Ana SayfaKripto Para HaberleriDikkat Edilmesi Gereken, İç İçe Faaliyet Gösteren Borsa Nedir ?

Dikkat Edilmesi Gereken, İç İçe Faaliyet Gösteren Borsa Nedir ?

spot_img

İç içe faaliyet gösteren borsa, başka bir borsada bulunan hesabı üzerinden müşterilerine kripto alım satım hizmetleri sunar. Alım satım işlemlerini doğrudan kendisi sunmaz. Peki tam olarak İç İçe Faaliyet Gösteren Borsa Nedir ? İç İçe Faaliyet Nedir ? İç İçe Faaliyet Gösteren Kripto Para Borsası ! İç İçe Faaliyet Gösteren Kripto Para Borsalarındaki Tehlike !

İç İçe Faaliyet Nedir ?

İç içe faaliyet gösterme, finansal hizmetler sunan bir sağlayıcının, hizmetlerini kullanmak üzere finansal hizmet sunan bir başka kuruluş üzerinde hesap açması durumunda meydana gelmektedir. Hesap sahibi, iç içe faaliyet gösteren bir hesap aracılığıyla müşterilerine hizmet sunarak bir köprü vazifesi görmektedir . Bunun birkaç nedeni olabilir. Mesela ,  bir ülkede faaliyet gösteren bir banka, farklı bir ülkede faaliyet gösteren bir bankaya bankacılık hizmetleri ile ekosistemini sağlayabilir. Buna muhabir bankacılık adı verilir.

Bir müşterinin, Avustralya’daki bir banka hesabına para transfer etmek istediğini düşünelim. Söz konusu müşterinin bankası bu işlemi gerçekleştiremeyebilir. Ancak, müşterinin bankası, fonları kendi adlarına transfer etmesi için bir muhabir banka kullanabilir. Müşterinin bankası, muhabir banka üzerinde bulunan iç içe faaliyet gösteren hesabı aracılığıyla transfer talebini gerçekleştirecektir. Muhabir banka, birlikte çalıştıkları banka konusunda dikkatli davranmak ve kapsamlı inceleme gerçekleştirmek zorundadır. Muhabir banka, esasen tanımadığı müşterilere hizmet sunar. Bu nedenle, iç içe faaliyet gösteren hesabın sahibine güvenmeleri gerekir.

İç İçe Faaliyet Gösteren Borsa Nedir?

İç içe faaliyet gösteren kripto para borsası nispeten basit bir mantıkla çalışmaktadır.  Bir kurum veya gerçek kişi, düzenlemeye tabi olan bir borsa üzerinde bir hesap oluşturur. Ardından, iç içe faaliyet gösteren hesapları vasıtasıyla üçüncü taraflara alım-satım hizmetleri sunmak amacıyla bu hesapları kullanırlar. İç içe faaliyet gösteren bu borsalar, kimi zaman anında alım satım yapan borsalar olarak da bilinirler ve sık sık farklı borsalar üzerinde birden çok hesaba da sahip olurlar.
Bu borsalardan bazıları tanımlayıcı belgeler talep edebilir ancak diğerleri ya yetersiz sayıda belge talep eder ya da hiç etmez. Bu nedenle bu tür borsalar dolandırıcılar, sahtekarlar ve fidye avcıları arasında popüler bir tercih haline gelirler. İç içe faaliyet gösteren borsaların bazıları, kişilerin bizzat yüz yüze nakit parayla kripto almasını veya satmasını bile mümkün kılarlar.

Önerilen Makaleler

İç İçe Faaliyet Göstermenin Tehlikesi Var mı ?

Geleneksel finans söz konusu olduğunda en büyük problemlerden biri kara para aklama riskidir. Muhabir banka yalnızca doğrudan bağlı olan muhatap banka ile işlem yaptığından, tam olarak kiminle işlem yaptıklarından emin olamaz. İşte bu nedenle, iç içe faaliyet gösterme durumunda muhatap banka konusunda kapsamlı bir incelemenin yapılması gereklidir. Şahıslar ve hatta ülkenin tamamı kara listeye alınabilir ve kendilerine yaptırım uygulanabilir. Bağlı olan bankanın bunlara uygun davranmaması durumunda, muhatap banka kendisini yaptırımları ihlal etme veya kara para aklanmasına yardımcı olma gibi yasa dışı faaliyetleri desteklerken bulabilir.

Kripto para sektörü hala oturaklı düzenlemeler geliştirmekle meşgul olduğundan dolayı iç içe faaliyet gösteren borsaların dikkat çekmemesi daha olasıdır. İç içe faaliyet gösteren bir borsa, kolayca tanınmadan büyük bir borsa üzerinde bir hesap açabilir.

İç İçe Faaliyet Gösteren Borsasındaki Tehlike

İç İçe Faaliyet Gösteren Kripto Para Borsalarındaki Tehlike !

İç içe faaliyet gösteren bir kripto para borsası kullanmak sadece merkezi borsalara zarar vermekle kalmaz. Hem kullanıcıyı hem de fonların birçok nedenden dolayı tehlikede olunur :

1. Düzenlemeye tabi borsalara kıyasla, yatırma işlemlerinizin güvenliği konusunda daha az garanti sunulur.

2. Suç ve terör finansmanı yapan yasa dışı faaliyetleri destekliyor olunabilir.

3. Düzenleyici makamlar söz konusu borsayı kapatabilir. Bu durumda hem kriptolar hem de diğer fonlar kaybedilebilir.

4. Yasa dışı faaliyetlere karışmış bir borsa ile bilinçli olarak çalışmanız durumunda, yasal merciler tarafından uygulanacak yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Tüm bunlardan kaçınmanın en iyi yolu, iç içe faaliyet gösteren borsaları kullanmamaktır. Her zaman kolayca ayırt edilmediklerinden, bu tür borsaları fark etmek zor olabilir. Kendinizi korumanın en iyi yolu, bu konuda sunduğumuz ipuçlarından yararlanmaktır.

İç İçe Faaliyet Gösteren Borsa İle Merkeziyetsiz Borsa Arasındaki Fark Nedir?

İlk bakışta, iç içe faaliyet gösteren borsa ile merkezi olmayan borsa benzer görünebilir. Merkezi olmayan borsalar KYC işlemini gerekli kılmazlar. İç içe faaliyet gösteren borsalar da gevşek bir KYC sürecine sahip olabilir veya böyle bir sürece hiç sahip olmayabilir. Ancak, alım satım işlemlerini ele alma biçimleri farklıdır. Merkeziyetsiz bir borsa, alıcıları doğrudan satıcılar ile bağlar veya likidite havuzlarını kullanır. Borsa, alınan ve satılan hiçbir kripto parayı emanet olarak almaz. Bunun yerine süreç, akıllı sözleşmeler tarafından yürütülür. Ancak, iç içe faaliyet gösteren bir borsa kriptolarınızı doğrudan emanet olarak alır ve diğer borsanın hizmetlerini kullanır.

İç İçe Faaliyet Gösteren Borsalar Nasıl Fark Edilir ?

İç içe faaliyet gösteren borsalar, iç içe faaliyet göstermekte olduklarını açıkça belli etmezler. Aşağıda belirtilen noktalar, iç içe faaliyet gösteren borsaları tanımak ve fonlarınızı güvende tutmak için iyi birer başlangıç sayılırlar:

1. Bu tür borsalar KYC veya AML kontrolleri gerçekleştirmezler veya son derece yetersiz gerekliliklere sahiptirler. Herhangi bir limit olmadan bir borsaya giriş yapabilmek büyük bir tehlike işaretidir.

2. Arayüz, işlemlerin gerçekleştiği bölümü açık bir biçimde göstermez.

3. Borsanın alım-satım işlemlerini bizzat gerçekleştirdiğine dair açık bir beyan bulunmaz. Meşru olarak faaliyet gösteren bir borsa, işlemlerin doğrudan kendi platformu üzerinde gerçekleştiğini, iç içe faaliyet gösteren bir hesap kapsamında gerçekleşmediğini belirtir.

4. Borsa, aralarından seçim yapabileceğiniz farklı kurları toplayarak sunar. Bu durum, borsanın birden çok borsada bulunan iç içe faaliyet gösteren hesapları kullanıyor olduğu anlamına gelir.

5. İç içe faaliyet göstermekte olan bir borsayı kullandığınızdan şüpheleniyorsanız, blockchain gezgini kullanarak blockchain üzerinde kriptonuzun izini sürmeye çalışın. Kriptolarınızın başka bir borsayla ilişkili bir cüzdandan geldiğini görebilirsiniz.
[table id=45 /]
[table id=46 /]

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar