Son günlerde temettü ve temettü hisselerine çok sık bir şekilde rastlamaktayız. Birçok insanın ilgisini çeken temettüyle ilgili çok sorulan soruları ve cevaplarını sizler için derledik. Temettü Nedir, Nasıl Alınır? Temettü dağıtımı nasıl yapılır? Temettü ödemesi nereye yatar?
Temettü Nedir?
Temettü şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kar payı dağıtılması olarak tanımlanmaktadır. Yıllık bilançoya göre belirlenen net kardan ya da bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılmaktadır. Kar payının dağıtılmasına anonim şirketlerde genel kurul karar vermaktedir.
Kişinin ne kadar temettü alacağını, elindeki pay adedine göre belirlenmektedir. Şirketlerin temettü dağıtım tarihleri değişkenlik göstermesinin yanı sıra, genellikle ikinci çeyrek içerisinde gerçekleşmektedir. Temettü hakkı kazanmak için şirket genel kurulunda belirlenen temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olmanız yani şirkete ortak olmanız ve kar payı alma hakkı kazanmanız gerekir.
Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST’te bildirilmektedir ve kamuoyuna duyurulur. Söz konusu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir.
Kişinin nakit temettü alabilmeniz için temettünün dağıtılacağını gün hesabında hisse senetlerinin bulunması gereklidir. Alınacak nakit miktar, şirketin önceden açıkladığı hisse başına net temettü tutarına ve elde bulunan hisse senedi adedine göre değişiklik göstermektedir. Örneklendirmek gerekirse, X şirketi hisse başına 1 TL net temettü ödeyeceğini açıkladı ve portföyünüzde X hissesinden 3.000 adet var. 3.000 TL’niz temettü ödeneceği tarihten iki gün sonra hesabınıza geçecektir. Temettünün dağıtılacağının açıklandığı tarihte hisse senedi fiyatı ödenen temettü miktarı kadar düşmektedir.
Temettü nasıl hak edilir?
Yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi, temettü hak edebilmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli olacaktır.
Temettü almak için hisseyi belirli bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmemektedir. Temettü dağıtımından 2 gün önce 1 lot bile alsanız temettü alabilmektesiniz.
Ne kadar temettü alırım?
Şirket genel kurulunda temettü kararı aldığında, bunu bir bildirim ile KAP’a duyurur. Bildirim içinde brüt ve net, pay başı temettü miktarı bulunmaktadır.
Temettü gününden önceki kapanışta, elinizdeki hisse pay sayısını, şirketin açıkladığı net temettü miktarı ile çarptığınızda, ödenecek nakit temettü miktarı ortaya çıkmaktadır.
Temettü ödemesi nereye yatar?
Açıklanan tarihte temettü ödemesi borsa hesaplarınıza gönderilmekte olup, 2 iş günü içerisinde işlenmektedir. Eğer ki temettü nakit değil, bedelsiz hisse şeklinde dağıtılacaksa yatırım hesabınıza doğrudan aktarılmaktadır.
Temettü Nasıl Alınır?
Bir hisse senedinden temettü alabilmek için bir aracı kurumla şirket hissesine sahip olmanız gerekmektedir. Şirketler çeşitli nedenlerle temettü ödemeyi seçebilir ancak genellikle bu, şirketin karını sahipleri veya hissedarları ile paylaşmanın bir yoludur. Şirketler, sahip oldukları nakit varlık kendilerine yeniden yatırım yapmak için yeterli iş fırsatları yaratmıyorsa, temettü ödemeyi de düşünebilir.
Temettü dağıtımı nasıl yapılır?
Temettü dağıtımı üç şekilde yapılmaktadır ve şu şekildedir;
- Nakit
- Hisse senedi
- İkisinin karışımı
Bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler ise temettüyü hisse senedi olarak dağıtmaktadır ve böylelikle şirketin piyasa değeri üzerinden yatırımcılara hisse dağıtılmaktadır. Eğer ki şirket, hisse senedi piyasasında işlem görmüyor ise ilk temettüsünün nakit olarak yapılması zorunludur.
Çoğunlukla ödemeler Mayıs ayının sonuna kadar yapılmaktadır. Sebebi ise anonim şirketlerin temettü ödemesi için hesap dönemini takiben 5. ayın sonuna kadar vakti bulunmaktadır.
Kâr payı dağıtımı, bir şart değildir fakat şirketin tercih edilmesi ve bilinirliği adına önemli bir eylemdir. Şirketler politikalarına göre temettü dağıtım kararı alırlar.
[table id=45 /]
[table id=46 /]