göstere tıklayın ardından CTRL+F tuşuna basıp yukarıda arama çubuğuna SMTP yazın ve Enter’a basın . Yukarıda arama çubuğuna SMTP yazın ve Enter’a basın . Bu işlemden sonra iletiyi gönderen asıl adresi görebilmeniz gerekir.
- Bir kuruluş yada şirketten eposta aldığınızda, kurum yada şirket ismi içerir, ama her zaman için uyuşma olduğunu doğrulamak için gönderen adresini kontrol etmelisiniz .
- Aldığınız mail , size doğrudan isminizle hitap etmiyorsa, birden çok hesaba rastgele olarak gönderilmiştir.
- Mail kutunuz için spam engelleyici yazılımlar kullanmanızı tavsiye ederiz .
Sahte Borsalar
2020 yılında Hindistan ‘da bir grup dolandırıcı sahte kripto para uygulaması geliştirerek , kullanıcılardan milyonlarca dolar değerinde kripto para dolandırdığını biliyor muydunuz?
Kripto para sektörünün büyümesi ile dolandırıcılar , kullanıcıları dolandırmak adına her geçen gün yeni bir yöntem geliştirmektedirler . Bu yöntemlerden en tehlikelilerden biri ise , sahte kripto para borsaları! Genellikle , piyasada mevcut olan bir borsanın kopyasını geliştirerek kullanıcıları dolandırmayı amaçlarlar.
Sahte borsalar reklam vererek , kullanıcı çekmeyi hedeflemektedirler . Bu reklamlar genelde , hediyeler , bedelsiz kripto paralar , rekabetçi fiyatlar şeklindedir . Yatırımcıyı çeken dolandırıcılar gerçek borsanın sahtesi sayesinde , kullanıcıları kısır bir para yatırma döngüsüne sokabilir ve yüksek miktarda zararlara uğratabilir . Sahte borsalar tarafından dolandırılmamak için ;
- Borsaya ait , gerçek URL’yi yer işaretlerine eklemeli ve giriş yapmadan önce adresi her zaman iki kez kontrol etmelisiniz.
- Ayrıca URL’lerin, Telegram gruplarının, Twitter hesaplarının ve benzerlerinin meşruluğunu kontrol etmek Binance Doğrulama’yı kullanabilirsiniz.
- Mobil uygulamalar içinse geliştirici bilgilerini, indirme sayısını, değerlendirme ve yorumları kontrol etmeniz gerekir.
Sahte Hediyeler
Hediye vaatleri yada sahte hediyeler , kripto para dolandırıcılığında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntemde dolandırıcılar , kullanıcılara 2 , 3 , 4 hatta 10 katı kazanç vaat ederler.
Yukarıdaki yer alan görseldeki gibi dolandırıcılar kripto para dünyasında saygın bir kişiyi , borsayı taklit ederek sahte hediyeler vaat edebilirler . Genelde , kullanıcılara ‘ 1 Bitcoin yatırın 2 Bitcoin kazanın ‘ gibi vaatlerde bulunur . Fakat bu hesaplara yatırma işlemlerini yaparsanız, size bir şey gönderilmez ve fonlarınızı kaybetmiş olursunuz. Burada bahsedilen kripto para birimi örneklendirmedir.
Dolandırıcılar , piyasada yer alan herhangi bir kripto para birimini öne sürerek , kullanıcılara hediye vaadi sunabilir . Bunun yanı sıra dolandırıcılar hediye teslimi için sizden , kişisel anahtar bilginizi yada kişisel bilgilerini isteyebilir . Genellikle dolandırıcılar dönemin popüler kripto para araçlarını kullanarak, kullanıcıları dolandırmayı hedefler. Örnek vermek gerekirse , herhangi bir coinde başlatılan kampanya , ICO aşaması vb.
