Ana SayfaKripto Para HaberleriProof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir , Nasıl Çalışır ? 

Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir , Nasıl Çalışır ? 

spot_img

Proof of Stake (PoS – Hisse Kanıtı), Bitcoin’in Proof of Work (İş Kanıtı) protokolüne bir alternatif olarak ortaya çıkmış olup ,  hesaplama gücüne dayanan bir sistem yerine dijital varlık sahipliğini dikkate alan bir protokoldür. Peki tam olarak Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir , Nasıl Çalışır ? 

Proof of Stake (Hisse Kanıtı) Nedir ?

PoS protokolü  2012 yılında Sunny King ve Scott Nadal isimli blokzinciri geliştiricileri tarafından yayımlanan bir makalede sunulmuş olup , Bitcoin madenciliği için gerekli olan yüksek enerji tüketimi ve bazı diğer sorunları ortadan kaldırmaya odaklanmıştır. PoS protokolünü kullanan ilk kripto para birimi Peercoin’dir.

Bitcoin ağında kullanılan Proof of Work protokolü, işlemci gücünün çoğunu elinde tutan madencilerin ağda daha fazla söz hakkına sahip olduğu ve dolayısıyla daha fazla getiri elde ettiği bir sistemdir. Bitcoin madenciliği, yüksek enerji tüketimine ihtiyaç duymaktadır ancak Hisse Kanıtı protokolü ağ gücünü işlemci gücüne bakarak dağıtmaz. PoS’ta bir sonraki bloğun üretimi birkaç kombinasyonu aynı anda yerine getiren operatörler tarafından gerçekleştirilebilir. Proof of Stake protokolünün birden çok türü bulunmaktadır.

Hisse Kanıtı protokolünde, işlem doğrulayabilmek ve gelirden pay almak isteyen kullanıcılar, kripto para varlıklarını, doğrulama için kullanılmak üzere kilitlemeleri gerekir. “Staking” (gelirden pay alma) olarak adlandırılan bu kilitleme işleminde, cüzdanda, bu işlem için kullanılmak istenen tutar, kilidi kaldırılana kadar cüzdandan çekilemez ve kullanıcının hissesi olarak ağda işaretlenir.

Hisse kanıtı protokolünü kullanan blokzincirlerinde, kullanıcılar, blok doğrulama ödüllerini ve diğer kullanıcıların ödediği transfer ücretlerini (madenci ücreti) hisseleriyle orantılı olarak paylaşır. Bu işlemi, halka açık bir şirketin hisselerine sahip olmaya benzetebiliriz. Daha fazla hisse sahibi olan kişilerin, şirketin dağıttığı kardan daha yüksek pay alması gibi, “staking için daha fazla kripto para kaynağı ayıran kullanıcılar da gelirden daha yüksek pay alırlar.

Önerilen Makaleler

Proof of Stake Çeşitleri

Hisse Kanıtı protokolü, kullanıcıların varlık sahipliğini öne çıkararak zamanla gelişerek farklı seçenekler ile sunulmaya başlanmıştır :

  • Delegated Proof of Stake (DPoS) :  Kripto para sahipliğine dayanan Hisse Kanıtı protokolünde bir kullanıcı, kripto varlıklarını ilgili blokzincirine bağlı cüzdanında tutarak işlemleri doğrulama ve blok üretme hakkına sahip olmaktadır. Bazı ek özelliklerle karşımıza çıkan dPoS ise paydaşların adil bir şekilde oy vererek fikir birliğini çözme gücünden yararlanır. Yetkilendirilmiş Hisse Kanıtı (dPoS) blokzinciri ağında fikir birliği sağlamak için sosyal bir itibar sistemi kullanmaktadır. Diğerlerine kıyasla en az merkezsiz protokol olarak anılan dPoS, kriptopara sahiplerinin ağın yönetiminde söz sahibi olmasını amaçlamaktadır. Hisse Kanıtı sisteminden farklı olarak, kullanıcılar, cüzdanlarıdaki kripto varlıklarını bir başka kullanıcıya delege ederler. Kriptopara varlığı cüzdandan transfer edilmez, ancak delege edilen kullanıcının varlığı olarak kabul edilir ve delege edilen kullanıcının ağdaki söz hakkını artırır. Diğer kullanıcılardan delege hakkı alan kişi, ağdaki gelirlerden daha fazla pay alır ve elde ettiği geliri, delegeleriyle, hisseleri oranında paylaşır.
  • Leased Proof of Stake (LPoS) : Proof of Stake protokolünde kullanıcılar, bazı kriterlere göre seçilir ve blokları doğrular. Yani üretilen her bloktan gelir elde edemezler. Ancak Kiralanmış Hisse Kanıtı (LPoS) protokolünde kullanıcılar bütün bir düğümün belli bir yüzdesini kiralamalarına imkan tanınmıştır. Bu sistem tam olarak PoS gibi çalışmaktadır fakat az miktarda varlık tutan kullanıcılara da katılım için bir teşvik sağlamak adına kiralama yöntemi kullanmaktadır. LPoS protokolünü kullanan kripto para birimleri arasında en bilineni Waves‘tir.

    Kullanıcılar, cüzdanlarında bulunan kripto parayı, ağda işlem onaylayan diğer kullanıcılara kiraya verir. Kiralama işleminde, kiralanan miktar kullanıcının cüzdanından çıkmaz ancak çekme ve alış satış işlemlerine kapatılır. Kiralama yapılan kullanıcı, madencilik faaliyetleri yaparken gelirden daha fazla pay alır ve kazancını, paydaşları ile payları oranında paylaşır. Kullanıcı, dilediği zaman kiralama işlemini sonlandırabilir veya daha fazla kripto parayı kiraya verebilir.

[table id=45 /]

[table id=46 /]

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi TWİTTER ve TELEGRAM'da takip edebilirsiniz! Airdrop ve Yeni Çıkacak Coinler için YOUTUBE Kanalımıza Katılın!


Sorumluluk reddi: Bu bir basın bülteni olup burada yazılanlar www.bilgikripto.com ekibinin görüşlerini yansıtmamaktadır ve yatırım tavsiye niteliğinde değildir. Kaldıraçlı işlemlerde , kripto para yatırımlarında , ön satış alımlarında yüksek kayıp riski mutlaka göz önüne alınmalı, herhangi bir platforma yatırım yapmadan önce geniş kapsamlı araştırma yapılmalıdır.

Diğer Yazılar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Günün Kripto Haberleri

Popüler Yazılar