Katman 1 blockchain protokolleri merkeziyetsiz, güvenli ve ölçeklenebilir olmalıdır. Bunu başarmak adına, ağlar genel anlamda ölçeklenebilirliği artırmak için farklı yöntemler kullanmaktadır. Peki tam olarak Katman 1 Blockchain Nedir ve Nasıl Çalışır? Katman 1 Blockchain Çözümü Çeşitleri !
Katman 1 Blockchain Nedir ve Nasıl Çalışır?
Blockchain ölçeklenebiliriği, yeni uygulamaların eklenmesi ve kullanıcı işlemlerinin artırılması adına dijital ortamdaki bir ağın işlem gerçekleştirme hızları ve işlem gücünün artırılması olarak tanımlanabilir. Ölçeklenebilirlik sayesinde, blockchain ağları daha yüksek işlem kapasitesi ve daha büyük imkanlar sunarak işlem hacimleri, uygulama geliştirme ve kullanıcı etkileşimi açısından merkezi ağlarla başarıyla rekabet edebilecektir. Teknik bir bakış açısından, “ölçeklenebilirlik” terimi saniyede gerçekleştirilen işlem sayısı ile ölçülen, işlem hacmi oranındaki bir artışı ifade eder.
Ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için önerilen başlıca çözümlerden biri Katman 1 çözümleridir. Bir Katman 1 blockchain’i, sistemin genelini çok daha ölçeklenebilir hale getirerek temeldeki protokolün kendisini geliştirmeyi hedefleyen bir dizi çözümdür. Katman 1 çözümlerini uygulamak için önerilen iki yaklaşım mutabakat protokolü ve sharding’dir.
Mevcut Katman 1 blockchain örnekleri arasında Bitcoin, Ethereum, Binance Smart Chain (BSC), Litecoin ve Avalanche yer alır. Ancak Bitcoin ölçeklenebilirlik sorunlarından en çok etkilenen blockchain‘dir, çünkü dayanak ağ, yüksek işlem hızı ve hacmi sağlamak için madenci sayısının artmasına bel bağlar.
-
Blockchain dünyası oldukça yüksek hızlarla genişleyerek ölçeklenebilirlik sorununu bir öncelik haline getiriyor.
-
Katman 1 çözümleri, ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için kullanılmaktadır. Katman 1 blockchain protokolleri merkeziyetsiz, güvenli ve ölçeklenebilir olmalıdır.
-
Katman 1 çözümlerini uygulamak için üç yaklaşım vardır: PoS, PoW ve Sharding.
-
Popüler Katman 1 tokenleri kolaylıkla Binance‘den satın alınabilir.
Ölçeklenebilirlik Açmazı
Ethereum‘un kurucusu Vitalik Buterin tarafından ortaya atılan “ölçeklenebilirlik açmazı” terimi, blockchain’in temel ilkelerini oluşturan üç organik özelliğin hepsini birden aynı anda sunma kabiliyetini ifade etmektedir.
Açmaz, herhangi bir blockchain teknolojisinin aynı anda ancak iki özelliğe birden aynı anda sahip olabileceğini ve asla üçüne birden sahip olamayacağını savunur. Bu nedenle, mevcut blockchain teknolojisi her zaman bu temel özelliklerin birinden ödün vermek zorunda kalacaktır. Bunun en iyi örneği Bitcoin‘dir. Her ne kadar bu durum blockchain’in kendi suçu olmasa da, blockchain hem merkeziyetsizlik ve hem de güvenliği optimize edebilmiş, ancak ölçeklenebilirlikten ödün vermek zorunda kalmıştır.
Katman 1 Blockchain Çözümü Çeşitleri
Katman 1 blockchain protokolleri merkezi olmayan , güvenli ve ölçeklenebilir olmalıdır. Bunu başarmak adına, ağlar genel anlamda ölçeklenebilirliği artırmak için farklı yöntemler kullanmaktadır.
Temel Katman 1 çözümleri sıklıkla aşağıdaki yaklaşımları içermektedir:
- Sharding (Parçalama) ,
- Mutabakat Protokolü
Sharding (Parçalama)
Sharding, dağıtık veritabanları sektöründen alınıp Katman 1 çözümlerine uyarlanmış bir başka yöntemdir. Sharding ya da Parçalama, ağı “shard” olarak bilinen birçok veritabanı blokuna ayırarak blockchain‘i daha kolay yönetilebilir hale getirmeyi amaçlayan deneysel bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım aynı zamanda, tüm düğümlerin ağı sürdürmek adına işlemleri gerçekleştirmesi veya işlemesi için gereken mevcut şartları da hafifletir, çünkü “parçalar” paralel bir dizi halinde işlenerek diğer süreçler için daha fazla alan bırakılır ve bu sayede işleme kapasitesi artırılmış olur.
Mutabakat Protokolü
İş İspatı veya kısaca PoW, Bitcoin ve ETH‘nin geleneksel mutabakat mekanizmasıdır. Madencilerin karmaşık kriptografik algoritmaların kodunu çözmesi ile mutabakat ve güvenliği sağlamayı hedefler. Ancak, PoW iki ana sorundan muzdariptir: yavaşlık ve yoğun kaynak kullanımı.
Hisse İspatı (PoS) , blockchain ağı üzerinde bir dağıtık mutabakat kullanan bir mekanizmadır. Kullanıcılar, hisse oranlarına bağlı olarak blok işlemlerini doğrulayabilir. PoS, işlem hızı açısından PoW’dan üstündür, ancak güvenlik açısından geri kalır. Ethereum blockchain’i Ethereum 2.0 ile PoW’dan PoS’a geçmeyi hedeflemektedir. Ethereum 2.0, Ethereum blockchain’inini daha ölçeklenebilir ve sürdürülebilir kılmak için yapılacak olan bir dizi yükseltmeye verilen isimdir.
Önerilen Makaleler
- Katman 1 Tokenlerini Öğrenin ve Kazanın: 330.000 $ ve 100 Sınırlı Üretim NFT’yi Paylaşın !
- Binance , Savaştan Etkilenen Sivillere Yardım Etmek İçin 10 Milyon Dolar Bağışta Bulundu !
- Binance Kayıt , Hesap Açma ! Binance Kayıt Nasıl Olunur ?
Popüler Katman 1 Tokenleri
Katman 1 tokenleri ilk çıktıklarından bu yana büyük ilgi topluyor ve en popüler Katman 1 tokenlerini Binance borsasında bulabilirsiniz:
- Ethereum (ETH)
- Binance Smart Chain (BNB)
- Solana (SOL)
- Cardano (ADA)
- Polkadot (DOT)
- Terra (LUNA)
- Avalanche (AVAX)
- Polygon (MATIC)
- Algorand (ALGO)
- TRON (TRX)
Katman 1 Tokenleri Nasıl Alınır?
Bu popüler tokenları edinmek istiyorsanız ve hala dünyanın en büyük borsası Binance‘a kaydınız yoksa buraya tıklayarak kolayca alım-satım işlemi yapabilirsiniz.
1. Binance’te bir e-cüzdan transferi ile bir itibari para yatırma işlemi veya banka transferi yapın. Arzu ettiğiniz para birimleri için kullanabileceğiniz itibari para kanallarını kontrol etmeyi unutmayın.
İsteğe Bağlı: İtibari para birimlerini BUSD veya USDT’ye çevirin, bu sayede daha geniş bir token yelpazesi ile alım-satım yapabilirsiniz.
2. Bir Cüzdandan satın alarak veya doğrudan kredi/banka kartınızla Katman 1 tokenlarını satın alın.
3. Katman 1 varlıklarla staking yapmak veya bu varlıklarla etkinliklere katılmak için, Binance kripto adresinizdeki tokenları şu talimatları takip ederek bir MetaMask cüzdanına transfer edin.
Ölçeklenebilirlik, kriptonun küresel çapta benimsenmesinin önünde duran engellerden biridir. Kripto paralar için talep arttıkça, blockchain protokollerini ölçeklendirmek için baskı da artmaya devam edecektir. Blockchain katmanlarının ikisi de belirli kısıtlamalara sahip olduklarından dolayı, geleceğe dönük çözüm ölçeklenebilirlik açmazının üstesinden gelebilecek bir protokol geliştirmek olacaktır. Darboğaz çözümleri için mevcut olan iki seçenek oldukça basittir: ya ölçeklenebilirlik sorunu azaltılacak ya da uygun alternatifler aranacaktır.
[table id=45 /]
[table id=46 /]