Zararlı Yazılımlar
Kripto para ticaretinde , gün geçtikçe artan kullanıcı sayısı , işlem hacmi dolandırıcıların bir kısmını zararlı yazılımlara yönlendirdi . Zararlı yazılımlar sayesinde her yıl milyonlarca dolar değerinde kripto para dolandıran saldırganlar , kripto para kullanıcıları için büyük bir risk oluşturmaktadır. Saldırganların en çok kullandığı zararlı yazılımlar ;
- Fidye Yazılımı
- Kopyala Yapıştır Zararlı Yazılımı
Fidye Yazılımı
Merhaba , bu dosyanın senin için ne kadar önemli olduğunu biliyorum . Fakat tıklamış olduğun bir link üzerinden cihazına erişim sağlayabileceğim bir yazılımı kendi elinde yükledin . Bilgisayarında ki dosyalarını incelediğimde önemli olanları ayrıştırıp kilitlemek zorunda kaldım .
Durumdan da anlayacağın üzere dosyalara erişmek istiyorsanız , şu adrese , 10 Adet Bitcoin göndermeniz gerekiyor. Aksi takdirde dosyaları silmek zorunda kalacağım ! Fidye yazılımı genellikle önemli dosyalara ya da veri tabanlarına erişimi engeller ve belirli bir tarihten önce ödeme yapılmaması durumunda bu verileri silmekle tehdit eder. Ne yazık ki dosyalarınız çoktan silinmiş olabilir ! Fidye yazılımından korunmak için şu önlemleri alabilirsiniz ;
- Piyasada yer alan , güvenilir bir antivirüs programı yükleyin .
- Antivirüs programının ağı koruduğundan emin olun .
- Hediye , ödül ve sıra dışı reklam ve bağlantılara tıklamayınız .
- E-posta eklentilerine karşı temkinli olun. .Exe, .vbs ya da .scr uzantıları ile biten dosyalarda özellikle dikkatli olun.
- Önemli verileriniz için her gün yada belirli aralıklarla , bulut yedekleme yada fiziki yedek alın .
- NoMoreRansom.org adresinden de fidye yazılımlarından korunmak için faydalı önerilere ve ücretsiz kurtarma araçlarına ulaşabilirsiniz. ( No More Ransom sitesi , kullanıcılara ücretsiz fidye yazılımını kırmasına izin veren kod ve yazılım barındırır . Belirli Fidye yazılımları )
Kopyala Yapıştır Zararlı Yazılımı
Çoğu kullanıcı şifrelerinde yada kripto para adres paylaşımlarında , adresleri kopyalayıp yapıştırma eğilimindedirler. Kopyala yapıştır tarzı zararlı yazılımlarda tam bu anda devreye girmektedir. Bu yazılımlar , kopyalanan içeriğini keserek bunu gizlice saldırganın belirlediği adresle yada içerik ile değiştirebiliyor .
Mehmet , farkında olmadan daha önce güvenilmeyen bir siteden yada uygulama marketinden zararlı bir yazılım indirdi . Mehmet , daha sonra arkadaşı Ahmet’e Bitcoin göndermek istedi . Arkadaşından Bitcoin adresini paylaşmasını istedi . Ahmet ‘den aldığı adresi kopyalayarak kripto para gönderimine yapıştırdı . Ahmet gönderimi sağladıktan sonra , Mehmet ‘e Bitcoin teslim alıp almadığını sordu . Fakat Bitcoin’ler Mehmet yerine saldırganların hesabına gönderilmişti . Kopyala yapıştır tarzı zararlı yazılımlardan nasıl korunursunuz ;
- Telefon , bilgisayar yada tabletinize herhangi bir uygulama indirirken sağlam ve güvenilir kaynaklar seçmeniz gerekir .
- Bir uygulamayı indirmeden önce , uygulamanın doğruluğunu , indirilme sayısını ve yorumlarını okumalısınız .
- Cihazınızın yazılımını güncel tutmalısınız .
- Cihazlarınıza güvenilir ve piyasada yer edinen bir Antivirüs programı kullanmalısınız .
- Antivürs programı ile günlük yada otomatik tarama özelliğini aktif etmelisiniz .
- İndirdiğiniz dosya ve verileri , antivirüs programında taratınız .
Ponzi Sistemleri ve Piramit Düzenleri
2016 yılında kendisine Kripto Kraliçe unvanı veren bir kadın ortaya çıktı ! Ruja Ignatova ile tanışın! Ruja , Onecoin yaratıcısı ve pazarlamacısıydı . Onecoin ‘de sistem, piramit düzeni ile çalışmaktaydı. Bu düzende , yatırım sağlamak veya ürün satışı yapmak yerine, başkalarını plana kaydettirmek için ödeme veya hizmet vaadi yoluyla üyeleri işe alan bir iş modelidir .
