Ana SayfaKripto Para HaberleriKripto Para Nedir ? Kriptoloji Nedir ? Kriptografi Nedir?

Kripto Para Nedir ? Kriptoloji Nedir ? Kriptografi Nedir?

spot_img

Kripto paranın detaylarına dair bir çok kişi araştırmak yapmaktadır. Kripto para , işlemleri güvenceye almaya yönelik şifreleme kullanılan bir sanal unsurdur. Peki Kripto Para Nedir ? Kriptografi Nedir? Kriptoloji Nedir ? Kripto Paranın Tarihi  ! Kripto Para Nasıl Üretilir ?

Kriptoloji Nedir ?

Son zamanların popüler gündem maddelerinden birisi Kripto Paralardır.  Kripto paralar  yaklaşık 7 – 8 yıl önce hayatımıza girmiştir.  Öyle ki , hem devlet başkanlarının hem de büyük yatırımcıların dikkatini çekmeye başlamıştır. Kriptoloji , bir şifreleme bilimidir. Verilerin yani, yazı rakam veya herhangi bir mesajı belirli bir sisteme göre şifrelenmesi , güvenli bir ortam aracıyla alıcıya iletilmesi ve bu şifreleme sisteminin çözülmesi ile verilerin ortaya çıkması süresi olarak adlandırılmaktadır. Hash fonksiyonları  gibi algoritma kullanılmaktadır. Kripto Para Nedir ?

Kriptografi Nedir

Kripto Para Nedir ?

Kripto para , mal ve hizmet satın almak için kullanılan dijital , çevrimiçi ve merkeziyetsiz para birimidir. Kripto para, işlemleri güvenceye almak için şifreleme kullanan, çalışma şekli nakite alternatif bir değişim aracı olarak tasarlanmış bir dijital varlık ve sanal unsurdur. Online bankacılık gibi , kripto para ağları da kullanıcı adı ve şifreler anlaşılmayacak bir koda dönüştürülen matematiksel yöntemler kullanılmaktadır.

Kripto para sistemlerini , bankacılık sisteminden ayıran başlıca teknolojilerden birisi blockchain ‘ dir . Kripto paralar bir nevi dijital döviz,  alternatif döviz ve sanal dövizdir. Her kripto paranın merkeziyetsizliği , umumi işlem , veri tabanı olan dağınık muhasebe defteri olarak görev gören bir blok zincirden gelmektedir. Kripto Para Nasıl Üretilir ?

Kripto Paranın Tarihi  

Teknolojinin zıplama çağı olarak bilinen 90’lı yıllardan beri dijital para oluşturmak için bir çok girişimde bulunuldu. Beenz , Flooz ve DigiCash  gibi bir çok sistem geliştirildi. Fakat bunlar  sahtekarlık, finansal sıkıntılar, şirket içi anlaşmazlık gibi sebeplerden dolayı başarısızlıkla sonuçlandı. Bütün bu yaşananlar güvenli,  üçüncü elden yaklaşım düşüncesini geliştirdi. İlk kripto para olan Bitcoin 2009 tarihinin başlarında Satoshi Nakamoto  takma adıyla ortaya çıkan kişi veya kişiler tarafından çıkartılmıştır.

Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulduğu söylense de kim veya kimler olduğu belli olmayan kişiler tarafından açık kaynak kodlu yazılım olarak paylaşmıştır. Dünya çapında talebi kademeli olarak artan kripto para çeşitlerinin Ocak 2020’de  sayısı 5.000 e ulaşmış durumdadır.  Bu sayı 2021 Mayıs ayı itibariyle 10.000 bulmuş durumdadır.

Kripto Para Nasıl Üretilir

Kriptografi Nedir?

Kriptografi yani şifreleme fiziksel olarak farklı gözlerden bir mesajı veriyi rakam veya yazıları gizlemek yerine her iki tarafın açıkça göreceği fakat sadece şifreyi bilen kişiler tarafından okunabilecek dilde iletişim kurmasını sağlamaktır.

Bir mesajı şifrelemek için gönderinin bir algoritma olarak bilinen bazı sistematik yöntemler kullanarak içeriğin değiştirilmesi gerekir. Orjinal metin bazı yöntemlerle karıştırılarak şifreleme yapılabildiği  gibi veya şifreli mesaja uygun da metin yazıpıp şifreleme yapılabilir.

Kredi kartı numaraları, gizli belgeler, Bitcoin alışverişleri de dahil olmak üzere bir çok uygulamada bilgilerimizi güvende tutmak için şifreleme kullanılmaktadır. Bitcoin arkasındaki teknoloji Blockchain yüzbinlerce bilgisayara dağılmış ağ üzerinden birbirine bağlar ve her kullanıcının kimliğini korumak ve işlemlerin kaydını tutmak için şifreleme yöntemi kullanılmaktadır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

15 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar