Kripto para dünyasında, geleneksel finansal sistemi blockchain üzerinde yeniden şekillendirmeye yönelik büyük bir hareketlilik söz konusu. Konuya şüpheyle yaklaşanlar aynı fikirde olmayabilir, fakat bu yönde bazı ilginç altyapıların inşa edildiği de bir gerçek. Peki tam olarak DeFi’de Flaş Krediler Nedir ? DeFi’de Flaş Krediler nasıl çalışır ?
DeFi’de Flaş Krediler Nedir ?
Standart Krediler Nasıl Çalışır?
Birçok kullanıcı , standart kredilerin nasıl çalıştığını bilir. Yine de daha sonra kıyaslama yapabilmek için önce bu konudan bahsedelim.
Teminatsız krediler : ortaya herhangi bir teminat koymadığınız bir kredidir. Diğer bir deyişle, kredinizi geri ödemezseniz borç verenin eline geçecek bir varlık yoktur. Örneğin, ucunda Binance logosu olan 3.000 USD‘lik bir altın kolye satın almayı gerçekten çok istediğinizi varsayalım. Elinizde şu an için yeterli para yok ama önümüzdeki hafta bir ödeme alacaksınız.
Arkadaşınız Bob’la konuşursunuz. Ona bu kolyeyi ne kadar çok istediğinizi, kolyenin alım satım başarınızı en az %20 artıracağını anlatırsınız ve o da size borç vermeyi kabul eder. Fakat tabi ki, ödemenizi aldığınız anda ona parasını geri ödemeniz koşuluyla.
Bob, yakın bir arkadaşınız olduğu için size 3.000 USD borç verme karşılığında ek bir ücret talep etmez. Herkes bu kadar nazik olmayacaktır , neden olsunlar ki? Bob, geri ödeme yapacağınız konusunda size güvenir. Fakat başka biri sizi tanımayabilir ve parayı alarak kaçıp kaçmayacağınızı bilemez.
Kredi kartı kullanıyorsanız bu model size tanıdık gelecektir. Faturanızı belirli bir süre boyunca ödemezseniz, tam bakiyeyi (ve ek ücretleri) ödeyene kadar borcunuza faiz eklenir. DeFi’de Flaş Krediler nasıl çalışır ?
Önerilen Makaleler
Teminatlı krediler : Bazen iyi bir kredi puanı yeterli olmayabilir. Tüm kredilerinizi on yıllardır zamanında ödemiş olsanız da yalnızca kredi geçmişinize dayanarak yüksek tutarlı borçlar almanız oldukça zordur. Bu durumlarda, bir teminat ortaya koymanız gerekir.
Bir kişiden büyük bir kredi almak isterseniz, karşınızdakinin bunu kabul etmesi risklidir. Riski biraz düşürmek için sizin de ortaya bir şey koymanızı talep ederler. Mücevherden gayrimenkule kadar size ait herhangi bir varlık, zamanında geri ödeme yapmamanız durumunda borç veren kişinin olacaktır. Buradaki fikir, borç verenin kaybettiği değerin bir kısmını tazmin edebilmesidir. En temelde, ortaya konan varlık bir teminat görevi görür. DeFi’de Flaş Krediler Nedir !
50.000 USD’lik bir araba satın almak istediğinizi varsayalım. Bob size güvenir ama parayı size teminatsız kredi olarak vermek istemez. Bunun yerine sizden bir teminat ortaya koymanızı ister mücevherlerinizi. Böylece, borcunuzu ödeyememeniz durumunda Bob mücevherlerinizi alır ve satar.
DeFi’de Flaş Krediler Nasıl Çalışır ?
Borç verenin sizden teminat talep etmemesinin nedeni budur. Geri ödeme sözleşmesi, kod tarafından zorunlu olarak uygulamaya konur.
Flaş krediler, DeFi dünyasına çok yeni eklenmiş olmalarına rağmen kalıcı bir etki yaratmıştır. Teminatlandırılmamış, yalnızca kod tarafından kontrol edilen kredi kavramı, yeni bir finans sistemi içinde birçok olasılık ortaya koyar.
Kullanım alanları şu an için oldukça sınırlıdır, ama en özünde flaş krediler, merkeziyetsiz finansta yeni ve inovatif uygulamaların temelini atmıştır.
[table id=45 /]
[table id=46 /]