Ana SayfaKripto Para HaberleriBlockchain'in Kullanım Alanları!

Blockchain’in Kullanım Alanları!

spot_img

Blockchain teknolojisinin ardındaki fikirler 1991 yılında ortaya çıkmaya başlamış, ancak bu teknoloji esas ilgiyi 2009 yılında Bitcoin geliştirildiğinde elde etmiştir. Peki tam olarak Blockchain’in Kullanım Alanları Nelerdir?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Blockchain’in Kullanım Alanları Nelerdir?

Bitcoin bir kişi veya bir grup tarafından Satoshi Nakamoto adı kullanılarak yaratılmış, ancak hala Satoshi Nakamoto’nun kim olduğu bilinmezken, onun geliştirdiği teknolojik yenilikler, dünyadaki para yaratımı ve kullanımı konusunu çoktan derinden etkiledi.

Birçok Blockchain uygulaması dijital verileri kriptografi kullanımı yoluyla kaydeden ve koruyan dağıtılmış bir defter olarak işlev görür.  Bu teknoloji genellikle dijital para birimlerine (kripto para birimlerine) uygulanır, ancak dağıtık (merkezi olmayan) ve güvenli doğası onu sadece kripto para birimleri için değil daha birçok endüstri için güçlü bir araç haline getirmektedir.

Kripto para birimlerinin alanı genişledikçe ve Blockchain tabanlı çözümler geliştikçe, bu yenilikçi teknolojinin farklı durumlara nasıl uygulanabileceğini öğrenmek çok kritiktir.

Blockchain teknolojisi, taraflar arasındaki güven sorununu ve sistemlerin pahalı güvenlik ihtiyacını ortadan kaldırarak, verimliliğin artmasını sağlar. Dahası, bu dağıtık (merkezi olmayan) yapı, tüm katılımcılar tarafından görülebilen şeffaf bir veri tabanı olarak yapılandırılabilir. Bu anlamda, Blockchain teknolojisi dağıtık ama aynı zamanda birleşik bir kayıt oluşturma olanağı sağlar. Bu teknoloji, birçok endüstride ve kuruluşta (örneğin, yardım kuruluşlarında, tedarik zinciri, sağlık hizmeti vb.) performans ve güvenliği artırmak için birçok fırsatlar sunmaktadır.

Yardım Kuruluşları

 Dünya çapında birçok yardım kuruluşu kaynak yönetimi, operasyonel şeffaflık ve yönetişim zorluklarının üstesinden gelmeye çalışmaktadır. Blockchain teknolojisi, bu kurumların fon alma ve yönetme sürecinin optimize edilmesine de mutlaka yardımcı olabilecektir.

Hali hazırda Blockchain teknolojisinin yardım kurumlarına entegrasyonu ile ilgili bazı önemli örnekler var. Örneğin, Blockchain Yardım Vakfı (BCF), yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele ederek sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirmeye çalışan, dünya çapında Blockchain destekli yardım sağlamayı amaçlayan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur.

Tedarik Zinciri

Tedarik zinciri sistemlerinin birçoğu şeffaflık ve verimlilik açısından birçok engelle karşı karşıyadır. Mevcut yönetim sistemi hala karşılıklı güvene dayalı ve ilgili şirketler ve taraflar arasında uygun entegrasyonu sağlamadan oldukça uzaktır. Blockchain teknolojisi, bir tedarik zinciri ağı içinde malzemelerin oluşturulma ve dağıtılma sürecinin tamamını takip etmek için kullanılabilir. Dağıtık bir veritabanı, ilgili verilerin güvenli bir şekilde kaydedilmesi, ürünlerin orijinalliğinden emin olunması ve ödemelerin ve ulaşımın şeffaflığını sağlanması için de uygun olabilir.

Sağlık Hizmetleri

Operasyonel engeller, veri hataları ve bürokrasi, sağlık sektörü için önemli bir endişe kaynağıdır. Blockchain, tedarik zinciri aracılığıyla ilaçları izlemek ve hasta verilerini yönetmek de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerinde çeşitli kullanım alanına sahiptir.

 Ayrıca, Blockchain teknolojisi hastanelere önemli güvenlik faydaları sunabilir, çünkü bu kurumlar genellikle sahip oldukları verilerin yüksek değeri ve bu verilere bağımlılığı nedeniyle bilgisayar korsanları tarafından saldırıya uğrar.

Şirketler, dijital sağlık kayıtlarını saklamanın bir yolu olarak Blockchain kullanımını incelemektedirler. Bu tür çözümler, veri gizliliğini ve doğruluğunu arttırırken genel giderleri azaltmaktadır.

Telif Ödemeleri

Genel olarak müzisyenler, video oyun yaratıcıları ve sanatçılar, dijital korsanlık, üçüncü tarafın haksız kullanımları ya da hak edilmiş telif haklarının ödenmemesi nedeniyle hak ettikleri ödemeyi almakta zorluk çekmekteler.

