Lider kripto para borsası Binance şeffaflık ilkesi adı altında tüm verilerini PoR sistemiyle bireysel ve kurumsal kimlikliklerle paylaşıyor. Peki, Binance Rezerv Kanıtı (PoR) nedir ?
Binance Rezerv Kanıtı (PoR) Nedir?
Proof of Reserves (PoR), bir kripto para borsasının kullanıcıları için gözaltında tuttuğu varlıkları ifade eder . PoR, borsanın kullanıcıların varlıklarını 1:1 oranında karşılamaya yetecek kadar fon bulundurduğunun kanıtı olarak işlev görür.
Binance kullanıcılara daha fazla şeffaflık sağlamaya yönelik daha geniş bir çabanın parçası olarak 2022’nin sonlarında rezerv kanıtı sistemini yayınladı. PoR sistemi zincir üstü verileri toplamak için Merkle ağaçlarını kullanır, böylece kullanıcılar varlıklarının kendileri için tutulduğunu bilerek rahat edebilirler.
Daha basit bir örnekle; Kullanıcı bir Bitcoin yatırdığında, müşteri fonlarının tam olarak desteklenmesini sağlamak için Binance’in rezervleri en az bir Bitcoin artar. Bu rezervlerin, Binance’in kurumsal varlıklarını içermediğini; Binance’in kurumsal varlıklarının ayrı bir kayıt defterinde tutulduğunu önemle belirtmek isteriz.
Özetle, Binance’in tüm kullanıcı varlıklarına (ve bazı ek rezervlere) 1:1 oranında sahip olduğu, sermaye yapısında herhangi bir borcunun bulunmadığı ve olağanüstü durumlar için bir acil durum fonuna (SAFU fonu) sahip olduğundan emin olunabilir.
Binance’in tüm kullanıcı varlıklarına 1:1 oranında sahip olduğunu göstermek için, kullanıcıların platformdaki varlıklarını doğrulamalarına olanak tanıyan Merkle ağacını geliştirmiştir. Her kullanıcı Merkle hash’ini veya kayıt kimliğini kullanarak varlık bakiyesini doğrulayabilir. Böylece kullanıcılar, fonlarının 1:1 oranında tutulduğunu doğrulayabilecek ve bunu, üçüncü taraf bir denetim kuruluşu tarafından da doğrulatabilecektir.
Merkle Ağacı Nedir?
Merkle Ağacı, büyük miktarda verinin tek bir hash’te birleştirilmesini sağlayan kriptografik bir araçtır. Bu tek hash, Merkle Kökü olarak adlandırılır ve girilen tüm verileri “özetleyen” bir kriptografik mühür görevi görür. Ayrıca Merkle Ağaçları, kullanıcılara herhangi bir “mühürlü” veri kümesindeki belirli içerikleri doğrulama olanağı tanır.
Kendi İşlemlerimi Nasıl Doğrulayabilirim?
- Binance web sitesine giriş yapın
- Cüzdan ögesine tıklayın
- Doğrulama”seçeneğine tıklayın
Bu sayfada Merkle Yaprak Düğümü ve Kayıt Kimliği bilgilerini bulabilirsiniz. Kontrol etmek istediğiniz doğrulama tarihini seçin. Ardından doğrulama türü, Kayıt Kimliğiniz (hesabınıza ve bu doğrulamaya özel), kapsam dahilindeki varlıklar ve doğrulama sırasındaki varlık bakiyelerinizin onayını bulabilirsiniz.
Kayıt Kimliği/ Merkle Yaprak Düğümü, hesap bakiyenizin üçüncü taraf denetçilerin tasdik raporlarına dahil edildiğini bağımsız olarak doğrulamanıza olanak tanır.
Şimdi Bir Binance Hesabı Oluştur!
Sonuç
Sonuç olarak Binance bireysel, kurumsal müşterilerinin yanı sıra tüm kurum ve kuruluşlar için gerekli şeffaflığı sunmaktadır. Bu sayede ekosisteme olan güven Binance ile artmaya devam etmektedir. Unutmayın ki, Şeffaflık Binance’in Temel İlkesidir!
[table id=46 /]