Listeleme haberleriyle kullanıcıların merak noktası olan Celestia (TIA) nedir, nasıl çalışır, çalışma prensibi, yorum ve geleceği hakkında detaylı bir rehber bu yazımızda.
Celestia Nedir?
Celestia, kullanıcı sayısına göre güvenli bir şekilde ölçeklenen ve herkesin kendi blockchain‘ini başlatmasını kolaylaştıran modüler bir veri kullanılabilirliği ağıdır.
Celestia, web3 uygulamalarına güç veren, ölçeklendiren ve güvence altına alan yeni bir teknolojidir. Günümüzün blok zincirlerinin temel ölçeklendirme zorluklarını çözmek için yeni bir blok zinciri mimarisi sunar. Bu yeni mimariye modüler blok zincirleri diyoruz.
Daha ayrıntılı olarak açıklamak gerekirse Celestia, herkesin kendi blok zincirini minimum masrafla kolayca konuşlandırmasını sağlamak için oluşturulmuş modüler bir fikir birliği ve veri ağıdır. Ölçeklenebilirlik, esneklik ve birlikte çalışabilirlik konularında çığır açıcı yenilikler sunarak geliştiricilerin kitlesel benimsenmeye yönelik blockchain uygulamaları oluşturmasına olanak tanır.
Modüler Blockchain Nedir?
Modüler bir blok zinciri, geleneksel, monolitik bir blok zinciri gibi hepsini gerçekleştirmek yerine bir veya iki temel işlevde uzmanlaşmış bir tür blok zinciri mimarisidir.
Blockchainlerin dört temel işlevi şunlardır:
- Yürütme: Bu, işlemin yürütülmesini ve durum güncellemesini içerir.
- Uzlaşma: Bu, kesinlik ve anlaşmazlık çözümünü içerir.
- Konsensüs: Bu, işlem sırası konusunda anlaşmayı içerir.
- Veri Kullanılabilirliği: Bu, verilerin ağda yayınlandığının kanıtlanmasını içerir
Modüler bir blok zincirde bu işlevler ayrılır ve her modülün kendi özel işlevi için uzmanlaşmasına ve optimize edilmesine olanak tanır. Bu ayırma verimliliğin, ölçeklenebilirliğin ve esnekliğin artmasına yol açabilir.
Rollup’lar Nedir, Celestia ile Nasıl Çalışır?
Rollup’lar, çalışmalarının bir kısmını bu katman 1 blok zincirine aktararak Celestia ile birlikte çalışır. İşte nasıl çalıştığına dair basitleştirilmiş bir açıklama:
- Rollup’lar uygulamaları barındırır ve kullanıcı işlemlerini işler. Bu, blockchain fonksiyonunun yürütme kısmıdır.
- Bu işlemler işlendikten sonra Celestia’da yayınlanır. Veri kullanılabilirliği işlevi burada devreye giriyor.
- Celestia’nın rolü bu işlemleri sipariş etmek ve bunların uygun olup olmadığını kontrol etmektir. Bu, blockchain işlevinin fikir birliği ve veri kullanılabilirliği kısmıdır.
- Toplamalar, işlem verilerini Celestia’ya yayınlayarak, bu görevleri kendileri yapmak zorunda kalmadan, verilerinin kullanılabilir ve düzenli olmasını sağlayabilir. Bu, toplamaların işlemleri yürütmeye ve uygulamaları barındırmaya odaklanmasını sağlar.
- Bonus olarak, toplamalara Celestia’nın güvenliğinin bir kısmı da veriliyor. Bunun nedeni Celestia’da yayınlanan verilerin konsensüs mekanizması tarafından güvence altına alınmasıdır.
- Celestia’daki toplamalar, katman 1’lerin sahip olduğu ek egemenlik ile katman 2’ler gibi başlatılmaya uygundur. Bu blok zincirlerine genellikle egemen toplamalar denir.
Özetle, toplamalar, veri kullanılabilirliği ve fikir birliği görevlerini Celestia’ya devrederek Celestia ile birlikte çalışır ve onların işlemleri yürütmeye ve uygulamaları barındırmaya odaklanmasına olanak tanır. Blockchain tasarımına yönelik bu modüler yaklaşım, ölçeklenebilirliğin ve verimliliğin artmasına yol açabilir.
Celestia Layer 1 (L1) mi, Layer 2 (L2) mi?
Celestia bir Layer 1 (L1) blok zinciridir. Geliştiricilerin kendi yürütme katmanlarını en üstte çalışacak şekilde dağıtmalarına olanak tanıyan, takılabilir bir fikir birliği katmanı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu, onu zincir dışı işlemleri yürütürken fikir birliği ve veri kullanılabilirliği için Celestia’yı kullanabilen toplamalar gibi Katman 2 (L2) çözümleri için mükemmel bir temel katman haline getirir. Bu modüler yaklaşım, Celestia üzerinde oluşturulan uygulamalar için daha fazla özelleştirilebilirlik ve egemenlik sağlar.
TIA Coin / Token Nedir?
