Ana SayfaKripto Para HaberleriMetaverse' e Güç Veren 7 Teknoloji !

Metaverse’ e Güç Veren 7 Teknoloji !

spot_img

Metaverse fikri, ilk olarak Neal Stephenson tarafından 1992 yılında ortaya atılmıştır. Yazarın bilim kurgu romanı Parazit’te insanların dijital avatar’larıyla keşfedebildiği ve gerçek dünyadan kaçabildiği çevrimiçi bir dünya tasviri yer almaktadır. Yıllar sonra büyük teknoloji şirketleri, fütüristik bir meta evrenin kendi versiyonlarını inşa etmeye başlamıştır. Peki, meta evren tam olarak nedir ve büyük teknoloji şirketleri bu kavrama teknoloji anlamında nasıl yaklaşmaktadır ? Metaverse’e Güç Veren 7 Teknoloji ! Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal gerçeklik (VR) Nedir ! Yapay Zeka (AI) Nedir ?

Metaverse’ e Güç Veren 7 Teknoloji !

Metaverse deneyimini daha sarmalayıcı hale getirmek için şirketler, üç boyutlu dünyaya güç veren blockchain, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), 3D yeniden yapılandırma, sanal zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi son teknolojileri kullanmaktadır.

Blockchain ve kripto para

Blockchain teknolojisi mülkiyetin dijital ispatı, dijital toplanabilirlik, değer transferi, yönetişim, erişilebilirlik ve birlikte çalışabilirlik için merkeziyetsiz ve şeffaf çözümler sunmaktadır. Kripto paralar, kullanıcıların üç boyutlu dijital dünyalarda çalışırken ve sosyalleşirken değer transfer etmesine imkan tanır.
Örneğin kripto, Decentraland‘de sanal araziler satın almak için kullanılabilir. Kullanıcılar, oyunun kripto parası MANA ile 16×16 metrelik arazi parsellerini benzersiz tokenler (NFT’ler) olarak satın alabilir. Blockchain teknolojisinin desteğiyle bu sanal arazilerin mülkiyeti ispat edilebilir ve güvene alınabilir.

Gelecekte kripto, insanları meta evrende çalışmaya teşvik edebilir. Daha fazla şirketin ofislerini uzaktan çalışma için çevrimiçine taşımasıyla, meta evrene ilişkin işlerin ortaya çıkışına da şahit olabiliriz.

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR)

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR), sarmalayıcı ve ilgi çekici bir üç boyutlu deneyim sunabilir. Bunlar, sanal dünyaya giriş noktalarıdır. Peki, AR ve VR arasındaki farklar nedir?

AR, gerçek dünyayı biçimlendirmek için dijital görsel ögeleri ve karakterleri kullanır. VR’dan daha erişilebilirdir ve neredeyse tüm akıllı telefonlarla ya da kamerası olan dijital cihazlarla kullanılabilir. Kullanıcılar AR uygulamaları aracılığıyla, mobil oyun Pokémon GO’dakine benzer şekilde çevrelerini interaktif dijital görseller üzerinden görüntüleyebilir. Oyuncular, telefonlarının kamerasını açtığında Pokémonları gerçek dünyayı baz alan bir çevrede görebilir.

VR ise farklı bir şekilde çalışır. Meta evren kavramına oldukça benzer bir şekilde tamamen bilgisayarlar tarafından oluşturulmuş sanal bir çevre yaratır. Kullanıcılar bu dünyayı sanal gerçeklik gözlükleri, eldivenleri ve sensörleriyle keşfedebilir.

AR ve VR‘nin çalışma şekli, meta evrenin ilk modellerinden birini yansıtır. VR, hayali görsel içerikleri bünyesine dahil eden dijital bir dünyayı daha şimdiden yaratmaktadır. Teknolojisi daha da geliştiğinde, sanal gerçeklik ekipmanlarının yardımıyla fiziksel uyarımın da dahil edilmesiyle meta evren deneyimi daha da ileri taşınabilir. Kullanıcılar, dünyanın başka yerlerindeki diğer kişileri hissedebilir, duyabilir ya da onlarla etkileşim kurabilir. Meta evrenin popülerliği dikkate alındığında, daha çok sayıda meta evren şirketinin AR ve VR ekipmanı geliştirmelerine yakın gelecekte daha fazla yatırım yapacağını öngörebiliriz. Metaverse’e Güç Veren Teknoloji !

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) NEDİR

Önerilen Makaleler

Yapay Zeka (AI)

Yapay zeka (AI) son yıllarda hayatımızın birçok alanında yer almaktadır: iş stratejisi planlama, karar verme, yüz tanıma, daha hızlı hesaplama ve daha fazlası. Son zamanlarda yapay zeka uzmanları, yapay zekanın kapsayıcı meta evrenler yaratılmasında kullanımına yönelik çalışmaktadır.

