Türkiye’nin en önde gelen kripto parası Binance TR , Türkiye’deki Kripto Varlık Borsaları Hakkında Düzenleyici Öneriler ve Prensipleri Paylaştı ! İşte o prensipler ve öneriler !
Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi kripto para borsalarına şimdi kaydol , benzersiz avantajlar , çekilişler , düşük komisyon ve beznersiz ürünlerden şimdi yararlan !
Binane TR Kayıt : https://www.trbinance.com/account/signup?ref=AN27185J
Binance Global Kayıt : https://accounts.binance.com/tr/register?ref=YW1EF2U8
Binance Türkiye , Türkiye’deki Kripto Varlık Borsaları Hakkında Düzenleyici Öneriler ve Prensipleri Paylaştı !
Binance TR’nin endüstri lideri olarak Türkiye’de kripto varlıklar için geliştirilmesi planlanan düzenleyici çerçeve hakkındaki görüşlerini içermektedir.
Düzenlemeler, kripto varlık endüstrisinin sürdürülebilir, güvenilir ve sağlıklı büyümesi için esas olmakla birlikte yeni bir varlık kategorisi olarak, ihtiyaçlar doğrultusunda özel olarak geliştirilmiş düzenlemelere ihtiyaç duymaktadır.
Tanımlar
- Sanal Varlık: (1) Elektronik olarak aktarılabilen; saklanabilen veya alıp satılabilen; (2) mübadelesi mümkün olan; (3) menkul değer olmayan; (4) yatırım veya başka amaçlar için kullanılabilen veya ekonomik değer birimi olarak kullanılabilen, değerin dijital temsili.
- Stabil Coin: Temsil ettiği itibari para ile birebir eşdeğer olan kripto varlık (Örn. BUSD).
- NFT: Açılımı itibariyle “Non-Fungible Token” veya “Benzersiz Token”. Kripto paraların paritesinin (yani 1 Bitcoin’in her daim 1 Bitcoin’e eşdeğer olmasının) aksine birebir karşılığı olmayan, özgün kripto varlıklar.
- Staking: Kullanıcının kripto varlıklarının kilitlenmesi yoluyla ödül kazanmasına olanak sağlayan, hem kullanıcı hem de geniş çapta kripto para endüstrisini ayakta tutan sistemlerden biri.
- Emanet Sistemi: Kullanıcıların kripto varlıklarının saklanmasına ve korunmasına yarayan ürün ve hizmetler bütünü (örn. Kripto Para Cüzdanı).
- PoS (Proof of Stake): “Hisse İspatı” olarak da bilinen, işlemlerin doğrulanmasına olanak sağlayan bağımsız mutabakat mekanizması.
- Whitepaper: Beyaz bülten olarak da bilinen, bir projenin amaçlarını, projenin ardındaki kişileri ve projenin yol haritasından kısaca bahseden yayın.
- Blockchain: Kripto varlık işlemlerinin doğrulandığı ve saklandığı dağıtık defter teknolojisinin adı.
Giriş Önsöz
Kripto Varlık sektörü, gelişim ve benimsenmesini dünya çapında hızla sürdürmekte. Türkiye ise dünya çapındaki en büyük pazarlardan biri olarak kripto dünyasına yön veren ülkeler arasında en ön saflardadır.
Türkiye’nin halihazırda mevcut olan bu talepten en iyi şekilde faydalanması için kripto varlık sektörü, yenilikçiliği engellemeden, kripto ve blockchain teknolojilerine zarar vermeden ve kullanıcıyı koruyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu sayede, Türkiye sadece yeni bir finansal çağın öncüsü olmakla kalmayacak aynı zamanda bu yeni teknolojinin getirdiği potansiyel istihdam, getiri ve kalkınmadan da faydalanabilecektir.
Binance markası, küresel çapta endüstri lideri olmanın yanı sıra kripto varlık düzenlemeleri konusunda da öncü olmayı hedeflemektedir. Hazırlanacak olan düzenleme konusunda hem kullanıcıları, hem de endüstriyi en iyi şekilde koruyacağını düşündüğümüz önerileri endüstrideki deneyimlerimize dayanarak bu sunum kapsamında derledik.
