Tendermint, şirketin adı orijinal whitepaper’ı yazan geliştirici Jae Kwon tarafından kurulmuştur ve Tendermint Core ise şirketin üzerinde çalıştığı yazılımdır. Peki tam olarak Tendermint Nedir ? Bizans Hatası Toleransı (BFT) ! Tendermint Core ! Tendermint Core’un Önemi !
Tendermint Nedir ?
Tendermint, uygulamaları herhangi bir dilde yazmaya imkan tanıyan blockchainler yaratmaya yönelik açık kaynaklı bir yazılımdır. Daha da iyisi, bu blockchainler diğer blockchainlerle iletişim kurabilir.
Genel olarak blockchainlerin yapısı oldukça katıdır. Bir geliştirici olarak bu da kullanıcılara iki seçenek sunmaktadır : uygulamalarınızı kısıtlayıcı bir çevre içinde geliştirebilirsiniz ya da kodda çatallanma yaparak kendi blockchaininizi yaratabilirsiniz. Fakat kendi blockchaininizi yaratmanız kolay değildir . aynı zamanda bir ağ da yaratmanız ve hangi mutabakat mekanizmasını kullanacağınıza karar vermeniz gerekir.
Blockchain Mimarisi !
Bizans Hatası Toleransı (BFT) !
Önerilen Makaleler
- Ronin Wallet Nedir , Nasıl Kullanılır ?
- Bored Ape Yacht Club (BAYC) Nedir ?
- Ethereum Arrow Glacier Yükseltmesi Nedir ?
- Kriptonun Öncü İsmi Changpeng Zhao ( CZ ) Kimdir ?
Tendermint Core !
Bu yazımızda “Tendermint” ve “Tendermint Core” terimlerini eş anlamlı olarak kullanacağız, çünkü yalnızca teknolojiye odaklanıyoruz.
Fakat aslında Tendermint, şirketin adı (orijinal whitepaper’ı yazan geliştirici Jae Kwon tarafından kurulmuştur), Tendermint Core ise şirketin üzerinde çalıştığı yazılımdır. Bu yazılım da başlıca iki öğeden oluşur: temel mutabakat motoru (Tendermint Core) ve uygulama arayüzü (ABCI).
Tendermint Core, hata toleransını gerçekleştiren sistemdir. En özünde, herkese aynı zamanda aynı durumu gösteren büyük, dağıtılmış bir bilgisayardır. Katılımcıların üçte ikisi dürüst olduğu müddetçe her şey sorunsuz bir şekilde çalışır. Fakat aslında neredeyse bütün blockchainler de bu şekilde çalışır. O zaman Tendermint’i özel kılan nedir?
Fakat her şey bu kadarla sınırlı değildir. Tendermint Core‘un mimarisi modülerdir. Uygulama katmanı, mutabakat ve ağ oluşturma katmanından ayrılmıştır. Bu da kendi uygulama katmanınızı yığına ekleyebileceğiniz anlamına gelir. Bunu yapmak için teşvikler ya da mutabakat algoritmaları üzerine çalışılmasına gerek yoktur.
Muhtemelen bu özellik, son kullanıcı için pek de heyecan verici değildir. Fakat geliştiriciler için mevcut bir çerçeveden faydalanabiliyor olmak; bütün bir ağı sıfırdan inşa etmek zorunda kalmadan, doğrudan uygulama geliştirmeye başlayabilmek anlamına gelir. Blockchainden gelen veriler, entegre edilmiş katmana nakledilebilir, böylece geliştiriciler de herhangi bir dili kullanarak yazılım geliştirebilir.
Bunu mümkün kılan ise Uygulama Blockchain Arayüzü ya da kısaca ABCI’dır. ABCI’ı, bir Raspberry Pi bilgisayara eklenilen GPIO (genel amaçlı girdi-çıktı) pin’leri gibi düşünebilirsiniz. LED’lerden bitkileriniz için özenle hazırlanmış sulama sistemlerine kadar her türden üçüncü taraf öğeyi bunlara bağlayabilirsiniz. Benzer şekilde ABCI da blockchain ve üzerinde çalışan uygulamalar arasındaki sınırı belirler.
Tendermint Core’un Önemi !
Uygulama arayüzü ve mutabakat algoritmasının birbirinden ayrılmış olması, farklı türlerdeki merkezi olmayan uygulamaların herhangi bir programlama dilini iş mantığına dahil edebilmesi için daha fazla esneklik sunmaktadır. Bizans Hatası Toleransı!
Blockchain Birlikte Çalışabilirliği !
Bir blockchain motoru olarak Tendermint, geliştiricilerden son kullanıcılara kadar kripto dünyasından birçok paydaşın ilgisini çeker.
Tendermint’e yönelik ilgi devam ederse bu yazılım, blockchainlerin internetinin belkemiği olarak başarıyla hizmet edebilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu vizyonu hayata geçirmek için halihazırda birkaç proje Cosmos SDK ile kullanıma sunulmuştur.
[table id=45 /]
[table id=46 /]