AI, çok miktarda veriyi çok hızlı bir şekilde işleme potansiyeline sahiptir. Makina öğrenmesi teknikleriyle birleştirilen AI algoritmaları, geçmiş verileri dikkate alıp önceki bilgilerden öğrenerek benzersiz çıktı ve içgörüler ortaya koyabilir.

Metaverse dahilinde yapay zeka, farklı senaryolardaki oyuncu olmayan karakterlere (NPC’ler) uygulanabilir. NPC’ler neredeyse tüm oyunlarda yer alır ve oyuncunun hareketlerine yanıt ve tepki vermek üzere tasarlanan oyun çevrelerinin bir unsurudur. Yapay zekanın veri işleme becerisi sayesinde kullanıcılarla gerçek hayata benzer diyalogların kurulabilmesi ya da belirli diğer görevlerin yerine getirilebilmesi için NPC’ler üç boyutlu dünyalara yerleştirilebilir. İnsan bir kullanıcının aksine bir AI NPC kendi kendine çalışabilir ve aynı anda milyonlarca oyuncu tarafından kullanılabilir. Ek olarak, bu karakterler birkaç farklı dilde hizmet de verebilir.

Yapay zekanın bir diğer potansiyel uygulama alanı da metaverse avatar’larının yaratılmasıdır. Daha gerçekçi ve doğru gözüken avatar’lar oluşturmak için iki boyutlu görüntüleri ya da üç boyutlu taramaları analiz ederken yapay zeka makinaları kullanılabilir. Süreci daha dinamik hale getirmek için farklı yüz ifadelerini, saç modellerini, kıyafetleri ve yarattığımız dijital insanları geliştirecek diğer özellikleri oluştururken de yapay zeka kullanılabilir.

3D Yeniden Yapılandırma

Bu yeni bir teknoloji olmasa da 3D yeniden yapılandırma kullanımı, pandemi sırasındaki sokağa çıkma yasakları nedeniyle potansiyel alıcılar mülkleri bizzat ziyaret edemediğinden özellikle de gayrimenkul sektöründe yükselişe geçmiştir. Bu yüzden bazı emlak ofisleri sanal geziler düzenlemek için 3D yeniden yapılandırma teknolojisini kullanmaya başlamıştır. Hayalimizdeki meta evrene benzer şekilde alıcılar istedikleri yerden potansiyel yeni evlerini gezebilir ve mekanın kendisine adımını bile atmadan alım yapabilir.

Meta evrenin karşısındaki zorluklardan biri gerçek dünyaya mümkün olduğunca çok benzeyen dijital bir çevre yaratmaktır. 3D yeniden yapılandırmanın yardımıyla gerçekçi ve doğal gözüken alanlar yaratılabilir. Özel 3D kameralarla binaların, fiziksel konumların ve objelerin gerçekçi 3D modellerini oluşturarak dünyamızı çevrimiçine taşıyabiliriz. Bu 3D uzamsal veri ve 4K HD fotoğraflar daha sonra işlenmek ve kullanıcıların meta evren dahilinde deneyimleyebileceği sanal bir kopya yaratmak üzere bilgisayarlara aktarılır. Fiziksel dünyadaki objelerin bu sanal kopyalarına dijital ikizler adı da verilebilir.

Yapay Zeka (AI) NEDİR

Nesnelerin interneti (IoT)

Nesnelerin interneti (IoT) kavramı ilk olarak 1999 yılında ortaya atılmıştır. Basitçe tanımlamak gerekirse IoT, fiziksel dünyamızdaki her şeyi alan ve bunları sensörler ve aygıtlar aracılığıyla internete bağlayan bir sistemdir. İnternete bağlanan bu aygıtlar kendilerine has bir belirtece ve otomatik olarak veri alma ya da gönderme becerisine sahip olur. Günümüzde ise IoT, termostatları, sesle etkinleşen hoparlörleri, tıbbi cihazları ve çok daha fazlasını farklı birçok veriye bağlamaktadır. Metaverse’e Güç Veren !

IoT’nin meta evrendeki uygulamalarından biri fiziksel dünyadan veri toplamak ve bu veriyi meta evrene sunmaktır. Bu da dijital temsillerin doğruluğunu artıracaktır. Örneğin, IoT veri girdileri belirli meta evren objelerinin güncel hava durumuna ya da diğer koşullara göre nasıl faaliyet göstereceğini belirleyebilir.

IoT’nin kullanılması, 3D dünyanın gerçek hayattan çok sayıda aygıta sorunsuz bir şekilde bağlanmasını sağlayabilir. Bu da meta evrende gerçek hayat simülasyonlarının yaratılmasına imkan sağlar. Meta evren çevresini daha da optimize etmek için IoT topladığı verileri idare ederken yapay zekadan ve makine öğrenmesinden de faydalanabilir.

[table id=45 /]

[table id=46 /]

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar