Ana SayfaKripto Para HaberleriKriptoda Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

Kriptoda Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

spot_img

Kripto ekosisteminde yer alan her bir kullanıcının denk geldiği kelime, Validatör ! Peki tam olarak kriptoda Validatör (Doğrulayıcı) nedir?

Validatör (Doğrulayıcı) Nedir?

İngilizce bir kelime olan Validatör Türkçe olarak Doğrulayıcı anlamı taşımaktadır. Kriptoda Validatör, Proof of Stake sistemiyle çalışan  Blockchain ağındaki işlemleri onaylanmasını ve doğrulanmasını sağlayan sistem, hizmet, kişi yada kişilerdir.

Bir blockchain ağının Proof-of-Work ve Proof-of-Stake olmak üzere iki yaygın doğrulama protokolü vardır. Bitcoin gibi Proof of Work (PoW) sisteminde doğrulama işlemini yapan kişilere madenci denirken, Solana, Avax, XX, Aptos gibi PoS (Proof of Stake) sisteminde işlemleri onaylayan ve doğrulamaları yapan kişiye ise Validatör (Doğrulayıcı) denir.

Blockchain üzerindeki bir ‘Validatör’, gelen her işlemi doğrulayan bir bankacı gibidir. Bir işlem, yalnızca doğrulayıcı tarafından doğrulandıktan sonra blok zincirinde tamamlanacaktır. Doğrulayıcılara, işlemlerin yasal ve doğru olup olmadıklarını doğrulama görevi verilir. Her POS blockchain ağı, sistem gereksinimlerine göre birden fazla doğrulayıcıdan oluşur. İşlemler yayınlandığında, tüm ağ doğrulayıcıları veya bazıları işlemlerin meşru olduğunu doğrular ve ardından doğrulanmış işlemler blok zincirine yerleştirilir. 

Proof-of-Stake mekanizmasında bir doğrulayıcı, bir işlemin onu geçerli sayan kurallara uyup uymadığını belirler. Tüm süreç, bir blockchain ağını güvenli ve şeffaf hale getirir. 

Nasıl Validatör (Doğrulayıcı) olunur?

Bir blockchain ağında Validatör olmak için önce başvuru yapmanız gereklidir. Her ağın başvuru öncesinde belirli şartları ve gereksinimleri vardır. Bir doğrulayıcı olmadan önce bu gereksinimleri karşıladığınızı kontrol etmeniz gerekir.

Proof-of-Stake blok zincirlerinde doğrulayıcı olmak için varlıklarınızı stake etmeniz gerekir. Staking, kripto varlıklarınızın sizin için çalışmasını ve potansiyel olarak çoğalmasını sağlamanın bir yoludur. Bu, blok zinciri işlemlerini doğrulamak ve onaylamak için kriptonuzu taahhüt ettiğiniz için aldığınız ödüller aracılığıyla gerçekleşir.

Validatörler ne kadar kazanıyor?

Validatör kazançları ağın token dağıtımına, doğrulayıcı sayısına ve şartlarına göre değişiklik gösterir. Genellikle yeni bir PoS sistemine sahip projeler daha fazla kazanç sunabiliyor. Örneğin Avax ağında mevcut token miktarının %50’si Staking kazançları olarak ayrılmıştır. Çoğu projede bu oranlar değişiklik gösterir.

Validatör Sıkça Sorulan Sorular

ETH Validatör nedir?

Ethereum Merge güncellemesiyle birlikte Proof of Stake (PoS) sistemine geçiş yaptı. ETH Validatör yazılımını etkinleştirmek için 32 ETH yatırmanız gerekir. Bir doğrulayıcı olarak; verileri depolamaktan, işlemleri gerçekleştirmekten ve blok zincire yeni bloklar eklemekten siz sorumlu olursunuz. Bu, Ethereum’u herkes için güvende tutar ve bu süreçte size yeni ETH kazandırır.

Avax Validatör nedir?

Avax Validatör , Avalanche’ı güvence altına alır, yeni bloklar/tepe noktaları oluşturur ve işlemleri işler. AVAX sahipleri, karşılığında bir ödül alırken, Avalanche’ı güvence altına almak için tokenlerini stake etmeye teşvik edilir. Bir Avalanche düğümü çalıştırın, AVAX’ınızı stake edin ve AVAX ödülleri kazanın.

İlginizi Çekebilir: Ters Fincan Kulp Formasyonu Nedir, Nasıl Çalışır?

[table id=45 /]

[table id=46 /]

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar