VWAP (Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat , hacmin gücüyle fiyat hareketini birleştirerek pratik ve kullanımı kolay bir gösterge yaratmaktadır .Peki tam olarak Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP) Nedir?
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram‘da takip edebilirsiniz!
Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP) Nedir?
Muhakkak ki teknik göstergeler finansal piyasaları analiz etmenin önemli bir parçasıdır ve RSI, StokRSI ve MACD gibi bir takım teknik göstergeler momentumu göstermeyi hedeflemektedir. Temel göstergeler başında ise Hacim gelmektedir desek yanlış olmaz.
VWAP, hacmin gücüyle fiyat hareketini birleştirerek pratik, kullanımı kolay bir gösterge yaratmaktadır. Alım-satım yapanlar VWAP‘yi bir trend onaylama ya da giriş ve çıkış noktalarını belirleme aracı olarak kullanabilmektedirler.
VWAP, hacim ağırlıklı ortalama fiyat anlamına gelmektedir ve adından da anlaşılacağı gibi bir varlığın belirli bir zaman aralığı için hacme göre ağırlığı alınmış ortalama fiyatıdır.
VWAP‘yi özellikle güçlü bir gösterge haline getiren ortalama fiyat hesaplamasında hacmi kullanma şeklidir ve yatırımcılar, fiyat hareketinin kendisi dışında dikkate alınması gereken en önemli ölçütün hacim olduğunu düşünmektedir. VWAP de bu iki önemli ölçütü bir indikatör içinde birleştirerek hem analistler hem de yatırımcılar için çok kullanışlı bir araç sunmaktadır.
Hacim Ağırlıklı Ortalama Fiyat (VWAP), baskın piyasa trendinin bir göstergesini sunmanın yanı sıra önemli likidite alanlarını da gösterir.
VWAP nasıl hesaplanır?
VWAP hesaplayabilmek için bir günün ilk beş dakikasındaki veriler kullanılmaktadır. İlk beş dakikadaki en yüksek sayı, en düşük sayı ve kapanış sayıları toplanır. Bu toplamın üçe bölünmesi ile tipik fiyat elde edilir. Elde edilen tipik fiyat içinde bulunduğu zaman aralığının hacmi ile çarpılır. Bulunan sonuç toplam hacme bölüğünde VWAP hesaplanmış olur.
VWAP = ∑ (Tipik Fiyat * Hacim ) / ∑ Hacim
Tipik Fiyat = Tepe + Dip + Kapanış / 3 olur
VWAP İndikatörü Nasıl Çalışır?
VWAP indikatörü, bir günlük zaman dilimi içerisindeki grafik analizleri için kullanılır ve fiyatlar VWAP’in altına inerse trendin aşağı yönlü gerçekleştiğini söylemek mümkündür.
Aynı şekilde, fiyatlar VWAP’in üzerinde seyrediyorsa, trendde bir yükseliş söz konusudur.
VWAP alım-satım yapanlara ne gösterir?
Daha pasif, uzun vadeli yatırım stilleriyle ilgilenenler VWAP’yi mevcut piyasa yapısına yönelik bir kıstas olarak kullanabilir. Yalnızca VWAP çizgilerinin altında olan, yani potansiyel olarak düşük değerlemeye sahip varlıkları almak gibi basit bir strateji kullanılabilir.
Ayrıca bazı yatırımcılar VWAP çizgisini kesen fiyatları alım satıma girmek için sinyal olarak kullanabilir. Fiyat VWAP çizgisini keser ve çizginin üzerine çıkarsa uzun pozisyona girilebilir. Aksine fiyat VWAP çizgisini keserek altına düşerse kısa pozisyona girilebilir.
VWAP, likidite alanlarını belirlemek için de kullanılabilmektedir ve bu kullanım alanı özellikle yüksek tutarlı emirler gerçekleştirmek isteyen kurumsal yatırımcılar için faydalı olabilir.
Gösterge, yüksek tutarlı alım satımlar için piyasa üzerinde yaratılan etkiyi azaltacak ideal giriş ve çıkış noktalarını belirlemeye yardımcı olabilir.
VWAP ile, gerçekleştirilen işlemlerin verimi de ölçülebilir ve bu bağlamda VWAP çizgisinin altında gerçekleştirilen alım emirleri, varlığın hacme göre ağırlığı alınmış ortalama fiyatın altında olması nedeniyle iyi işlemler olarak kabul edilebilir. Bunun aksine VWAP çizgisinin üzerinde gerçekleştirilen alım emirleri kötü işlemler olarak değerlendirilebilir çünkü hacme göre ağırlığı alınmış ortalama fiyattan yukarıda uygulamaya konmuş olurlar.
[table id=45 /]
[table id=46 /]