Bir kripto yatırımcısı olarak, internet ortamında yada çevrenizde RSI kelimesini duyduğunuza eminim. Bu yazımızda bu teknik analizin nasıl çalıştığına dair teknik olarak bilgi sahibi olabileceksiniz.
RSI (Göreceli Güç Endeksi) Nedir?
Göreceli güç endeksi (RSI), teknik analizde kullanılan bir momentum göstergesidir . RSI, bir menkul kıymetin, kripto varlığın fiyatındaki aşırı değerli veya düşük değerli koşulları değerlendirmek için bir menkul kıymetin son fiyat değişikliklerinin hızını ve büyüklüğünü ölçer .
RSI, sıfırdan 100’e kadar bir ölçekte bir osilatör (çizgi grafik) olarak gösterilir. Gösterge, J. Welles Wilder Jr. tarafından geliştirildi ve 1978’de yazdığı yeni ufuklar açan Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar kitabında tanıtıldı.
RSI, menkul kıymetlerin aşırı alım ve satımından fazlasını yapabilir . Ayrıca, trendin tersine çevrilmesi veya fiyattaki düzeltici geri çekilme için hazırlanabilecek menkul kıymetleri de gösterebilir . Ne zaman alınıp satılacağının sinyalini verebilir. Geleneksel olarak, 70 veya üzeri bir RSI okuması aşırı alım durumunu gösterir. 30 veya altındaki bir okuma aşırı satım durumunu gösterir.
Bilmeniz Gerekenler
- Göreceli güç endeksi (RSI), 1978’de tanıtılan popüler bir momentum osilatörüdür.
- RSI, teknik tüccarlara yükseliş ve düşüş fiyat momentumu hakkında sinyaller sağlar ve genellikle bir varlığın fiyat grafiğinin altında çizilir.
- Bir varlık genellikle RSI 70’in üzerindeyken aşırı alım ve 30’un altındayken aşırı satım olarak kabul edilir.
- Aşırı alım çizgisinin altından veya aşırı satım çizgisinin üstünden geçen RSI çizgisi, tüccarlar tarafından genellikle alım veya satım sinyali olarak görülür.
- RSI, trend olan piyasalardan ziyade işlem aralıklarında en iyi sonucu verir.
Göreceli Güç Endeksi (RSI) Nasıl Çalışır?
Bir momentum göstergesi olarak, göreli güç endeksi, fiyatların yükseldiği günlerde bir menkul kıymetin gücünü, fiyatların düştüğü günlerdeki gücüyle karşılaştırır. Bu karşılaştırmanın sonucunu fiyat hareketiyle ilişkilendirmek, tüccarlara (trader) bir menkul kıymetin nasıl performans gösterebileceği hakkında bir fikir verebilir. Diğer teknik göstergelerle birlikte kullanılan RSI, tüccarların daha bilinçli ticaret kararları vermelerine yardımcı olabilir.
RSI Nasıl Hesaplanır?
RSI, aşağıdaki formülle başlayan iki parçalı bir hesaplama kullanır:
Bu hesaplamada kullanılan ortalama kazanç veya kayıp, bir geriye bakma dönemi boyunca ortalama kazanç veya kayıp yüzdesidir. Formül, ortalama kayıp için pozitif bir değer kullanır. Ortalama kazanç hesaplamalarında fiyat kaybı olan dönemler sıfır olarak kabul edilir. Ortalama kayıp hesaplamalarında fiyat artışlarının olduğu dönemler sıfır olarak kabul edilir.
Başlangıç RSI değerini hesaplamak için kullanılan standart dönem sayısı 14’tür. Örneğin, piyasanın son 14 günün yedisini ortalama %1’lik bir kazançla kapattığını hayal edin. Kalan yedi günün tamamı, ortalama -%0,8’lik bir kayıpla daha düşük kapandı.
RSI çizimi
RSI hesaplandıktan sonra, aşağıda gösterildiği gibi RSI göstergesi bir varlığın fiyat tablosunun altına çizilebilir. Yukarı günlerin sayısı ve boyutu arttıkça RSI yükselecektir. Aşağı günlerin sayısı ve boyutu arttıkça düşecektir.
Yukarıdaki grafikte de görebileceğiniz gibi, hisse senedi yükseliş trendindeyken RSI göstergesi uzun süre aşırı alım bölgesinde kalabilir . Gösterge ayrıca hisse senedi düşüş trendindeyken uzun süre aşırı satım bölgesinde kalabilir . Bu, yeni analistler için kafa karıştırıcı olabilir, ancak göstergeyi hakim eğilim bağlamında kullanmayı öğrenmek bu sorunları netleştirecektir.
Bu makaleler ilginizi çekebilir;
[table id=45 /]
[table id=46 /]