KYC, müşterilerinin kimliğini doğrulayan bilgilerin finansal hizmet sağlayıcıları tarafından toplanmasını gerektirir. Peki tam olarak KYC (Müşterini Tanı) Nedir ? KYC’nin Faydaları Nelerdir ? Neden Kriptoda KYC’ye İhtiyaç Var ? KYC Mevzuatını Kim Düzenler ?
KYC (Müşterini Tanı) Nedir ?
Müşterini Tanı (KYC) kontrolleri, finansal hizmet sağlayıcıların müşterilerinin kimliklerini belirlemesini ve doğrulamasını gerektirir. Bu kontroller, finansal suçlarla mücadele ve müşterilerin detaylı incelenebilmesi için Kara Para Aklamayı Önleme/Terör Finansmanıyla Mücadele (AML/CFT) mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında yapılır.
KYC, müşteri bilgilerini toplayarak ve doğrulayarak suç faaliyetleriyle proaktif olarak mücadele eder. Bu kontroller sektörde güvenin artırılmasına ve finansal hizmet sağlayıcıların risklerini yönetebilmesini sağlar. KYC, kripto para borsalarında yaygın bir hale gelmiştir. Fakat bunu eleştiren bazı kişiler, bu kontrollerin kriptonun ününü borçlu olduğu anonimlik ve merkeziyetsizlik özelliklerini ortadan kaldırdığını iddia etmektedir.
KYC, düzenlemeler çerçevesinde finansal hizmet sağlayıcılarının uymakla yükümlü olduğu bir zorunluluktur. Bu kontrollerin başlıca amacı yasa dışı faaliyetlerin finansmanı ve buradan gelen kara paranın aklanmasıyla mücadele etmektir. KYC‘nin kara para aklamayı önleme düzenlemeleri çerçevesindeki en önemli unsurlardan biri olması onu özellikle de kripto paralar için önemli bir güvenlik önlemi haline getirmektedir. Binance gibi hizmet sağlayıcıların ve finansal kurumların müşterilerini ve müşterilerinin varlıklarını korumak için güçlü KYC prosedürlerini uygulamaya koyma zorunluluğu gitgide artmaktadır.
KYC nedir?
KYC aşamasında sizden şu bilgiler istenebilir:
-
Resmi kimlik belgesi
-
Sürücü belgesi
-
Pasaport
Müşterinin kimliğini belirlemenin yanında konumunu ve adresini doğrulamak da önemlidir. Kimlik belgeleriniz adınız ve doğum tarihiniz gibi temel bilgileri sunar, fakat örneğin vergi mükellefiyetinizi belirlemek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Muhtemelen birden fazla KYC aşamasından geçmeniz gerekecektir. Çoğu zaman finansal hizmet sağlayıcılarının belirli aralıklarla müşterilerinin kimliklerini tekrar doğrulaması da gerekir.
KYC Mevzuatını Kim Düzenler ?
KYC düzenlemeleri ülkeden ülkeye farklılık gösterir, fakat gerekli temel bilgiler konusunda uluslararası bir iş birliği vardır. ABD’deki Banka Gizlilik Yasası ve 2001 Vatanseverlik Yasası günümüzün AML ve KYC süreçlerinin çoğunu oluşturmuştur. Avrupa Birliği (AB) ve Asya-Pasifik ülkeleri kendi düzenlemelerini geliştirmiştir, fakat çoğu düzenleme ABD ile ortaktır. AB Kara Para Aklamayı Önleme Direktifi (AMLD) ve PSD2 yönetmelikleri, AB ülkeleri için genel çerçeveyi sunar. Küresel seviyede ise düzenlemeye yönelik koşullardaki uluslararası iş birliği, Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yürütülür. KYC’nin Faydaları Nelerdir ?
Önerilen Makaleler
- Oyna-Kazan için Oyun NFT’leri Nasıl Alınır ?
- Bitcoin $34K Testi , Altcoinleri Ezmeye Devam Ediyor !
- Google’dan Kripto Para Hamlesi !
- El Salvador 410 Adet Bitcoin Aldı !
Neden Kriptoda KYC’ye İhtiyaç Var ?
Anonim olmaları nedeniyle kripto paralar suçlular tarafından yasa dışı fonları aklamak ve vergi kaçakçılığı yapmak için sıkça kullanılır. Kripto paralara yönelik düzenlemelerin geliştirilmesi kriptonun genel itibarının artırılmasını ve ödenmesi gerekli vergilerin toplanabilmesini sağlar. Kripto para sektöründe KYC kontrollerine ihtiyaç duyulmasının başlıca üç nedeni vardır ve şu şekildedir ;
1. Blockchain işlemleri geri döndürülemez. Bir hata yaparsanız size yardımcı olabilecek bir yönetici yoktur. Bu da fonların çalınabileceği ya da taşınabileceği ve geri alınamayacağı anlamına gelir.
3. Birçok ülkede vergiler ve kriptonun yasallığı konusundaki düzenlemeler halen belirsizdir.
KYC, bir hesap oluşturmak için gerekli olan süreyi artırsa da net faydalar sunar. Ortalama bir müşterinin bunları görmesi mümkün olmayabilir, fakat KYC fonlarınızı güvende tutma ve suçla mücadele anlamında önemli bir etkiye sahiptir.
KYC’nin Faydaları Nelerdir ?
KYC’nin sunduğu faydaların hepsi ilk planda göze çarpmayabilir. Fakat yalnızca dolandırıcılıkla mücadeleden çok daha fazlasını yapar ve finansal sistemin tamamını daha iyi bir hale getirebilir:
- Borç verenler, müşterinin kimliğini ve finansal geçmişini belirleyerek risklerini daha kolay bir şekilde değerlendirebilir. Bu da borç verme ve risk yönetimi süreçlerini daha sağduyulu bir hale getirir.
- Kimlik hırsızlığı ve diğer finansal dolandırıcılık türleriyle mücadele eder.
- Proaktif bir önlem olmasıyla kara para aklamayı en başından engelleyerek bu tür faaliyetlere yönelik riski azaltır.
- Finansal hizmet sağlayıcılarının güvenilirlik, güvenlik ve hesap verebilirliğini artırır. Bu itibar, genel anlamda finans sektörü üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve yatırımı teşvik edebilir.
[table id=45 /]
[table id=46 /]