Öneri 1: “Kripto Varlık” Tanımının Net Olarak Oluşturulması
Yeni bir kripto varlık düzenlemesinin temelinde kripto varlıklara dair net bir tanım bulunmasını öneriyoruz. Anlaşılır tanımlar, sınıflandırmalar hakkındaki tartışmaları ortadan kaldıracak ve düzenlemeleri genele uygulanabilir hale getirecektir.
Bu hususta, yapılacak Kripto Varlık tanımı zorunlu olarak şu özellikleri içermelidir;
- elektronik olarak aktarılabilir, saklanabilir veya alınıp satılabilir,
- mübadelesi mümkün*,
- ekonomik değer saklama aracı olarak tasarlanmış veya kullanılabilir olmak.
Öneri 2: Stabil Coin’lerin Düzenlenmesi
Stabil Coin’lerin de Kripto Varlıklar ile aynı şekilde düzenlenmesini ve denetlemeye tabi tutulmasını öneriyoruz.
Ek olarak, Stabil Coin’lerin tahsis edildiği yetki alanı göz önüne alınmaksızın özgürce alınıp satılabilmesini öneriyoruz.
Bunun gerekçesi, Stabil Coin’lerin itibari paralar ve Kripto Varlıklar arasında bir köprü görevi görmesidir. Bir diğer neden ise Stabil Coin kullanımının kısıtlanmasının endüstri ve kullanıcı deneyimine büyük ölçüde zarar verecek olmasıdır.
- Binance TR Düşük Tutardaki Bakiyeyi BNB’ye Dönüştürme Özelliğini Başlattı
- Binance TR’de FAST İşlemleri Başladı !
Öneri 3: NFT’lerin Kripto Varlıklardan Ayrı Değerlendirilmesi
NFT’lerin gelişimi, komuta ettiği kullanıcı talebi ve piyasa hacminden ötürü Kripto Varlık dünyası ve dolayısıyla ön saflardaki Türkiye için oldukça kritiktir.
Ancak, Kripto Varlıklar bir varlık sınıfı olarak 2008’den beridir gelişimlerine devam ederken NFT’lerin alım-satım açısından ana akımın dikkatini çekmesi 2020’de gerçekleşmiştir. Bu nedenle NFT’ler, henüz bir varlık sınıfı olarak Kripto Varlıkların olgunlaşma seviyesini yakalayamamıştır.
NFT’ler için geliştirilmesi planlanan düzenlemelerin, bu teknolojiden en iyi şekilde faydalanabilecek ve ilerlemeye izin verecek şekilde düzenlenmesini öneriyoruz. NFT’ler için her gün yeni kullanım alanları keşfedilmektedir, bu nedenle katı düzenlemeler uygulanması durumunda gelişimin kısıtlanması veya düzenlemelerin sıklıkla yetersiz kalması riskleri ile karşı karşıya kalınabilecektir.
- Gizemli Kutu Nedir ve Binance NFT Pazarında Nasıl Gizemli Kutu Alınır, Satılır ve Açılır
- Neden Binance NFT Pazarında NFT Almalısınız
- Binance NFT Pazarında Nasıl NFT Yatırılır & Satılır
- Oyna-Kazan için Oyun NFT’leri Nasıl Alınır
- Binance NFT IGO Nedir Ve Nasıl Katılabilirsiniz
Öneri 4: Staking’e Olanak Sağlanması
Staking, kullanıcıların sahip oldukları Kripto Varlıkları için bir ödül kazanma yöntemidir ve Proof of Stake (Hisse İspatı veya “PoS”) mutabakat sistemine dayanır.
Blockchain teknolojisinin işleyişinde, birbirinden bağımsız doğrulayıcılar ağ üzerinde yapılan işlemleri karmaşık bir bilgisayar hesaplamasından faydalanarak doğrular. Buna mutabakat mekanizması denmesinin sebebi, dünyanın her yerinden sayısız bağımsız kişinin en az %51’inin söz konusu işlemin geçerliliği konusunda mutabakat sağlamasını gerektirmesidir. Bu sayede blockchain’e yeni bloklar eklenmektedir.