İşe alma çoğaldıkça, işe alma hızla imkansız hale gelir ve çoğu üye kar edemez; bu nedenle, piramit şemaları sürdürülemez , Fakat sistemin mantığı , yüksek kâr getiren bir üretim durumu varmış gibi göstererek , kullanıcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.
Tam olarak ponzi , tarihte bilinen en eski dolandırıcılık yöntemlerinden biridir . Dolandırıcılar her yeni yatırımcının parasını , bir önceki yatırımcıya aktararak sistemi devam ettirmeye çalışırlar . Fakat bir zaman yeni üye kaydı durduktan sonra , para akışı sağlanamayacaktır. Ve ponzi sistemi çökecektir . Ponzi ve Piramit tarzı düzenlerden korunmanın yolları ;
- Bir kripto paranın değeri , yeni üyelere yada katılımcılara dayanıyorsa , sizi bekleyen bir ponzi yada piramit düzeni olduğunu unutmayın .
- Bir kripto para birimine yatırım yapmadan önce , proje detaylı olarak incelenmelidir .
- Yüksek kazanç vaadinde bulunan projeler detaylı olarak incelenmeli ve hangi sistemden dolayı kazanç sağladığı belirlenmelidir .
Binance Hesabınızı Oltalama Ve Dolandırıcılıklara Karşı Nasıl Korursunuz ?
Dünya’nın en büyük ve en güvenilir borsası Binance , tüm bu kripto para dolandırıcılıklarına karşı kullanıcılara gerekli önlemleri almasını tavsiye etmektedir.
Binance , tüm kripto para borsalar arasında en güvenilir ve en çok işlem gören kripto para borsasıdır . Eğer hala Binance üzerinde üyeliğiniz bulunmuyor ise , kullanıcı odaklı , güvenilir , çoklu işlem çiftleri , NFT alım satım platformu , Kripto para ve Alt Coin alım – satım işlemi , vadeli kripto işlemler , marjin , stake gibi işlemler yapabileceğiniz Binance borsasına %20 Komisyon İndirimi ile katılın !
Binance %20 Komisyon İndirimi ve 100 Dolar Kazanma Fırsatı Kayıt Rehberi
- BİLGİ KRİPTO OKURLARINA ÖZEL ‘ BİNANCE %20 KOMİSYON İNDİRİM LİNKİ ‘ İLE KAYIT OLUN !
- Daha sonra açılan sayfada , yer alan bilgilerinizi Legal bir şekilde doldurmanız gerekiyor.
- Burada sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurunuz.
- Cep telefonunuza gelen doğrulama Sms kodundan sonra , hesabınıza giriş yapabileceksiniz .
- Buradan sonra para yatırma ve çekme işlemlerini sağlayabilmek için , Hesap Doğrulama işlemi olan , Kimlik verileri doğrulama , adres doğrulama ve sizden istenilen bilgileri tamamladıktan sonra , hesap doğrulama işleminiz tamamlanacaktır.
- Binance 100 Dolar bonus ödülünü kazanmak için 7 gün içerisinde sizden istenilen görevleri yerine getirmelisiniz .
- 5 $ Bonus Nakit Kuponu : En az 50 $ tutarında ilk İtibari Para veya P2P yatırma işleminizi yapın .
- 50 $ Spot Geri Ödeme Kuponu : Spotta en az 100 $ tutarında ilk kripto alım satımınızı yapın .
- 45 $ Spot Geri Ödeme Kuponu : Spotta en az 100 $ tutarında ilk kripto alım satımınızı yapın .
- Kayıt işlemlerinizi tamamladıktan sonra hesabınızı koruma altına almak için ;
Güvenlik Binance borsasının ilk önceliğidir . Binance , kullanıcıların herhangi bir saldırı , dolandırma ihtimaline karşı her türlü güvenlik önlemi almaktadır. Kullanıcılar yukarıda yer alan saldırı türleri hakkında bilgi sahibi olduktan sonra , hesap güvenlik sistemlerini aktifleştirmesi her bir Binance kullanıcısı için önem arz etmektedir.
