MA yani, hareketli ortalama çok sık bir şekilde karşımıza çıkan istatistiksel bir analiz yöntemidir. Peki tam olarak MA (Hareketli Ortalama) Nedir?
Hareketli Ortalama (MA) Nedir?
MA analizcilerin en çok başvurdukları, fiyatlarda gerçekleşen trendleri ve dirençleri analiz etmeye olanak sağlayan yöntem diyebiliriz. Hacim ve fiyat hacmin dalgalandığı esnada oluşan fiyat dalgalanmaları, fiyatlardaki gecikmeleri göstermektedir ve geçmiş zamanlarda yaşanan durumları da görebilmeyi sağlamaktadır.
MACD ve Bollinger Bantları gibi bilinen diğer teknik analiz araçlarının temelini de hareketli ortalamalar oluşturmaktadır. Hareketli ortalamaların (MA) birçok çeşidi bulunmaktadır ve oluşan durumlara göre bu türlere bakılarak analiz yapılabilmektedir.
Hareketli ortalamaların (MA) değişik varyasyonları bulunsa da, hepsinde altta yatan hedefi ticaret grafiklerine açıklık getirmektir ve bu da, kolayca anlaşılabilir bir trend göstergesi yaratabilmek için grafikler sadeleştirerek yapılmaktadır. MA geçmiş verilere dayandığından dolayı gecikmeli veya trend takip eden göstergeler olarak kabul edilmektedir ve karmaşayı basitleştirmede, piyasanın yönünü belirlemede etkin bir güce sahip olduğu söylenebilir.
Hareketli ortalama avantajına yer verecek olursak, mumla aynı yönde eğilim gösterir ve piyasa dalgalanmalarının neden olduğu “gürültüyü” ortadan kaldırır. Bu durum, yatırımcıların piyasanın döngüsel eğilimini daha doğru ve objektif bir şekilde görmelerini sağlar. Kırmızı, sarı ve mavi MA’lar hareket eder ve ölçülebilir piyasa kalıpları oluşturmak için birleşir.
Hareketli ortalamalar (MA) avantajı olduğu gibi dezavantajı da bulunmaktadır, geçmiş fiyatlara göre hesaplandığından, nispeten ağırdır ve istatistiksel doğası nedeniyle genellikle fiyattaki yön değişimlerinin gerisinde kalır. Bu sebepten dolayı, hareketli ortalamalar genellikle daha uzun yatırım süreleri için daha uygundur ve RSI ve MACD gibi diğer göstergelerle birlikte kullanılır.
[table id=45 /]
[table id=46 /]