Zimbabve Merkez Bankası (RBZ), 8 Mayıs’ta altına dayalı dijital token çıkarmaya başlayacağını söyledi. Lansmanın ilk aşaması, dijital tokenlerin “180 günlük hakediş süresi ile yatırım amaçlı” ihraç edildiğini görecek. RBZ ayrıca altın destekli dijital tokenlerin “hem ödeme aracı hem de değer saklama aracı olarak kullanılacağını” açıkladı. Zimbabve Merkez Bankası Mayıs Başında Altına Dayalı Dijital Para Birimi Çıkaracak
Zimbabve Merkez Bankası Mayıs Başında Altına Dayalı Dijital Para Birimi Çıkaracak
Zimbabwe merkez bankasına göre, yakın zamanda tartışılan altına dayalı dijital para birimini 8 Mayıs’ta çıkarmaya başlamayı planlıyor.
Dijital para biriminin ihraç tarihinin duyurusu, merkez bankası başkanı John Mangudya’nın RBZ’nin altın destekli dijital para birimi ile yerel para birimindeki değer kaybıyla mücadele etme niyetini açıklayan alıntıdan sadece birkaç gün sonra geldi.
Bununla birlikte, 28 Nisan’da yayınlanan bir açıklamada , RBZ valisi, altına dayalı dijital tokenlerin ihracının “ekonomide mevcut olan değer koruma araçlarını genişletmeyi amaçladığını” açıkladı.
Altın destekli tokenlerin ayrıca “yatırım araçlarının bölünebilirliğini artırması ve halk tarafından erişimini ve kullanımını genişletmesi” amaçlanıyor.
İlginizi çekebilir
- TLM Coin Fiyat Tahminleri 2023 (Mayıs, Haziran, Ağustos)
- Ceek Coin Geleceği 2023
- Alpha Finance (ALPHA) Coin Yorum 2023
Açıklamaya göre, dijital para biriminin çıkarılması iki aşamaya ayrılacak. İlk aşamada, “180 günlük bir hak kazanma süresi ile yatırım amaçlı” dijital tokenler çıkarılacak. RBZ’ye göre, altına dayalı jetonlar, fiziksel altın paraların itfa edildiği gibi itfa edilecek. Açıklamada, olası alıcıların yerel veya yabancı para birimini kullanarak dijital token edinebilecekleri ifade edildi.
RBZ ayrıca Mosi-oa-Tunya altın paralarının mevcut sahiplerinin yerel bankacılık sistemini kullanarak dijital paraları elde edebileceklerini de önerdi.
İkinci aşamada, e-cüzdanlarda veya kartlarda tutulan dijital jetonları olan sakinler, işlemleri yapmak için bu tür fonları kullanabilecekler.
“E-altın cüzdanlarında veya e-altın kartlarında tutulan altın destekli dijital tokenler, alınıp satılabilir olacak ve Kişiden Kişiye (P2P) ve Kişiden İşletmeye (P2B) işlemleri ve yerleşimleri kolaylaştırabilecek. Bu sebepten dolayı, altın destekli dijital tokenlerin hem bir ödeme aracı hem de bir değer saklama aracı olarak kullanılacağı anlamına geliyor” dedi.
Bu arada Zimbabve’nin ana muhalefet partisinin sözcüsü Fadzayi Mahere, bir tweet’te RBZ’nin altın destekli dijital para birimi girişiminin yasa dışı olabileceği konusunda uyardı.
[table id=45 /]
[table id=46 /]