Binance kullanıcılarını dolandırıcılara ve saldırganlara karşı korumak adına çoklu güvenlik sistemleri kullanmaktadır. Bu güvenlik sistemleri sayesinde kullanıcıları , daha güvenli bir ortam beklemektedir . Binance üyelik işlemlerini tamamlayan her bir kullanıcının çoklu güvenlik seçeneklerini aktifleştirmesi , kullanıcının daha sonra karşılaşacağı herhangi bir tehlike ve saldırıdan uzak tutmada önemli rol oynamaktadır . Hesap güvenliğiniz için önerilen güvenlik yöntemleri ;
- Güçlü bir şifre kullanın , şifrenizi belirli aralıklarla değiştirin .
- Telefon Numarası Doğrulama
- İki Aşamalı Doğrulamayı (2FA) Etkinleştirin .
- Hesabınıza erişim izni olan cihazların listesini kontrol edin
- Çekim adreslerinizi yönetin
- Oltalama engelleme kodu
- API güvenlik prensiplerini takip edin
- Evrensel 2. Faktör (U2F) doğrulama kullanın
- Binance Destek Ekibine Ulaşın
Güçlü bir şifre kullanın , şifrenizi belirli aralıklarla değiştirin .
Eğer oluşturacağınız şifre yukarıdaki görseldeki şifrelerden birine benzer ise tehlike altındasınız ! Yukarıdaki görselde yer alan 30 şifrenin dünya üzerinde en çok kullanılan şifreler olduğunu biliyor muydunuz?
Saldırganlar , her yıl milyonlarca basit şifrelere sahip hesapları ele geçirebiliyor . Her güvenlik işleminin ilk adımı şifreden geçer . Kripto para borsası şifreleri 8 karakterden uzun olmalıdır . Oluşturacağınız şifreler hem büyük hem de küçük harf, sayı ve özel karakter içermelidir.
Tc. kimlik numarası, yada şahsinize ait bilgilerden şifre oluşturmak doğru bir seçim değildir . Kötü niyetli insanlar bunu sizin için kullanabilir . Şifreler benzersiz olmak zorundadır . Her bir platform için aynı şifreleri kullanmaktan vazgeçin . Piyasada yer alan güvenilir şifre yöneticileri sayesinde , şifrelerinizi oluşturabilir ve saklayabilirsiniz . Piyasada yer edinen , güçlü bir şifre yöneticisi kullandığınızdan emin olun . Bu uygulamalar kullanıcılar için , farklı algoritmalara sahip benzersiz şifreler oluşturabilmektedir .
Binance hesabı için ,güçlü bir şifre oluşturduktan sonra , hesap güvenliğiniz için belirli aralıklarla bu şifreyi değiştirmeniz gerekir. Ayrıca e-posta adresiniz eski bir tarihe aitse güvenlik ihlali olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir . Fakat her hizmet için farklı bir e-posta adresi kullanırsanız bu ihlalin diğer hesaplarınızı etkileme ihtimali azalır.
Have I Been Pwned web sitesi hesaplarınızdan herhangi birinin veri ihlali kurbanı olup olmadığını kontrol etmek için çok başarılı bir kaynaktır. Ayrıca herhangi bir şifre oluşturur iken yada şifrenin gücünü öğrenmek için , Kaspersky web sitesinden faydalanabilirsiniz .
Binance Telefon Doğrulaması
Binance borsasında güvenlik adına sizden istenilen bir diğer adım ise , telefon doğrulamasıdır. Telefon doğrulamaları operatör şirket üzerinden gönderilmektedir. Binance telefon doğrulama işlemi yapmak için yukarıda yer alan videoyu izleyebilirsiniz . Binance borsasında telefon doğrulamasını aktif hale getirebilmek için ;
- Profil kısmına tıklayınız .
- Açılan sekmede güvenlik ibaresine tıklayın .
- Panelde yer alan , ‘ Telefon Numarası Doğrulama ‘ yazısını seçin
- Sizden istenilen doğrulama kodlarını , istenilen alanlara yapıştırın.