Doğrulayıcılar, başarıyla doğruladıkları her işlem için ağdan belirli bir ödül kazanırlar ancak PoS sisteminde doğrulayıcının teminat olarak belirli miktarda fonu kilitlemesi gerekmektedir. Bu nedenle, doğrulayıcılar yaptıkları işlemlerde dürüstlüğe teşvik edilmekle birlikte kötü niyetli kişiler caydırılmaktadır.
Dolayısıyla, Staking sadece kullanıcıların dürüst biçimde ödüller kazanmasına değil, aynı zamanda ağın küresel çapta, otonom biçimde güvende tutulmasına da yarayan bir sistemdir.Staking faaliyetinin kısıtlandırılması sadece kullanıcı deneyiminin zarar görmesiyle kalmaz aynı zamanda Kripto Varlıkların kullanıcı odaklı olma ve topluluktan güç alarak çalışma prensiplerini de zedeleyecektir.
Bu maddede açıklanan hususlar göz önünde bulundurularak staking faaliyetlerinin de düzenlemeye tabi tutulmasını önermekteyiz. Düzenleme sırasında dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise Türk kullanıcıların kripto ve blockchain ekosistemi için bu kadar hayati olan bir husustan mahrum bırakılmamasının önemidir.
- Binance Earn İle Tanışın ! Kripto Paranızı Sadece HODL Etmeyin. Onu Büyütün
- Binance Otomatik Yatırım Nedir ? Otomatik Yatırım İle Pasif Gelir Oluşturun
- Binance Staking Nedir ? Binance DeFi Staking Nedir
Öneri 5: Kullanıcılara Doğrudan Erişim Sunulması
Türkiye’de Kripto Varlıklara karşı olan talep göz önüne alındığında, mevcut ve yeni kullanıcıların piyasaya erişiminin olabildiğince yalın ve kolay tutulmasını öneriyoruz. Aynı zamanda, söz konusu kolay erişim yeterli ve sağlam Kimlik Doğrulaması ve Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesi prosedürlerine sahip oyuncularla sınırlanmalıdır.
Erişim sürecine aracıların eklenmesi yalnızca kullanıcılar için zorluk yaratarak aynı anda hem kullanıcılara, hem talebe, hem de Türkiye’nin önde gelen bir kripto pazarı olarak konumuna zarar verecektir. Türkiye’nin kripto varlık endüstrisindeki önemi ve potansiyeli göz önüne alındığında, kullanıcılar için kripto varlıklara erişimin mümkün olabildiğince özgür olmasının en çok ülkemize fayda sağlayacağına inanmaktayız.
Öneri 6: Global Havuzlara İzin Verilmesi
Güçlü likidite, kripto varlık dünyasının en hayati gerekliliklerinden bir tanesidir. Likidite havuzlarının sadece Türkiye ile sınırlandırılması, bir kripto varlık lideri olarak Türkiye piyasasını ciddi şekilde riske atacak sonuçları da beraberinde getirecektir:
- Bir likidite havuzu ne kadar küçük olursa piyasa manipülasyonuna da o kadar açık olacaktır.
- Büyük likidite havuzları, kullanıcıların daha yüksek kolaylık ve finansal güvenlik ile işlem yapmalarına ve yatırım kararları vermelerine olanak sağlayacaktır.
- Kısıtlı likidite havuzları, kullanıcıların adil olmayan fiyatlarla karşılaşmasına yol açacaktır.
Bu nedenlerle, kullanıcıların adil olmayan fiyatlardan korunması ve Türk kullanıcıların piyasa manipülasyonlarına maruz kalmadan işlem yapabilmesi için global havuzların korunmasının elzem olduğu düşünülmektedir.
