Hard Fork , Blockchain teknolojisiyle ile ilgili bir terim olmasının yanı sıra daha önce geçersiz olan blokları veya işlemleri geçerli kılan (ya da tam tersi) protokolde gerçekleşen değişikliğe verilen isim şeklinde tanımlanmaktadır. Peki tam olarak detayları ile Soft Fork ve Hard Fork Nedir ? Hard Fork Örnekleri Nelerdir ? Kriptoda Çatallanma Terimi ! Çatallanma Nedir ?
Çatallanma Nedir?
“Fork” terimi İngilizce Çatallanma kelimesinden gelmektedir. Kripto para birimlerinin bağlı olduğu mevcut blockchain ağlarında iki ayrı kopya halinde yollarını ayırması anlamına gelmektedir. Bu iki kopya oluştukları an itibari ile aynı yolu paylaşmaktadırlar fakat anlaşamam azlıklardan dolayı bölünerek bağımsız olarak blok zinciler olarak devam ederler. Blokchainde yapılan güncelleme türlerine göre çatallanmalar ikiye ayrılmaktadır;
Hard Fork Nedir ?
Kripto para çeşitlerinin temelinde blockchain olarak tanımlanan blok zinciri bulunmaktadır. Hard fork bir blok zinciri üzerinden sert çatallanma yöntemi de denen bir yöntem ile ayrılır ve blok zinciri içerisinde bulunan geçersiz blokları ve işlemleri geçerli hale getirerek yeni bir sistem oluşturulmasıdır. Hard fork, blockchain ağında bulunan eski versiyonların yeni versiyonlar tarafından kabul edilmesi sonucu oluşmaktadır . Ve bu hareket sistemde kalıcı değişiklikler yaratmaktadır. Blok zincirinde bulunan kodlara yeni bir kural eklemek zincirde çatallanma oluşmasına sebep olur , bu çatalda 2 farklı yol oluşur. Sistemsel oluşan yeni yol yükseltilen blok zinciri içerisinde kalırken diğer sistemsel yol ise eski blok zinciri içerisinde kalmaktadır. Oldukça radikal olan bu değişime hard fork denilirken, bu değişim içerisinde yer alan kullanıcılar ve sistem de protokol yazılımın en güncel versiyonu kabul edilmektedir. Blockchain sisteminde bulunan kod üzerine yeni bir kural konularak çatallanma oluşturulur ve sistem birbirinden tamamen bağımsız çalışır ve böylece hali hazırda var olan coinden altcoin oluşturulur. Hard fork sisteminde oluşturulan 2 farklı blok zinciri birbiriyle ortak da hareket edebilir veya bir blok diğerinden tamamen bağımsız da çalışabilmektedir.
Hard Fork genellikle yazılımın eski sürümlerinde bulunan önemli güvenlik açıklarını düzeltmek, yeni işlevler eklemek veya işlemleri tersine çevirmek için kullanılmaktadır. Hard Fork, protokol yazılımının yeni sürümüne yükseltilmemiş düğümleri tarafından onaylanan işlemleri geçersiz kılarak yeni bir blok zinciri oluşturur.
Hard Fork Örnekleri Nelerdir ?
Hard Fork denilince genellikle akla gelen ilk örnek Bitcoin Cash ‘dir. 2017 yılında Bitcoin protokol yazılımının yeni sürümüne yükseltilmeyen düğümleri, birtakım işlemleri onaylar fakat işlemler geçersiz sayılır ve yeni bir blok zincir oluşturulur. Bitcoin Cash ismi ile oluşturulan bu blokta orijinalinden daha yüksek işlem hızı mevcuttur ve bu para birimi daha az merkeziyetsiz olması ile dikkat çeker. Bitcoin Cash ile ilgili daha fazla detayı buradan görüntüleyebilirsiniz.
İkinci örnek ise ; Ethereum blok zinciri üzerinden oluşturularak kullanıcılar ile buluşmaktadır. The DAO olarak adlandırılan bu hard fork Ethereum blok zincirine bağlı bir akıllı sözleşmedir. DAO tokenleri merkeziyetsiz bir şekilde kullanıcılara sunularak büyük yatırımlar hedeflenirken DAO’ya siber saldırı gerçekleştirilerek yatırımların büyük oranı sistemden çekilir. Bunun sonucunda Ethereum hard fork sistemi ile ikiye bölünür ve saldırıya uğrayan blok zincirine Ethereum Blockchain denmektedir. Zincirdeki diğer kripto para birimi de Ethereum Classic adı ile kullanıcıların kullanımına devam etmektedir. Ethereum classics ile ilgili detaylı makalemize buradan ulaşabilirsiniz. Çatallanma Nedir ?
Protokol Neden Güncellenir ?
- Eski Sürümlerde Bulunan Önemli Güvenlik Risklerini Düzeltmek İçin
- Yeni Özellikler Eklemek İçin
- İşlemleri Tersine Çevirmek İçin
Önerilen Makaleler
- Binance Lazio Fan Tokeni Ön Satışa Çıkarıyor ! LAZIO Token !
- Binance NFT Pazarı’nı Kullanmaya Nasıl Başlayabilirsiniz ? Nasıl NFT Alınır ve Satılır ?
- Fan Token Ön Satışlarına Nasıl Katılınır ? Socios ,Chiliz Ve Bitci Ön Satışları !
Soft Fork Nedir ?
Soft fork, geriye dönük olarak uyumlu herhangi bir değişikliğe verilen isimdir. Soft fork oluştuğunda, eski düğümler (kripto para biriminin ağına bağlanan bilgisayarlar) yeni işlemleri geçerli olarak kabul eder. Fakat, çıkarılan tüm bloklar güncellenmiş düğümler tarafından geçersiz sayılacaktır. Bu, başarılı olmak için yumuşak çatalların ağın karma gücünün çoğunu gerektirdiği anlamına gelmektedir. Aksi takdirde, en küçük zincir olma ve ağdan mahrum kalma riski taşırlar ve “hard fork” haline gelirler.
Yeni işlemlerin ve blokların geçerli sayılması için kripto para ağında bulunan kullanıcıların çoğunluğunun onayı gerekmektedir. Mining yapan kullanıcıların çoğunluğu zincirde bulunan kuralları onayladığında soft fork oluşur. Eğer ki herhangi bir sapma olursa ve kullanıcı çoğunluğu olmazsa soft fork hard fork’a dönüşebilmektedir. Ek olarak soft fork hard fork yapılmadan tersine çevrilemez.
[table id=45 /]
[table id=46 /]