TIA, Celestia blok zincirinin yerel tokenıdır. Ağın işleyişinde ve güvenliğinde çok önemli bir rol oynar. İşte ana kullanımlarından bazıları:
- Blobspace için ödeme: Toplamalar, TIA’yı kullanarak verileri Celestia’nın blobspace’inde yayınlamak için ödeme yapar. Geliştiriciler verileri ağa bu şekilde gönderir.
- Ağın Güvenliğini Sağlama: Kullanıcılar, fikir birliğine katılmak ve Celestia’yı güvence altına almak için TIA’yı stake ederler. Bu, kullanıcıların tokenlarını doğrulayıcılara devrettiği diğer hisse kanıtı ağlarına benzer.
- Toplamalar için Gas Token: Geliştiriciler, TIA’yı toplamaları için bir gas tokenı olarak kullanabilirler. Bu, ETH’nin Ethereum tabanlı toplamalarda nasıl kullanıldığına benzer.
- Merkezi Olmayan Yönetişim: TIA staking aynı zamanda topluluğun, yönetim önerileri aracılığıyla ağ parametreleri üzerinde oylama yapmak gibi Celestia’nın önemli bölümleri üzerinde merkezi olmayan yönetişimde kritik bir rol oynamasına da olanak tanır.
Başlangıçtaki toplam TIA arzı 1.000.000.000 TIA’dır; ilk yıl enflasyon planı %8’dir ve yıllık %1,5’lik enflasyon tabanına ulaşana kadar yılda %10 düşer.
TIA Coin Nereden alınır?
TIA Coin Binance borsası üzerinden satın alınır. Satın alma işlemi için borsada kaydınız olması gerekmektedir. Buradan kaydolarak, TIA ticaretine başlayabilirsiniz.
Celestia (TIA) Kurucusu, Sahibi ve Ekip Bilgisi
Celestia ekibi, blockchain teknolojisi, yazılım geliştirme ve kriptografi konularında farklı geçmişlere sahip deneyimli profesyonellerden oluşuyor. İşte bazı önemli üyeler:
- John Adler: Kurucu ortak ve CEO. John eski bir ConsenSys Ar-Ge ve Ethereum Vakfı araştırmacısıdır. LazyLedger (şimdi Celestia) akademik makalesinin ortak yazarıdır ve Ethereum 2.0 spesifikasyonlarına katkıda bulunmaktadır.
- Mustafa Al-Bassam: Kurucu ortak ve CTO. Mustafa, Chainspace’de eski bir Güvenlik Danışmanı ve University College London’da doktora adayıdır. Aynı zamanda LazyLedger (şimdi Celestia) akademik makalesinin ortak yazarıdır.
- Ismail Khoffi: Kurucu Ortak ve Mühendislik Başkanı. İsmail, Chainspace’de eski Kıdemli Yazılım Mühendisi ve Google’da eski Yazılım Mühendisidir.
- Mehdi Zerouali: Kurucu Ortak ve Güvenlik Başkanı. Mehdi, Chainspace’de eski bir Güvenlik Mühendisi ve Sigma Prime’da eski bir Güvenlik Danışmanıdır.
- Alistair Stewart: Araştırmacı. Alistair, Web3 Vakfı’nda eski bir Araştırmacı ve Ethereum Vakfı’nda eski bir Araştırmacıdır.
Celestia (TIA) Coin Yorum
Celestia (TIA) projesi büyük yatırımcılardan toplamda 56.5 Milyon Dolar topladı. Normal şartlarda bu rakam çok yüksek olmasa da, Binance listelemesi projenin daha sonradan popüler olmasını sağlayabilir. TIA Coin bir token değildir. TIA Avax, Polkadot gibi bir L1 projesinin kripto varlığıdır. L1 projesinin varlıkları genelde fiyat performans konusunda boğada önde olabiliyor.
Celestia (TIA) Coin Geleceği
TIA Coin geleceğinde güzel bir dönem yaşayabilir. Bitcoin yavaş yavaş kademeli artarken, piyasada boğa beklentisi yüksekken, TIA gibi L1 projeler yatırımcı çekebilir. Burada tohum alanında varlıkların hakimiyeti, token açılımı gibi unsurlara dikkat etmek çok önemlidir.
Celestia Sıkça Sorulan Sorular
Celestia sahibi kim?
Celestia’nın sahibi John Adler’dir.
Celestia (TIA) toplam arzı ne kadar?
Toplam arz 1.000.000.000 adettir.
Celestia (TIA) ilk dolaşan arz ne kadar?
İlk dolaşan arz güncellenmemiştir.
Celestia yatırımcıları kim?
En büyük yatırımcıları Coinbase, Bain Capital, Polychain Capital, Binance Labs ve diğer 17 şirkettir.
TIA Coin nasıl alınır?
TIA Coin Binance borsasından Türk Lirası, Bitcoin ve USDT işlem çiftlerinde satın alınır.
TIA Coin hangi borsalarda listelendi?
TIA, Binance, Gate.io, Huobi, Mexc ve diğer major borsalarda listelenecektir.