Öneri 7: Listeleme ve Listeden Kaldırma Süreçlerinde Net Kriterlerin Belirlenmesi
Binance TR gibi önde gelen kripto varlık borsaları, yeni ve gelişmekte olan kripto varlık projelerinin değerlendirilmesinde halihazırda gerekli uzmanlık ve deneyime sahiptir. Ancak listeleme süreçleri için açık kriterlerin belirlenmesi piyasanın kalite standartlarını yüksek tutacak, iyi projeleri kötü projelerden ayırt etmeyi kolaylaştıracak ve kullanıcıların kötü projelere maruz kalma ihtimalini azaltarak dolaylı yoldan koruma sağlayacaktır.
Ek olarak zaman zaman projelerin çeşitli sebeplerle listeden kaldırılması da gerekmektedir. Listeden kaldırma süreci için de net kriterlerin belirlenmesi esastır.
- Dünyanın En Avantajlı Fan Token Platformu İle Tanışın ! Karşınızda , Binance Fan Token
- Binance Launchpad Nedir ? Binance Launchpad Coinleri
Öneri 8: Yeterli Araştırma Kapasitesine Sahip Borsaların Kendi Listelemelerine Karar Verebilmesi
Listeleme sürecinde uygun düzenleyici gözetimi sağlamanın önemini vurgulamak istiyoruz.
Bu kapsamda, bir listeleme yapmak isteyen bir kripto varlık borsasının aşağıdaki iki yöntemden birini seçebilmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz.
Kendi Kendine Sertifikalandırma: Bu yöntemle birlikte, borsa, yeni bir kripto varlığı listelemeden önce yetkili düzenleyiciye ilgili kripto varlığı listelemek istediğini ve söz konusu varlığın listeleme için şartları karşıladığını bildirir. Bu yöntem ile düzenleyici, önceden belirlenmiş bir süre boyunca listelemeyi askıya alarak bekletme fırsatına sahip olacaktır.
İnceleme ve Onay: Bu yaklaşımda ise borsa, kendi kendine sertifikalandırma yapmak yerine ilgili kurumun listelenmek isteyen varlığı inceleyip onaylanmasını talep edecektir. Bunun, Binance gibi halihazırda gelişmiş bir araştırma departmanı olmayan borsalar için kullanışlı olabileceğine inanıyoruz.
Öneri 9: Borsalar, Kullanıcıları Korumak için Bir Fona Sahip Olmalıdır
Kripto varlık borsalarının, kullanıcılarını, kullanıcının borsa kullanımı dışındaki sebeplerden kaynaklı kayıptan korumak ve gerektiği koşullarda zararını tazmin etmek için yeterli bir “sigorta” fonuna sahip olması gerektiğini düşünmekteyiz.
Buna örnek olarak SAFU fonunu verebiliriz. Binance güvencesi altında, gelirlerin bir kısmı SAFU (Kullanıcılar için Güvenli Varlık Fonu) birikimine aktarılarak herhangi bir durumda platform kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek zararı tazmin etmek üzere tutulmaktadır. Örneğimiz SAFU, yakın zamanda 1 milyar USD seviyesine ulaşmıştır.
Öneri 10: Kripto Varlık Saklama Hizmetlerinin Düzenlenmesi
Tüm kripto varlık borsaları aynı prensip ve işleyiş ile hareket etmemekle beraber, kripto varlıklarının güvenle saklanması endüstrinin en yaygın ve en hassas konularından bir tanesidir.
Kripto varlıkların güvenle saklanmasının arz ettiği önem ve çeşitli platformların kendine has ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, her bir kripto varlık borsasının kendi yapısı, işleyişi, iş modelini dikkate alarak yapılacak değerlendirme sonrasında aşağıdaki üç modelden birinin kullanılmasına izin verilmesini öneriyoruz:
- Borsa emanet modeli: Borsanın, müşterilerinin kripto varlıklarını emanet altına alması.
- Kendi kendine saklaması modeli: Kripto varlıkların doğrudan kripto varlığın sahibi tarafından saklanması.
- Üçüncü taraf saklama modeli: Üçüncü bir tarafın (örn. cüzdan hizmetleri sağlayıcısı), varlıkları borsa veya kullanıcıyı temsilen saklaması.
Bu tür saklama ve emanet hizmeti veren şirket ve kuruluşların da düzenleme ve denetime tabi olmaları gerektiğini düşünmekteyiz.
Öneri 11: Uygulanacak Düzenlemelerin Prensip Temelli Olması
Kripto varlıklar, özünde gücünü devamlı teknolojik yenilik ve gelişimden alır.
Bu nedenle, kripto varlıklar için bir düzenleme geliştirirken, hükümlerin konusu teknolojinin kendisi değil, korunmak istenen prensipler olmalıdır. Mevcut teknolojiler üzerine kurulan düzenlemeler sadece bir teknolojik sıçrama ile geçersiz ve hükümsüz kalabilir.
Bu nedenle, kripto varlıklar adına geliştirilecek düzenlemelerin, kullanıcıların korunması, piyasanın adaleti, endüstrinin gözetim altında tutulması gibi daha geniş kapsamlı kavramlara odaklanması gerektiğini düşünüyoruz.
Diğer bir deyişle, düzenlemeler prensip temelli olmalı ve günün teknolojisiyle kısıtlanmamalıdır.
Öneri 12: Yüksek Güvenlik Standartlarının Zorunlu Tutulması
Düzenlemelerin kullanıcı (ve dolayısıyla kullanıcı fonlarının) güvenliğini her zaman birincil öncelik olarak tutacak şekilde çıkarılması ve geliştirilmesini öneriyoruz.
Bu nedenle, kullanıcıların korunması adına çoklu imzalı sözleşmeler, 2FA gibi kullanıcıya dönük güvenlik önlemleri, kripto varlıklarının büyük çoğunluğunun sıcak yerine soğuk cüzdanlarda tutulması gibi hususların her kripto varlık hizmetleri sağlayıcısı için zorunlu tutulması gereken hususlar olduğu düşünülmektedir.
Öneri 13: Kripto Transferlerinin Doğası Gereği Sınırlanmaması
Kripto varlıkların farklı ağ ve platformları arasında transferi bir çok farklı işlev sunmaktadır.
Kripto varlıkların sadece belirli alanlara transfer edilebilmesine izin vermek kripto varlık ekosistemini özgün, zaman zaman da işlevsel kılan birçok özelliğin kullanılamaz hale gelmesine sebebiyet vererek bu teknolojinin kullanılabilirliği ve gelişimine büyük miktarda zarar verecektir.
Bunun yanı sıra, yeni gelişmelerin de önü kesilecek ve Türkiye’de hazırlanabilecek herhangi bir projenin geliştirilmesi imkansız hale gelecektir. Aynı şekilde, buna NFT’ler de dahildir.
“Bu sürecin herkes için en olumlu sonucu vermesi adına gerekli olan her türlü desteği vermeye hazırız. Binance Türkiye”
Teşekkürler Binance Türkiye !
Binance Türkiye , kullanıcıların kripto para , NFT ve diğer ürünlerde sorun yaşayabileceği her durum için bir öneri ve prensip belirtmiştir . Binance Türkiye için öncelik her zaman kullanıcı faydasıdır . Ülkemizin yakın zamanda , kripto paralar hakkında düzenlemeye gitmesi bekleniyor . Tam bu noktada gerekli yasaların , düzenlemelerin gerçekleştirebilmesi adına fikir ve öneriler sunulmaktadır . Binance Türkiye , kullanıcıların herhangi bir şekilde mağdur olmaması adına kullanıcı faydalı öneriler sunarak , kullanıcılara destek olmaktadır .
Şimdi Dünyanın En Büyük Kripto Para , Fan Token , NFT Pazarına Katılmanın Tam Zamanı ! Bir Binance.com hesabına kaydolarak veya Binance kripto alım satım uygulamasını indirerek başlayın . Ardından, hesabınızı doğrulayın . Hesabınızı doğruladıktan sonra, Binance’te nakit kullanarak kripto para satın almanın üç ana yolu vardır: Banka havalesi, kart kanalları veya e-cüzdan seçenekleriyle Binance’den nakit para ile kripto satın alabilirsiniz.
[table id=54 /]
[table id=50 /]