- Artık Binance hesabınıza Telefon Numaranız doğrulandı !
İki Aşamalı Doğrulamayı (2FA) Etkinleştirin
Bir Binance hesabı oluşturduktan sonra güvenlik adına yapabileceğiniz ikinci önemli adım ise , iki aşamalı doğrulamadır. İki aşamalı doğrulama 2FA olarak belirtilir . Dünyanın en büyük borsası Binanc , iki tür 2FA’i destekler: SMS ve Google Doğrulama. Bu ikisi arasından Google Doğrulamayı kullanmanızı öneririz.
2FA kodunuzu yeni bir mobil telefona aktarmanızın gerekmesi ihtimaline karşı sıfırlama anahtarınızı not aldığınızdan emin olun. Sms doğrulaması ne kadar kolay olsa da , saldırganlar tarafından daha fazla tehdit oluşturabileceğini unutmayın . 2019 yılında bir grup saldırgan , 40 adet sim kartı kopyalamayarak yaklaşık , 5 Milyon Dolar değerindeki Bitcoin’i hesaplarına aktardılar.
Saldırganlar , bunu çok basit bir yöntem ile gerçekleştirdiler . Saldırganlar mağdur rolü yaparak telekomünikasyon şirketinden bir numaranın yeni bir sim kartına taşınmasını istediler. Bunun için kişinin bazı şahsi bilgilerini bilmeleri yetiyordu . Yukarıda yer alan videoda ile yaklaşık 5 dakika gibi bir sürede Google 2FA etkinleştirebilirsiniz .
Hesabınıza Erişim İzni Olan Cihazların Listesini Kontrol Edin
Binance borsası , kullanıcıların hangi cihaz üzerinden giriş yaptığını otomatik kaydeder . Bu sayede herhangi bir yetkisiz işlemde , hesabınıza erişimi olmayan cihazların listesini kontrol edebilirsiniz .
Listede size ait olmayan ya da artık kullanmadığınız bir cihaz görürseniz bunların erişim iznini hesap güvenliğiniz için iptal edin. Bir cihazı kaldırdığınızda bir e-posta doğrulaması ile tekrar izin vermediğiniz sürece bu cihaz hesabınıza artık erişemez. E-posta hesabınızın güvenliğinin de çok önemli olmasının nedeni budur.
Ayrıca hesap hareketlerini yani hesabınıza hangi IP adresleriyle ne zaman giriş yapıldığını da kontrol edebilirsiniz. Eğer şüpheli bir şey görürseniz hesabınızı hemen devre dışı bırakın. Böylece alım satım ve çekim işlemleri geçici süreyle durdurulacak, API anahtarlarınızın tamamı silinecek ve hesabınıza erişimi olan tüm cihazların izni iptal edilecektir. Binance borsasında cihaz yönetimine erişebilmek için ;
- Profil kısmına tıklayınız .
- Açılan sekmede güvenlik ibaresine tıklayın .
- Panelde yer alan , ‘ Cihaz Yönetimi ‘ yazısını seçin
- Açılan sayfada hesabınıza erişimi olan cihazları ve İP adreslerini görüntüleyebilirsiniz .
- Size at olmadığını düşündüğünüz cihazları lütfen listeden kaldırarak , hesabınızı güvenli hale getirin .
- Hesabınızda size ait olmayan cihaz temizle işlemi sonrası , Binance şifrenizi tekrardan değiştirmeyi unutmayın .
- Binance , hesabınızın şifresini değiştirdiğinizde sonraki 24 saat boyunca fon çekim işlemi yapamayacağınızı lütfen unutmayın. Bu uygulamanın amacı potansiyel saldırganların fonlarınızı çekerken sizi dışarıda bırakmasını engellemektir.
Önemli Bilgi : IP Adres , İnternet ağına bağlı tüm cihazlar veri alışverişi için belli bir adrese sahip olur. İnternet Protocol Adress yani Ip adresi internete bağlanan tüm bilgisayarlara atanan sanal adrestir. İnternet ağı trafiğini sağlayan ip adresleri internetin çalışma kurallarını tanımlayan protokolün en önemli parçasıdır.
Çekim Adreslerinizi Yönetin
Dünyanın en güvenilir borsası , kullanıcıların herhangi bir saldırı , dolandırılma ihtimalini düşünerek , çekim adreslerinizi yönetebileceğiniz Adres Yönetim sistemi bulunmaktadır. İsminden de anlayacağınız üzere, Adres Yönetimi , fonlarınızı çekebileceğiniz adreslerini tanımlamak için kullanılır.
Eğer Binance hesabınızda , beyaz listeye eklenmiş herhangi bir adresiniz bulunmuyorsa , hesabınızdan istenilen her adrese çekim yapabilmek mümkündür . Eğer Binance Adres Yönetim sistemini aktif hale getirirseniz , yeni eklenecek her adresi bir e-posta doğrulamasıyla beyaz listeye dahil etmeniz gerekir . Beyaz listede yer almayan hiçbir adrese çekim yapılamaz. Daha sonra adres ekleyebilmek için , e-posta adresiniz üzerinden doğrulama yapmanız gerekmektedir.
Eğer mobil telefonunuz üzerinden güvenilir bir cüzdan arıyorsanız , Dünyanın en güvenilir cüzdanlarından biri olan Trust Wallet uygulamasını kullanabilirsiniz . Binance Adres Yönetimini aktif hale getirmek için ;
- Profil kısmına tıklayınız .
- Açılan sekmede güvenlik ibaresine tıklayın .
- Panelde yer alan , ‘ Adres Yönetimi ‘ yazısını seçin
- Daha sonra çıkan uyarıda etkinleştir yazısına tıklayın .
- Bu alanda , istediğiniz çekim adresleri oluşturabilir ve hesap güvenliğinizi bir ileri seviyeye taşıyabilirsiniz .
Oltalama Engelleme Kodu
Bildiğiniz üzere oltalama saldırıları yüzünden her yıl milyonlarca dolar değerindeki kripto paranın saldırganlar tarafından ele geçirildiğinden bahsetmiştik . Dünyanın en çok kullanılan ve en güvenilir borsası Binance, saldırganların oltalama yöntemlerine karşı , Oltalama Engelleme Kodu yöntemini geliştirmiştir.
Oltalama engelleme kodunu etkinleştirdiğinizde, Binance borsası üzerinden , size gönderilen tüm orijinal e-postalara dahil edilecektir. Bu kod, gerçek e-postaları kimlik avı e- postalarından ayırt etmenize ve kimlik avı girişimlerini önlemenize yardımcı olur. Binance Oltalama Engelleme Kodu’nu aktif hale getirmek için yukarda yer videoyu yada aşağıda yer alan yönergeleri takip edebilirsiniz !
- Binance borsasında yer alan ‘Profil‘ kısmına tıklayın .
- Açılan sekmede ‘Güvenlik‘ ibaresine tıklayın .
- İleri düzey güvenlik bölümünde yer alan , Oltalama Engelleme Kodu ibaresindeki etkinleştir yazısına tıklayın.
- Daha sonra , istediğiniz Oltalama Engelleme Kodunu girebileceğiniz bir alanla karşılaşacaksınız. Kod, hem büyük harf hem de sayı olmak üzere en az 8 karakter olmalıdır. Kolay tahmin edilemeyen, ancak sizin kolayca tanıyabileceğiniz bir kod seçmeniz önerilir.
- Kodu girdikten sonra onaylayın . Onayla işlemi sırasında sizden , hangi 2 faktörlü doğrulamayı ( Google Authenticator , Binance Authenticator , Sms Doğrulaması ) seçtiyseniz , orada yer alan doğrulama kodunu girin .
- İki faktörlü kimlik doğrulama kodunuzu girdikten sonra, Oltalama Engelleme kodunuzu oluşturmuş olacaksınız. Artık yasal olan ve Binance’den gelen tüm e-postalar, belirlediğiniz kodu içerecektir.
- Not: Kimlik Avı Koruma Kodunuzu ayda en az bir kez güncellemenizi öneririz.
Oltalama Engelleme Kodunuzu Nasıl Güncellersiniz ?
