Orta Afrika Cumhuriyeti, Dünya Bankası’nın Endişelerine Rağmen Kripto Merkezi Girişimiyle İlerliyor! Sango Adlı Yeni Kripto Projesi Başlatmaya Hazırlanılıyor!
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!
Sango Adlı Yeni Kripto Projesi Başlatmaya Hazırlanılıyor!
Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) Başkanı Faustin-Archange Touadéra, ülkenin gelişmekte olan bir Afrika kripto merkezi olarak imajını güçlendirmek için tasarlanmış ilk kripto girişimi olan Sango adlı yeni bir kripto projesi başlatmaya hazırlanıyor.
Başkan , resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada , “Bizim için kayıtlı ekonomi artık bir seçenek değil” dedi ve ekledi :
”Ülkemizi dönüştürmek ve parlak bir geleceğe yeni bir yol açmak için tasarlanan Sango projesinin lansmanıyla yeni bir aşamaya gireceği”
Touadéra yaptığı açıklamada, Bitcoin (BTC) ve blok zinciri teknolojisini överek, “finans dünyasını daha kesin, daha şeffaf, daha arz odaklı, daha merkezi olmayan ve daha güvenilir hale getirerek yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduklarını” söyledi.
Ayrıca, BTC’yi ülkesinin “resmi dijital para birimi” olarak tanıyan 22 Nisan 2022 tarihli 22.004 sayılı Kanun’a da atıfta bulundu.
Önerilen Makaleler
- Ekonomist David Dodge, Altın İle İlgili Hangi Yorumda Bulundu
- Vitalik Buterin, Neyi Savunuyor?
- Mark Zuckerberg, ”Kısa Vadede Önemli Kayıplara Neden Olacak”
En son gelişme, CAR’ın bitcoin’i yasal ihale olarak kabul ettiğini ve dünyadaki ( El Salvador‘dan sonra) yalnızca ikinci ülke ve bunu yapan ilk Afrika ülkesi haline geldiğine dair raporların doğrulanmasından haftalar sonra geldi.
Politikacı, Sango’nun ayrıntılarını açıklamadı, ancak projenin “yeni bir ekonomik yönetişim modu ve alternatif stratejik dijital yatırımlar için bir vektör” sunarak “siyaset ve yönetimin ötesine geçeceğini” iddia etti.
Girişime yanıt olarak, Dünya Bankası , Bloomberg’e göre , bütçesinin %50’sinden fazlası için uluslararası bağışçılara dayanan bir ülkede CAR’ın ekonomisine özgü şeffaflık eksikliğinin finansal katılımı nasıl etkileyebileceği konusunda endişelerini dile getirdi .
Ülkenin siyasi ve ekonomik durumuna ilişkin analizinde Dünya Bankası, önemli doğal kaynaklarına rağmen ülkeyi “dünyanın en fakir ve en kırılgan ülkelerinden biri” olarak adlandırıyor.
Bankaya göre, “2015 barışçıl iktidar geçişiyle desteklenen yetkililer, makroekonomik istikrarın yeniden sağlanmasına yardımcı olan ve ekonomiyi 2015-2019 döneminde nispeten sürdürülebilir bir toparlanma yoluna yönlendiren çeşitli reform programları uyguladı” ve şunları ekledi:
Bununla birlikte, büyüme hızı, 2020’den bu yana iç savaşlar yaşayan ve üst üste binen krizlerle tehdit edilen bölgedeki diğer ülkelerin hızının altında kaldı.”
Bu ayın başlarında, Dünya Bankası ülkenin kamu sektöründe dijital yönetişim uygulamak için 35 milyon ABD doları değerinde bir projeyi onayladı .
[table id=45 /]
[table id=46 /]