Tokenization, hassas verilerin farklı değerlerle ifade edilerek, korunması yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Tokenization, mobil uygulamalar, oyunlar, gayrimenkul yatırımı, varlık yönetimi, sözleşme ve kontratlar için tokenization yöntemi uygulanabilmektedir. Peki tam olarak Tokenization ( Tokenizasyon ) Nedir ? Tokenize Gayrimenkul Nedir ? Gayrimenkulde Tokenizasyonun Önemi Nedir ?
Tokenization ( Tokenizasyon ) Nedir ?
Tokenization, hassas verilerin farklı değerlerle ifade edilerek, korunması yöntemi olarak tanımlanmakta olup , simgeleştirme olarak da tabir edilmektedir. Söz konusu yöntem, bir veriyi daha küçük birimlere ayırmanın yoludur. Veriler; karakter, kelime ya da alt kelime gruplarıyla simgeleştirilir. Örnek vermek gerekirse ; bir kredi kartı numarasının tamamının yazılmasının yerine, bazı bölümlerinde çeşitli harfler kullanılması gibidir.
Tokenization Kullanım Alanları Nelerdir ?
Mobil uygulamalar, oyunlar, gayrimenkul yatırımı, varlık yönetimi, sözleşme ve kontratlar için tokenization yöntemi uygulanabilir durumdadır. Tüm bu yapılar içinde kullanılan hassas veriler, bu yöntemle güvenlik altına alınmaktadır.
Blockchain’ de Tokenization !
Blockchain , merkezi olmayan bir ekosistem olduğundan dolayı bu sistem olmazsa olmaz durumdadır. İşlemlerin onaylanması için üçüncü bir kişiye ihtiyaç duyulmamasından dolayı , söz konusu yöntemin uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Böylelikle blokzincir; noter, aracılık masrafları ya da bürokratik kurallar olmadan hızlı ve şeffaf bir şekilde işlemleri gerçekleştiren bir yapıdadır. Öyle ki her varlığın tokenize edilebileceğinin de kanıtını beraberinde sunmaktadır. Tokenizasyon ( Tokenization ) Nedir ?
Tokenization yöntemi için , her ekosistemin kendine ait tokenı olması gerekmektedir. Örneğin Ethereum ağının sunmuş olduğu hizmetten faydalanmak için , Ethereuma sahip olunması gerekmektedir. Piyasada bulunan her kripto paranın bağlı olduğu ve hizmet sunduğu bir ağı ve ağın tokenı vardır ki . böylelikle güvenli bir döngü sağlanmaktadır.
Token Türleri
Hizmet ve menkul kıymet tokanlerı olmak üzere iki tip token bulunmaktadır.
- Hizmet tokenları : Geliştirilen hizmet ya da ürün için hak sahibi olmayı temsil etmektedir. Yatırım amaçlı değil, alan kişinin kullanım hakkını gösteren bir belge olması amacıyla geliştirilmiştir.
- Menkul kıymet tokenları : Yatırım amaçlı olarak üretilen ve nakit değeri olan tokanlardır.
Önerilen Makaleler
- Dev Telekom Şirketi, Bitcoin Madenciliği İçin Adım Attı !
- Yeni Çıkan Coinler ! Yeni Çıkacak Coinler Aralık 2021 !
- Binance ‘da Alım-Satımları BUSD İşlem Çiftinde Piyasa Yapıcı Olarak Yap, Komisyon Ödeme !
Tokenize Gayrimenkul Nedir ?
Gayrimenkulün tokenlaştırılması , geleneksel kısmi gayrimenkul sahipliğinin çağdaş bir uzantısıdır. Varlığın her parçası bir tokena dönüştürülür. Bu belirteçlerin her biri, mülkteki pay yüzdelerine göre yatırımcıya sahiplik veren tüm ilgili ayrıntılarla şifrelenir. Örneğin, 100 milyon dolar değerindeki gayrimenkul, her biri bir milyon değerinde olan 100 tokena bölünebilir . Tokenlar daha sonra belirlenen değerlerinden temin edilebilir ve hatta ikincil bir borsada gösterilebilir.
Gayrimenkul, yatırım düzeyi göz önüne alındığında dünyanın en büyük varlık sınıflarından biri haline geliyor. Bununla birlikte, gayrimenkul yatırımcılarının sayısı, dünya çapında 280 milyar dolarlık şaşırtıcı bir varlık değerine tekabül etmiyor. Bu durumun sebebi ise , ihtiyaç duyulan sermayenin küçük ölçekli yatırımcılar için karşılanabilir olmamasıdır.
Gayrimenkulde Tokenizasyonun Önemi Nedir ?
Tokenizasyon, GYO (Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ) ‘ nun bir ilerlemesi olup , blok zinciri teknolojisini kullanarak bu modelde karşılaşılan sorunların çoğunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Şu anda, çoğu yatırımcı için yalnızca tokenlaştırma en uygun seçenek gibi görünüyor. Gayrimenkulün tokenlaştırılmasını destekleyen bariz sebepleri sayacak olursak şu şekildedir :
- Tokenizasyon Likiditeyi Artırır : Herhangi bir varlığın değerini artırmanın bir yolu, likidite eksikliğinin üstesinde gelmektir . Aksi takdirde karşılaşılan ağır işlemleri ortadan kaldırabileceğinden, gayrimenkul likiditesi tokenizasyon ile artırılabilmektedir.
-
Tokenizasyon Şeffaflığı Artırır : Gayrimenkulün bankalanabilirliği, piyasa duyarlılığını, finansal cepheleri, sosyal çevreyi ve operasyonları denetleyen blok zincir teknolojisi ile önemli ölçüde iyileşir. Gelecekteki eğilim tahmini, süreçte kullanılan çok yönlü teknolojiyi kullanarak daha güvenilirdir. Yatırımcı tarafından önceden gerekli özen gösterilmesi ihtiyacı neredeyse ortadan kalkar, aksi takdirde zaman alıcı ve maliyetli olur. Tokenize Gayrimenkul .
-
Sermayenin Yeni Kanallarının Yollarını Açıyor : Tokenizasyon ile özellikle küçük ölçekli yatırımcılar için yatırımcı erişimi artırılmaktadır. Büyük mülklerin daha küçük kısımları daha uygun maliyetlidir ve perakende yatırımcı için yeni mülkiyet yolları açar. Ek olarak blok zinciri üzerinden tokenizasyon, yatırımcıları bölgesel engellerden kurtarmaktadır.
-
Tokenizasyon Karşı Taraf Riskini Azaltır : Zincir ne kadar uzun olursa, o kadar zayıf olabilir. Belirtilmiş gayrimenkul yatırımlarında kullanılan akıllı sözleşmeler, aracıları ortadan kaldırarak yalnızca eşler arası işlemlerin ilerlemesine izin verir. Bu, karşı taraf riskini önemli ölçüde azaltır ve küçük ölçekli yatırımcıların güvenini artırır.
-
Tokenizasyon Verimliliği Artırır : Sürecin dijitalleştirilmesi, daha fazla otomasyon, akıllı sözleşmeler ve üçüncü tarafların katılımının olmaması, yatırımcı üzerindeki yükü azaltır. Herhangi bir evrak işi yoktur ve işlem süreleri üç günü geçmez. Kripto borsaları günün her saati işlevseldir, bu nedenle işlem sırasında herhangi bir kesinti olmaz.
[table id=45 /]
[table id=46 /]