Blockchain teknolojisi, yaratıcı yeteneklerin içeriklerini kiralamalarına, satmalarına ve / veya içeriklerini kullanan kişilerin değişmez ve şeffaf bir kaydına sahip olabilecekleri bir platform oluşturmak için kullanılabilir. Böyle bir platform, akıllı sözleşmeler (temelde kendi kendine çalışan / işlerlik kazanan dijital sözleşmeler) yoluyla ödemeleri de kolaylaştırabilir.

Yönetişim

Blockchain teknolojisi, çeşitli farklı sektörlerde yönetişimi büyük ölçüde geliştirme potansiyeline sahiptir. Blockchain tabanlı sistemler, ağları ve işlemleri daha demokratik, adil ve güvenli bir şekilde yöneterek, oy sahtekarlığını önlemede ve seçimler veya diğer anayasa süreçlerine olan güven artışını sağlamak amacıyla araç olarak kullanabilir. Ayrıca, yolsuzluğa karşı güçlü bir silah olarak da kullanılabilir, vergi tahsilatından mali yardım dağıtımlarına kadar çeşitli senaryolarda veri bütünlüğünü ve izlenebilirliğini arttırır. Blockchain’in Kullanımı!

Blockchain'in Kullanım alanı

Önerilen Makaleler

Ödeme Çözümleri ve Merkezi Olmayan Uygulamalar (dApps)

Dünya çapında para gönderme söz konusu olduğunda, Blockchain teknolojisi çok verimli olduğunu zaten kanıtlanmıştır. Kripto paraları arkadaşlara, ailelere ve dünyanın dört bir yanındaki kişilere göndermek, merkezi bankalara ve ödeme sistemlerine kıyasla daha ucuz ve hızlıdır.

Dahası, merkezi uygulamalar ve web siteleri kullanıcıların verilerini kontrol etmelerine izin vermez ve çoğu zaman platforma getirdikleri gerçek değere göre ödüllendirilmezler. Blockchain tabanlı merkezi olmayan uygulamalar (dApps), aradaki aracıları çıkararak, kullanıcılara daha düşük ücretler, daha iyi teşvikler ve daha fazla işlem verimliliğinin keyfini çıkarma potansiyelini verirken, aynı zamanda dijital para gönderip alabilme potansiyelini de verir. Blockchain’in Kullanımı!

Vitalik Buterinin bir zamanlar dediği gibi, Blockchain çözümleri, insanların aracılar veya merkezi sistemlere olan ihtiyacını ortadan kaldırarak bireylerin doğrudan birbirleriyle çalışmasına izin verir. Blockchain’in Kullanımı!

“Çoğu teknoloji önemsiz / sıradan görevleri, işçilerin işçilerini otomatikleştirmeye eğilimliyken, Blockchain merkezi otomatikleştirir. Örnek vermek gerekirse, taksi şoförünü işten çıkarmak yerine, Blockchain Uber’i aradan çıkarır ve taksi şoförlerinin müşteriyle doğrudan çalışmasına izin verir.” Blockchain’in Kullanım Alanları Nelerdir?

Nesnelerin İnterneti (IoT)

Blockchain ve Nesnelerin İnterneti (IoT) doğal bir birlikteliktedir. Blockchain dağıtık yapıda bir teknolojidir ve IoT ağları ise genellikle birbirinden dağınık olan kaynaklardan veri toplamak için kullanılır.

Blockchain teknolojisi kurumlara, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarıyla ve nesnelerin birbirleriyle etkileşimleri vasıtasıyla topladıkları verileri, değişmez ve şeffaf bir defterde tutmasını sağlar. Güvenlik özelliklerinin ve kripto para uygulamalarının yanı sıra, Blockchain teknolojisi makineden makineye (M2M) gerçekleştirilecek işlemler için de ideal bir platform sunar. Blockchain’in Kullanımı!

Blockchain teknolojisi, işlemlerin doğru ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini kolaylaştıran bir teknoloji olduğundan, hesap verebilirlik, veri doğruluğu ve güvenliği sağlamak için IoT ile entegre olması oldukça mantıklıdır. Tam da bu nedenle birçok firma, Blockchain destekli IoT ağlarına çok fazla kaynak ayırmaktalar.

Blockchain teknolojisi, dağıtılmış defter teknolojisi olarak, ağlar ve kuruluşlar için güvenlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve verimlilik sağlama yeteneğine sahiptir. Bu teknoloji mahremiyeti artırır ve güven ihtiyacını ortadan kaldırır. Ayrıca kullanıcıların uluslararası ödeme işlemlerini aracısız / eşler arası gerçekleştirebileceği ve internet üzerinde değer transferi yapabilecekleri bir ortam oluşturur.

Bu nedenle Blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri kalıcı olmanın yanında, aynı zamanda finans, tarım ve büyük verilerden, hükümete, oylamaya ve yasaya kadar her türlü endüstriyi ve yaşamın bütün yönlerini kökten değiştirme gücünü de elinde tutuyor.

Kaynak: Binance Akademi

[table id=45 /]

[table id=46 /]

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar