Kripto para birimlerinin arkasındaki temel teknoloji blockchain’dir. Blockchain ağdaki bütün kullanıcıların birbirlerine güvenmek zorunda kalmadan mutabakata ulaşmasını sağlar. Blockchain ( Blok Zincir ) Tarihi !
Blockchain ( Blok Zincir ) Tarihi !
Blockchain teknolojisinin ardındaki fikir, bilim adamları Stuart Haber ve W. Scott Stornetta’nın hesaplama açısından kullanışlı bir çözüm ile dijital belgelerin zaman damgası ile kurcalanamaz veya geriye dönük olarak değiştirilememesi şeklinde 1991 yılında tanımlanmıştır.
Sistem, zaman damgalı belgelerin saklanması için kriptolanmış güvenli bir blockchaini kullanmış ve 1992 yılında Merkle ağaçları tasarıma dahil edilmesiyle birlikte birkaç belgenin bir blok halinde toplanması sağlanmış, buda sistemi daha verimli hale getirmiştir. Bununla birlikte, bu teknoloji kullanılmamış ve patent Bitcoin‘in başlangıcından dört yıl önce, 2004 yılında sona ermiştir.
Yeniden Kullanılabilir İş İspatı
2004 yılında bilgisayar bilimcisi ve kriptografi aktivisti Hal Finney (Harold Thomas Finney II), yeniden kullanılabilir iş ispatı olan RPoW adlı bir sistemi tanıtmış; bu sistem, değiştirilemez ve özgün bir Hashcash tabanlı iş ispatı tokenı alarak çalışmaya başlamış ve karşılığında kişiden kişiye aktarılabilen bir RSA imzalı token oluşturmuştur.
Yeniden Kullanılabilir İş İspatı (RPoW), tokenların mülkiyetini, dünyanın her yerindeki kullanıcıların gerçek zamanlı olarak, verilerin doğruluğunu ve bütünlüğünü kontrol etmesine izin verecek şekilde tasarlanmış güvenilir bir sunucuda tutmak yoluyla, çifte harcama sorununu çözmüştür.
Yeniden Kullanılabilir İş İspatını (RPoW) kripto paranın tarihinde erken bir prototip ve önemli bir başlangıç adımı olarak düşünülebiliriz.
Önerilen Makaleler
- Blockchain İşlem Ücretleri !
- Blockchain Nedir ? Blockchain Nasıl Çalışır ? Blok Zinciri !
- En Genç Kripto Milyarderi Vitalik Buterin Kimdir ?
- Satoshi Nedir ? 1 Satoshi Kaç TL ? Satoshi Nakamoto Kimdir ?
Bitcoin Ağı
2008’in sonlarında, Bitcoin olarak adlandıralan merkezi olmayan eşler arası elektronik bir para sistemini tanıtan whitepaper, bir kişi veya grup tarafından Satoshi Nakamoto adını kullanılarak bir kriptografi posta listesine gönderilmiştir.
Bitcoin’de çifte harcama koruması, Hashcash iş ispatı algoritması dayanmakta ancak Yeniden Kullanılabilir İş İspatı (RPoW) gibi donanım tabanlı hesaplama işlevi kullanmak yerine, Bitcoin’de çifte harcama koruması, işlemleri takip eden ve doğrulayan, eşler arası dağıtık bir protokol tarafından sağlandı. Kısacası, Bitcoinler bireysel madenciler tarafından iş ispatı mekanizması kullanılarak ödül için “kazılır” ve daha sonra ağdaki merkezi olmayan bilgisayarlar tarafından doğrulanır.
3 Ocak 2009’da, Bitcoin’in ilk bitcoin bloğu Satoshi Nakamoto tarafından ortaya çıkarıldığında, ona 50 bitcoin kazandırdı. Bitcoin’in ilk alıcısı olan Hal Finney, 12 Ocak 2009 tarihinde dünyanın ilk bitcoin işleminde Satoshi Nakamoto’dan 10 bitcoin aldı.
Ethereum
2013 yılında, bir programcı ve Bitcoin Dergisi’nin kurucularından biri olan Vitalik Buterin, Bitcoin’in merkezi olmayan uygulamalar oluşturabilmesi için bir betik diline ihtiyaç duyduğunu belirtti. Topluluk içinde anlaşmaya varamayan Vitalik, akıllı sözleşmeler olarak adlandırılan kodlama işlevi özelliği olan yeni dağıtık tabanlı bir blockchain hesaplama platformu olan Ethereum‘u geliştirmeye başladı.
Akıllı sözleşmeler, Ethereum blockchain‘inin üzerine yerleştirilen ve çalıştırılan programlar veya betiklerdir ve örnek vermek gerekirse belirli koşullar sağlandığında bir işlem yapmak için kullanılabilirler. Akıllı sözleşmeler, belirli programlama dillerinde yazılır ve Ethereum Sanal Makinesi (EVM) olarak adlandırılan, merkezi olmayan Turing-complete sanal makinesinin okuyabildiği ve yürütülebileceği baytkod olarak derlenirler.
Geliştiriciler ayrıca Ethereum blockchainin içinde çalışan uygulamalar oluşturabilir ve bu uygulamaları yayınlayabilir. Bu uygulamalar genellikle merkezi olmayan uygulamalar (DApps) olarak adlandırılır ve halihazırda sosyal medya platformları, kumar uygulamaları ve finans uygulamaları da dahil olmak üzere Ethereum blockchain’inde çalışan yüzlerce merkezi olmayan uygulama (DApp) vardır.
Ethereum‘un kripto para birimi Ether olarak adlandırılır, Ether hesaplar arasında birbirine yollanabilir ve akıllı sözleşmeler yürütülürken kullanılan hesaplama gücü için ücret ödemek için de kullanılır.
Bugün blockchain teknolojisi çok fazla ana akım dikkati üzerine çekmekte ve sadece kripto para birimleriyle sınırlı olmamak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır.
[table id=45 /]
[table id=46/]
[…] eden Paris Blockchain Haftası Zirvesi ile ilgili bir röportajda bu konuya değindi. Flament’e uygun olarak, Web2 […]
[…] Blok zincirlerigüçlü bir finansal araçtır: Aslında muhtemelen nihai muhasebe aracıdır, çünkü dünyada internet erişimi olan herkes herhangi bir zamanda üzerlerinde gerçekleştirilen tüm işlemleri inceleyebilir. Gibi gizlilik paraları hariç para, bireysel bir cüzdanın kaç tokena sahip olduğunu, tokenların cüzdandan ne zaman ayrıldığını, nereye gittiklerini vb. görebilirsiniz. […]
[…] Bilet, Algorand blok zincirinde oluşturuldu ve Air Europa CEO’su Valentín Lago bir basın açıklamasında, “Bunu, müşteri teklifimizi dönüştürecek yeni bir hizmet deneyimi düzeyi uygulamamızı sağlayacak geleceğe dair bir bahis olarak görüyoruz” diye açıklıyor. […]