Şirketlerin ortaklarına , şirket sermayesindeki paylarını belgelemek için verdikleri kıymet evraktır Hisse Senedi. Halka açık şirketlerin eşit paya bölünen sermayelerin en küçük bölümünü temsil etmektedir. Peki hemen hemen her yatırımcının dikkatini çeken Hisse Senetleri Ne işe yarar ? Hisse Senedi Nedir, Nasıl Alınır? Hisse Senedi Türleri Nelerdir ? Hisse Kağıdı Nedir ?
Hisse Senedi Nedir ?
Hisse senedi halka açık şirketlerin eşit paya bölünen sermayelerin en küçük bölümünü temsil etmektedir. Ayrıca hisse senetleri ile bütün düzenlemeler Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanununda yer almaktadır. Hisse senetlerinin bu kadar rağbet görmesinin nedeni ise likit yatırım araçlarından birisi olmasıdır. Farklı bir deyim ile hisse senedi kolaylıkla alınıp satılmaktadır ve ihtiyaç duyulduğunda ise nakde çevrilmesi kolaydır.
Şirketlerin en küçükten en büyüge , tüm ortaklarının şirket sermayesindeki paylarını göstermek için verilen kıymetli evraka hisse senedi denmektedir. Yatırımcılar ise hisse senetlerini halka arz edilmesi ile birlikte , borsa üzerinden alım satım yaparak şirkete ortak olmaktadırlar. Tabi ki bu ortaklık ile yatırımcılara belli başlı haklar verilir , şirketin karar aşamasın da yatırımcının söz hakkı bulunmamaktadır. Hisse Kağıdı Nedir ?
Hisse Senedi Türleri Nelerdir ?
Nama Yazılı Hisse Senetleri: Borsa da işlem görmeyen kullanıcısı adına kıymetler olarak adlandırılmaktadır. Hamiline yazılı hisse senedine dönüştürülmesi ve İstanbul Borsası’na kaydedilmesi durumda evraklar borsada işlem görebilmektedirler.
Hamiline Yazılı Hisse Senetleri: Kıymetli evraklar ülkemiz borsasında işlem görmektedir. Hisse senedini elinde bulunduran kişi hak sahibidir. İşlem görebilmesi adına mutlaka İstanbul Borsası’na kayıt ettirilmesi gerekmektedir.
Adi ve İmtiyazlı Hisse Senetleri: Sahiplerine eşit haklar tanıyan hisse senedidir. Çoğunlukla gelişmiş ülkeler tarafında kullanılmaktadır. Türkiye’de kullanıma izin olmadığı için işlemde görmemektedirler.
Bedelli Hisse Senetleri: Şirket tarafından sermaye arttırmak amacı ile bedel karşılığında ihraç edilen hisse senedi türlerine verilen isimdir.
Bedelsiz Hisse Senetleri: Şirkete ait varlıkların değerinin arttırması üzerine yapılan bedelsiz sermaye artışı nedeniyle çıkartılan ve bedelsiz olarak verilen hisse senetleridir.
Primli Hisse Senetleri: Üzerine yazılan değerden daha fazla değerle çıkartılan hisse senedi türüdür.
Primsiz Hisse Senetleri: Nominal yani üzerine yazılan normal fiyattan satışa çıkartılan hisse senedi türüdür.
Kurucu Hisse Senetleri: Şirket yöneticilerine bedelsiz olarak verilen hisse senedine verilen isimdir. Kurucu Hisse senedi sahiplerinin yönetime katılma, oy hakkı ve ortalık hakkı yoktur . Ancak , kar payı hakları mevcuttur.
Hisse Kağıdı Nedir ?
Kağıda basılı yani fiziksel olan hisse senetlerine verilen isimdir. Fiziksel hisse senedi eskisi gibi basılmamaktır, sebebi ise çalınma kaybolma riskinin fazla olmasından kaynaklıdır. Dijital ortamda kayıt altına alınması daha sağlıklıdır.
2005 tarihinden itibaren Türkiye’de , hisse senetleri kaydi sisteme geçmiştir ve hisse senedi fiziki olan yatırımcıların adına açılan hesaplara geçirilmiştir. Bu tarihten itibaren elinde Fiziki hisse senedi olan yatırımcıların Merkezi Kayıt Kuruluşu’na başvurmaları için 2012 yılının sonuna süre tanınmıştır. Fiziksel hisse senetlerinin MKK ya kaydının zorunlu olmasının ardına 2013 ‘ den itibaren tamamen fiziki hisse senedi kaldırılmıştır. Hisse Senedi Türleri Nelerdir ?
Hisse Senedi Nasıl Alınır ?
Türk ticaret kanununa göre hisse senetleri ikiye ayrılmaktadır . İlki Hamiline Yazılı Hisse Senetleri ve diğeri ise , Nama Yazılı Hisse Senetleridir. Bu hisse senetleri borsada işlem görebilen senetlerdir. Hamiline Yazılı Hisse Senetlerinde Hamil kim ise hak sahibi de odur. Hamil olabilmek için ya Takasbank dökümüne kayıtlı olmak yada ibraz eden olmak gerekmektedir. Ayrıca bu senetlerin işlem görebilmesi için İstanbul’a kote ettirmesi gerekmektedir.
Diğer bir hisse senedi çeşidi ise Nama Yazılı Hisse Senetleri’dir. Bu senetlerin sahiplerinin isimleri kaydedilmiştir. Daha önce de bahsettiğim gibi Hamiline yazılı hisse senedine dönüştürülmesi ve İstanbul Borsası’na kaydedilmesi durumda evraklar borsada işlem görebilmektedirler.
- Yatırım yapacak kişinin temel borsa bilgi ve deneyimine sahip olmalıdır. Analiz , piyasa takip ,genel borsa bilgisi, yatırım stratejileri gibi .
- İstanbul Borsa’ da olan aracı bir kurumun geçilmesi gerekmektedir. Sebebi ise kişiler direkt olarak borsadan hisse senedi alıp satamamaktadır. SPK tarafından yetki belgesi verilmiş kişiler bu işi yapabilmektedir.
- Vadesiz bir hesaba sahip olunması gerekmektedir. Aracı kurum bu hesap üzerinden gerekli işlemleri gerçekleştirecektir.
- Aracı kurum ile yatırımcı arasında ki komisyon belirlenmelidir.
- Yatırımcı ve Aracı kurum arasında sözleşme yapılmalı ve bu sözleşme Takasbank’ a bildirilmelidir.
- Satın alınacak hisse senedi iyice araştırılmalı ve analiz yapılmalıdır.
- Hisse senedini alın emri verilmesi ile alım satım işlemi gerçekleşmiş olur. Günümüz de ise bu işlemler internet üzerinden ve internet bankacılığı üzerinden de yapılmaktadır. Hisse Kağıdı Nedir ?
POPÜLER FAN TOKENLER
Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.
[…] okuryazarlık testi ise faiz oranları, enflasyon ve hisse senedi/yatırım fonu anlayışı ile ilgili sadece üç çoktan seçmeli sorudan oluşuyordu. Üç BTC […]