Kripto para piyasasının yüksek hacimlere ulaşmasından sonra , bazı kullanıcılar akıllarında ki sorulara cevap aramaktadır. Ülkemizde en çok aranan cümlelerden biri olan Bitcoin hakkında , haram mı , helal mi , caiz mi sorusu kafaları karıştırıyor . İşte Bitcoin Haram Mı ? Bitcoin Caiz Mi ? Bitcoin Helal Mi ?
Bitcoin Nedir ?
2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen dijital para birimidir . Kısaltması BTC ‘dir . Mining ( madencilik , dijital kazıma işlemi ) işlemi ile elde edilebilir . Madencilik sona erdiğinde piyasada toplamda 21 milyon adet Bitcoin bulunacaktır. Herhangi bir kuruma , kuruluşa , bankalara , merkez borsalarına bağımlılığı yoktur. Merkeziyetsiz bir dijital para birimidir. Maddesel hiçbir fiziğe sahip değildir. ( Altın , Gümüş vb. ) . Bitcoin transferi için internet gerekmektedir. BTC transfer işlemi sırasında ara komisyoncu yoktur. Sadece transfer işlemini onaylayan madencilere cüzzi miktarda ödeme yapılır . Bitcoin; TL,DOLAR EURO gibi birçok para birimine dönüştürülebilir. Bitcoin alım satım işlemleri haftanın 7 gün 24 saati gerçekleştirilebilir. İnişli çıkışlı bir geçmişe sahip olan Bitcoin hakkında her sene farklı senaryolar yer almaktadır. 2015 yılında Bitcoin artık bitti denildiğinde , Bitcoin için yolun çok başında olduğu bilinmiyordu.
Bitcoin Haram Mı ? Bitcoin Helal Mi ?
Diyanet’ten yapılan açıklamaya göre, kripto para birimi olan Bitcoin‘in günah olup olmadığı sorulduğunda, “Kullanıcılar arasında değişim veya değer ölçüsü olarak kabul edilen ve kullanıcılara kaynağında güven veren her türlü para birimine izin verilir.” kripto paraya izin verilmez. Açıklaması yer alıyor .
Bitcoin Caiz Mi ?
Ülkemizde yer alan , Diyanet’in kripto paranın kullanılmaması yönünde fetvası var. Fakat kimi ilahiyatçılar Diyanet’in kararını desteklerken kimileri de aksini savunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, bir aldatma aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup olmadığına dikkat çekti.
Diyanetten Açıklama : Kripto paraların kullanımı caiz değildir !
Tabi ki burada en büyük husus kullanıcıların , kendi iradesinden ibarettir.
[table id=42 /]
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!