Merkezi olmayan borsa (DEX), iki taraf arasında doğrudan kripto para işlemlerine olanak sağlayan eşler arası (P2P) hizmeti olarak tanımlanmaktadır. Merkezi Olmayan Borsa ( DEX ) Nedir ? Merkezi Olmayan Borsanın Avantajları ! Merkezi Olmayan Borsanın Dezavantajları !
Merkezi Olmayan Borsa ( DEX ) Nedir ?
DEX (veya Merkezi olmayan borsa), işlemlerin doğrudan cüzdanların arasında gerçekleştiği eşler arası bir pazar yeri olarak tanımlanır. DEX’ler, kripto paraların temel olanaklarından birini yerine getirir: bankalar, brokerler veya başka herhangi bir aracı tarafından yetkilendirilmeyen finansal işlemleri teşvik etmek. Uniswap ve Sushiwap gibi birçok popüler DEX, Ethereum blok zincirinde çalışan ve merkezi olmayan finans ürünlerinin bir parçasıdır. Fakat Ethereum blok zincirinin yanı sıra başka blok zincirlerde de çalışan birden çok DEX bulunmaktadır. Binance Smart Chain ve Avalanche bunların başında gelmektedir. Merkezi olmayan borsalar 2020 ilk çeyreğinden itibaren artan kullanım alanları ile birlikte 2021’in ilk çeyreğinde bu borsalardan 217 milyar dolarlık işlem gerçekleştirildiği bilinmektedir.
Merkeziyetsiz kripto para borsaları, merkezi borsaların yapısında var olan sorunları çözmeyi hedeflemektedir. Merkezi olmayan kripto para borsaları, doğrudan blockchain üzerinde yatırımcıların bağımsız bir şekilde fon depolamalarına ve işlem gerçekleştirmelerine olanak sağlayan P2P piyasalar oluştururlar. Bu tür borsaların kullanıcıları, üçüncü parti dahil olmadan kendi aralarında doğrudan işlem yapabilirler.
Merkezi olmayan hizmetler, otomatik olarak veya katılımcılar tarafından gözetlenir ve denetlenir. Varlıkların güvenliği, dağıtık defter teknolojisi (DLT) ile sağlanmaktadır. DEX alanında ise , en çok Ethereum (EtherDelta, IDEX vs.), Graphene (BitShares, CryptoBridge vs.) veya diğer kripto para birimi tabanlı blockchain ağları (Waves, Switcheo vs.) tercih edilmektedir.
Merkezi Olmayan Borsanın Avantajları !
Kripto para çeşitliliği: Merkezi olmayan borsalar neredeyse sınırsız bir kripto para yelpazesi sunmaktadır. Bunun nedeni herkesin Ethereum, Binance Smart Chain ve Avalanche tabanlı kripto para üretip bunun için bir likidite havuzu oluşturabilmesidir, böylece hem incelenmiş hem de incelenmemiş çok sayıda proje ortaya çıkmaktadır.
Hacklenme riskinin azalması: Merkezi olmayan borsalarda yaptığınız tüm işlemleri kendi cüzdanınızdan gerçekleştirdiğiniz için merkezi borsalardaki gibi sizin kontrolünüzde olmayan bir durumdan dolayı fonlarınızın çalınması durumu azalmış oluyor. Elbette bu noktada etkileşime girdiğiniz akıllı kontrat ile neye yetki verdiğinizi biliyor olmanız gerekmektedir.
Anonim olarak işlem yapabilme : Merkezi olmayan borsalarda işlem yaparken kişisel herhangi bir bilgi gerekmemektedir.
Önerilen Makaleler
- Kucoin Güvenilir Mi ? Kucoin Borsası Hangi Ülkenin ?
- Binance NFT Pazarı’nı Kullanmaya Nasıl Başlayabilirsiniz ?
- En İyi Kripto Para Borsaları ! Kripto Borsaları Neler ?
Merkezi Olmayan Borsanın Dezavantajları !
Karmaşık kullanıcı ara yüzleri : Merkezi borsalar ile kıyaslayacak olursak, DEX’ler daha karmaşık kullanıcı arayüzlerine sahiptir. Kullanıcıların bu arayüz üzerinden akıllı kontratlar ile etkileşime geçtiği için karışık arayüz bazı durumlarda kullanıcıların zorluk yaşamasına neden olabilmektedir.
Akıllı kontratların güvenilirliği : Herhangi bir akıllı kontrat sunduğu güvenlik önlemleri kadar güvenlidir. Kontratın içindeki kodlarda olan hatalar, açıklar ve buglar fonlarınızın kaybına sebep olabilir. Bu sebeple etkileşime geçtiğiniz kontratın güvenilirliğinden emin olmanız gerekmektedir.
Riskli coinler : Çoğu merkezi olmayan borsada bulunan incelenmemiş çok sayıda token bulunduğundan alınan tokenın dolandırıcılık amaçlı olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Bunun içinde o kripto paranın akıllı kontratının denetlenmiş olması gerekmektedir.
[table id=45 /]
[table id=46 /]