- Oltalama engelleme kodunu güncellemek için sırasıyla ;
- Binance borsasında yer alan ‘Profil‘ kısmına tıklayın .
- Açılan sekmede ‘Güvenlik‘ ibaresine tıklayın .
- İleri düzey güvenlik bölümünde yer alan , Oltalama Engelleme Kodu Ayarına gidin .
- Yeni Oltalama Engelleme Kodunuzu girin .
- Tüm bu işlemleri onaylamak için , 2 faktörlü kimlik doğrulamayı aktif hale getirin .
- İşlemler sonrası , Kimlik Avına Karşı Koruma kodunuzu güncellemiş olacaksınız. Artık yasal olan ve Binance’den gelen tüm e-postalar, belirlediğiniz yeni kodu içerecek.
API Güvenlik Prensiplerini Takip Edin
Evrensel 2. Faktör (U2F) doğrulama kullanın
Binance, Yubico YubiKey gibi U2F uyumlu kimlik doğrulayıcıları destekler. Bu cihazlar, yalnızca bilgisayarınıza takılı olduklarında veya kablosuz olarak eşleştirildiklerinde hesabınıza erişmenizi sağlar.
YubiKey, güvenlik anahtarı olarak çalışan ve çeşitli kimlik doğrulama yöntemleri için kullanılabilen küçük bir elektronik cihazdır. Binance’de güvenlik anahtarları, hesabınıza giriş yapmak, para çekmek ve şifreleri sıfırlamak için İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA) yöntemi olarak görev yapan ekstra bir hesap güvenliği katmanı sağlayabilir . Başka güvenlik anahtarı türleri olsa da, bu kılavuz YubiKey’e odaklanmaktadır.
YubiKey güvenlik anahtarını , Google Authenticator gibi düşünebilirsiniz . Sadece aradaki fark , Google Authenticator yazılımsal bir güvenlik aracı iken , YubiKey donanımsal bir güvenlik aracıdır . Binance hesabınızda YubiKey anahtarınızı etkinleştirmek için ;
- Binance hesabınıza giriş yapın .
- Hesabınızda yer alan Profil sekmesine tıklayın .
- Açılan sayfada yer alan Güvenlik yazısına tıklayın .
- Açılan sekmede yer alan Güvenlik Anahtarı Doğrulaması yazısına tıklayınız .
- Binance borsası kullanıcıların güvenliği bazı güvenlik yöntemlerini güncelleyebilir .
Binance Destek Ekibine Ulaşın
- Binance hesabınıza giriş yapın ve sohbeti başlatmak için sağ alttaki [ Destek ] seçeneğine tıklayın .
- Sistem tarafından eşleşen SSS makaleleri listesine göz atma; Eğer sorununuz hazır makalelerde yer alıyorsa seçim yapabilirsiniz .,
- Seçim yaptıktan sonra , sorununuz sohbet penceresine taşınacaktır .
-
Lütfen sorunuzu olabildiğince ayrıntılı bir şekilde belirtin ve ilgili destekleyici belgeleri sağlayın , örn. ekran görüntüleri, böylece Binance destek ekibi size daha iyi yardımcı olabilir ve sorunuzu çözebilir.
-
Sorunuzu gönderdikten sonra sohbet penceresinden istediğiniz zaman çıkabilirsiniz.
-
Sorununuza dair bir CS temsilcisi atandığında bilgilendirileceksiniz.
-
CS ile görüşmenizi açık tutmak için lütfen ileti dizisini 24 saat içinde yanıtlayın . 24 saat içinde yanıt verirseniz, sizi sıranın önünde tutan sıradaki konumunuzu koruyabilirsiniz.
-
CS sorunuzu çözemezse ve konuşma “Çözüldü” olarak işaretlenirse, sorunuzu tekrar göndermek için ileti dizisini yanıtlayabilirsiniz.
Not:Binance’in her gün aldığı çok sayıda soru nedeniyle, tercih ettiğiniz dilde yanıt alamayabilirsiniz . Bu durumda, CS sorunlarınızı mümkün olan en kısa sürede çözmek için İngilizce yanıt verecektir. Yanıtı tercih ettiğiniz dile çevirmek için çevrimiçi çeviri araçlarını kullanabilirsiniz.